Nova verzija sajta
Naredba o zabrani - Prokoško jezero
anida.ramic - Utorak, 31.05.2016, 13:07
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Općinski načelnik

Naredba o zabrani građenja, rekonstrukcije, dogradnje i izdavanja saglasnosti za građevinske objekte na lokalitetu Spomenika prirode „Prokoško jezero“
PRILOG:
- Naredba – Prokoško jezero

Fojnica domaćin članicama Unije općina TDBB-a
anida.ramic - Ponedjeljak, 30.05.2016, 13:51
Klikni za više fotografija TDBB u Fojnici
Jučer je Općina Fojnica bila domaćin članicama Unije općina TDBB-a (Unija Općina Republike Turske), čiji je Fojnica član od maja prošle godine.
Naime 150 gradonačelnika i načelnika iz 15 država Evrope i Azije, među kojima i načelnik naše bratske Općine Umraniye Hasan Can, posjetili su jučer Turski kulturni centar u Fojnici te Franjevački samostan.

Fojnica je jedna od destinacija koje su tokom trodnevnog boravka u BiH posjetili načelnici, nakon Mostara, Blagaja, Počitelja, Ajvatovice i Travnika.
Inače, povod za dolazak je Samit lokalnih vlasti Evrope i Azije koji se održava danas a čiji je domaćin Općina Novi Grad Sarajevo, također jedna od članica TDBB-a.
Unija okuplja 1.103 članice iz 28 zemalja, a članice Unije su i 17 općina iz Bosne i Hercegovine.

Samit, na kojem učestvuje i načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura, prilika je za razmjenu znanja i iskustava između lokalnih zajednica. Istovremeno, to je prilika da se predstave projekti članica Unije i gostiju iz BiH.
Također, na Samitu će biti održani bilateralni sastanci između općina koje već imaju bratimljenja, a i općina koje žele da uspostave saradnju sa nekim od općina iz država koje će učestvovati.

31. sjednica Općinskog vijeća Fojnica
anida.ramic - Četvrtak, 26.05.2016, 15:09
Klikni za više fotografija31. sjednica OV
Trideset prva sjednica OV Fojnica održana je u danas, 26.05.2016. godine. Nakon rasprave na dnevnom redu se umjesto predloženih četrnaest našlo jedanaest tačaka.
Tačke Izvještaj o radu Upravnog odbora Lječilišta „Reumal“ Fojnica, Informacija o radu OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica za školsku 2015/2016. godinu, Nacrt Odluke o mjerama zaštite od požara na otvorenom prostoru te Prijedlog Odluke o raskidu ugovora o kreditnom zaduženju „Aguareumal“ kod „Bor banke“ gdje je sudužnik Lječilište „Reumal“ Fojnica su skinute s dnevnog reda današnje sjednice.

Izvještaj o radu Lječilišta „Reumal“ Fojnica za 2015.godinu je usvojen kao i Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Fojnica za period: 01.01.2016. - 31.03.2016. godine, te Izvještaj o radu JU Dom zdravlja Fojnica za 2015. godinu

Informacija o utrošku sredstava od kreditnog zaduženja i implementacija planiranog projekta - Adaptacija Lječilišta „Reumal“ Fojnica je primljena k znanju. Također vijećnici su primili k znanju i informacije o radu Udruženja građana sportskih ribolovaca „Fojnica“ Fojnica i radu Udruženja građana Lovačko društvo „Divokoza“ Fojnica.

Kada je riječ o Nacrtu Zakona o privremenom korištenju javnih površina na području Srednjobosanskog kantona Općinsko vijeće je donijelo Zaključak kojim podržava dati stav Komisije za Statut i propise OV Fojnica tj. da Skupština SBK nema zakonske osnove za uređenje ove oblasti. Naime, Komisija smatra da bi donešenjem ovog Zakona bilo povrijeđeno pravo općina na lokalnu samoupravu da samostalno odlučuju o pitanjima iz vlastite nadležnosti.

Na današnjoj sjednici je usvojeno Rješenje o preuzimanju građevinskog zemljišta od JKP „Šćona“ d.o.o. Fojnica kao i Rješenje o imenovanju Komisije za procjenu prometne vrijednosti nekretnine.


Akcija dobrovoljnog darivanja krvi
Crveni križ općine Fojnica - Utorak, 24.05.2016, 14:28
Klikni za više fotografijaCrveni križ
U petak (20.05.2016.) su naši volonteri u saradnji sa stručnim timom Službe za transfuziju krvi JU Bolnice Travnik, uspješno obavili akciju dobrovoljnog darivanja krvi, koja se održala u našim prostorijama.

Na akciju se odazvalo 45 građana, od kojih je prikupljena 41 doza ove dragocjene tečnosti.
Našu akciju je i ovoga puta podržao načelnik naše općine g-din Sabahudin Klisura, koji je za dobrovoljne darivaoce i volontere obezbjedio ručak i osvježenje, te mu se ovom prilikom zahvaljujemo.

Zahvaljujemo se volonterima i svim građanima koji su se odazvali ovoj akciji na zadovoljstvo svih nas a naročito onih zbog kojih je ova akcija organizovana.


31. sjednica Općinskog vijeća Fojnica
anida.ramic - Utorak, 24.05.2016, 13:51
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton Središnja Bosna/Srednjobosanski kanton
Općina Fojnica
Općinsko vijeće Fojnica

S A Z I V A M
31. sjednicu Općinskog vijeća Fojnica


Na osnovu člana 23. Poslovnika Općinskog vijeća Fojnica – prečišćeni tekst („Službene novine Općine Fojnica“, broj: 2/15) ...

