Nova verzija sajta
Drugog dana Ramazanskog bajrama obilježen Dan šehida
Hazim Čukle - Petak, 08.07.2016, 13:49
Pročitano 121 puta
Klikni za više fotografija Fojnica
Drugog dana Ramazanskog bajrama je u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Fojnica obilježen Dan šehida.Centralna svečanost obilježavanja ovog dana je upriličena u Čaršijskoj džamiji u Fojnici.Proučena je hatma i i kelime i tevhid pred duše svih naših bosanskohercegovačkih šehida, najboljih sinova, koji su položili svoje živote za odbranu jedne i jedine nam domovine BiH.
Nakon klanjanja podne-namaza uz ilahiju „Šehidi“ koja je intonirana sa minareta Čaršijske džamije u dostojanstvenom hodu nekoliko stotina džematlija posjetilo je šehidsko mezarje, gdje je proučena dova i položeni ljiljani na mezare fojničkih šehida, koje su položili mladi fojničani.

U svom obraćanju Edin ef. Rojo, glavni imam Medžlisa IZ Fojnica je između ostalog kazao – Drugog dana bajrama obilježavamo Dan šehida.Ovim danom nam je želja oživjeti sjećanja na njihova djela i žrtvu, ali i više od toga.Mi iz toga dana i žrtvu šehidsku, trebamo uzeti pouku, da svako sa svoje pozicije i funkcije, koju obnaša , da da sve od sebe, doprinos, za očuvanje islama i naše tradicije i naše države BiH.Šehidi su zaslužni da mi danas uživamo u blagodatima slobode, u blagodatima življenja svoje vjere i baštinjenja svoje tradicije.


pretraga novosti :: arhiva novosti