Nova verzija sajta
Osmi međunarodni Oldtimer fest Fojnica 2016.
Hazim Čukle - Utorak, 06.09.2016, 12:16
Pročitano 170 puta
Klikni za više fotografija Oldtimer fest
U organizaciji Old timer kluba „Fojnica“ iz Fojnice je održan osmi međunarodni Old timer fest „Fojnica 2016“. Ova trodnevna manifestaciji ljubitelja old timer vozila počela je u petak sa dolaskom uučesnika, gdje je za sve učesnike priređena večer dobrodošlice uz večeru, osvježenje i muziku u „Hajdučkoj konobi“ u Fojnici. Na manifestaciji je učešće uzelo 41 oldtajmer vozilo iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Crne Gore i Srbije i Madžarske sa oko 130 sudionika. Iz Madžarske je tiglo čak osam posada.Najstarije automobil je marke „Buick“ iz 1922 star 94 godine, čiji je vlasnik Rudolf Adamko.

Nakon okupljanja i akreditiranja učesnika manifestacije je uslijedilo svečano otvaranje,manifestaciju je otvorila Slavica Čerkez, ministrica obrazovanja, kulture i sporta SBK. Nakon toga su učesnici krenuli sa svojim ljubimcima četverotočkašima i dvotočkašima kroz Fojnicu i dalje Kiseljak i Kreševo, gdje je u Kreševu bila priređena izložba automobila, posjeta etno selu Vranci, firmi „Laštro“ i Muzeju Franjevačkog samostana Kreševo. Po povratku u Fojnicu je na bazenima „Aquareumala“ priređena zajednička svečana večera uz muziku.

Trećeg dana manifestacije će u jutarnjim satima na platou hotela „Stari grad“ Fojnica biti upriličena izložba oldtajmera , gdje će građani birati najvozilo. Predviđen je i ispit spretnosti za sve učesnike, nakon čega kolona vozila kreće ka Kiseljaku gdje će se oko podne zadržati na gradskom parkingu, a nakon toga idu do motela „Zigi“ u Han Ploči općina Kiseljak, gdje je uz ručak završetak manifestacije, dodjela nagrada i priznanja, kaže Rade Babić, predsjednik OTK „Fojnica“ iz Fojnice.
Završena je trodnevna manifestacija osmi međunarodni old timer fest „Fojnica 2016“, koji je održan u organizaciji Old timer kluba „Fojnica“ iz Fojnice. Na manifestaciji je učešće uzelo 41 oldtajmer vozilo iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Crne Gore i Srbije i Madžarske sa oko 130 sudionika. Na platou hotela „Stari grad“ Fojnica su trećeg dana ove manifestacije, građani birali najvozilo.

Izabrali su vozilo MG Cabrio koji je proizveden 1951 godine, vlasništvo Imre Lari iz Madžarske. Najstarije vozilo je marke „Buick“ iz 1922 star 94 godine, čiji je vlasnik Rudolf Adamko. Kod ispita spretnosti takmičenje je pratilo veliki broj gledalaca. U kategoriji vozila do 1940 godišta, pobjednik je vozilo MG Cabrio, vlasništvo Imre Lari iz Madžarske, kod kategorije vozila od 51 do 60 godišta, pobjedio je Branko Stanić Fojnica.

Kod kategorije od 61 do 70 godišta pobjednik je Nedim Husić iz Sarajeva, a dok je kod kategorije vozila od 71 do 80 godišta pobjedio je Muharem Omanović i kod godišta 81 i mlađe najspretniji je bio Nezir Maglić, koji je imao i najidealnije vrijeme vožnje. Nakon toga kolona vozila je krenula ka Kiseljaku i nakon kraćeg zadržavanja dalje krenula do motela „Zigi“ u Han Ploči općina Kiseljak, gdje su uz ručak uručene nagrade najboljim pojedincima i ekipama.pretraga novosti :: arhiva novosti