Kolegij OV Fojnica
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 20.05.2016, 13:54
Klikni za više fotografijaKolegij OV
31. redovna sjednica Općinskog vijeća Fojnica, održat će se 26.05.2016. godine sa početkom u 09,00 sati u sali Općine Fojnica, utvrdio je to Kolegij OV Fojnica na svojoj sjednici održanoj 17.05.2016. godine.

Kolegiju su prisustvovali načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura, predsjedavajući OV Bogomir Barbić, sekretar OV Snežana Rajić, predsjednik Kluba SDA Nasir Selimović, predsjednik Kluba HDZ-a Branko Golub i predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Ismet Zulum.

Na Kolegiju je utvrđen dnevni red za narednu sjednicu.

Renoviranje, adaptacija i rekonstrukcija Lječilišta „Reumal“ Fojnica
Hazim Čukle - Petak, 20.05.2016, 13:02
Klikni za više fotografija Fojnica
U hotel „Reumal“ skoro 40 godina dolaze gosti sa sve četiri strane svijeta na odmor i rehabilitaciju. U ratu je devastiran, a povremeno je bio renoviran i dobivao je nove sadržaje. Od septembra prošle godine u Lječilištu „Reumal“ u Fojnici je pokrenut projekt rekonstrucije, a početa je izgradnja zatvorenog bazena sa termalnom vodom, kako bi gosti imali što bolji ugođaj i rehabilitaciju. U toku su završni radovi na ovim projektima, pošto je ovaj gradić turističko mjesto, banjski turizam će biti još bolji.
U prvoj fazi smo započeli adaptaciju, rekonstrukciju „Reumala“. Do sada renovirali 150 soba, a još narednih stotinu ćemo uraditi do mjeseca juna. Urađena je adaptacija i rekonstrukcija prizemlja hotela, tu prvenstveno mislimo na kongresnu salu, koja sada ima preko 400 mjesta sa svim tehnološkim i tehničkim stvarima za funkcionisanje takve sale. Urađena je komplet nova recepcija, ugostiteljski dio, veliki restoran, a lakart, kuhinja, aperitiv. Urađen je novi panoramski lift što je uvjek bio problem taj vertikalni transport od sobe do restorana i terapeutskih prostora, kaže dr Eldan Lokmić, generalni direktor Lječilišta „Reumal“.
U ovoj godini u drugoj fazi projekta smo završili komplet adaptaciju dijela elektroterapija, centralnog hola u medicinskom dijelu, a u toku su radovi na kompletnoj rekonstrukciji takozvanog terapijskog bazena, koji će biti završen za 15 dana. Uporedo sa ovim radimo jedan novi sadržaj „Reumala“ a to je potpuno novi vodeni kompleks sa jednim novim bazenom koji se spaja sa terapeutskim bazenom, čija će površina 400 metara vodene površine, a cijeli kompleks se prostire na 2.000 metara kvadratnim površine, pojašnjava direktor Lokmić.

Imamo 200 zaposlenih medicinskih radnika, uz sve ove urađene sadržaje naša usluga i korištenje naše vode je na zavidnoj visini i dobivamo još jedan dodatni kvalitet. Završetak tog dijela projekta očekujemo za 60 dana, a uporedo sa tim radimo potpunu adaptaciju prostora hidro terapije. Prateći trendove, imamo plan zanavljanje dijela nove medicinske opreme. Imamo plan i dijelom adaptirati „Novu bolnicu“, rekonstrukcija i adaptacija soba i medicinskog trakta. Tu imamo jak medicinski dijagnostički trakt: ultra zvuk, rendgenom, labaratoriju, ordinacijama, profesionalnom rehabilitacijom, kaže Direktor Lokmić i dodaje

Radit ćemo na uređenju i proširenju „Aquaparka“ , to je još jedan sadržaj na usluzi našim gostima. U „Reumalu“ smo uradili novu komplet infrastrukturu sa novim ventilacionim i klima sistemom i sistemom za prečišćavanje zraka. Ukupna rekonstrukcija sa svim ostalim što sam govorio iznosi oko 4.900 000 KM. “ Lječilište „Reumal“ Fojnica je dosta veliki objekat, koji ima 260 soba i 500 kreveta. Sam podatak da je do sad u ovom periodu ugrađeno 7.000 metara kvadratnih itisona, govori koliki projekat radimo. Uz racionalni pristup, mislim da ćemo to sve dobro uraditi, kaže dr. Eldan Lokmić, generalni direktor „Lječilišta“ Fojnica.

Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini pod nazivom 'Pozitivne priče'
Fojnica online redakcija - Petak, 20.05.2016, 12:41
Fojnica online

U sklopu projekta Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini pod nazivom 'Pozitivne priče' koji donosi 50 pozitivnih priča o profesorima širom Bosne i Hercegovine, Lokalni tim Fojnica je napisao i svoju ovakvu priču o, kako kažu 'najboljem profesoru'. O kome je riječ pročitat ćete u nastavku. Ovu kao i sve ostale priče i novosti o Asocijaciji možete pročitati na oficijelnoj stranici asubih.ba Dok nam predrasude kroje sudbinu i dok sami sebi ne možemo priznati da čovjekovo ime, porijeklo i zanimanje ne sudi o njemu, njegovom karakteru i stavovima,roditi se u sredini u kojoj se uvijek osuđuju ljudi koji rade svoj posao na najbolji mogući način,nije bilo lako. Ali smo, idući u školu, naučili sarađivati sa profesorima i dati im do znanja da nemamo predrasude u vezi njih i da znamo da je teško obavljati taj posao. Od kako idemo u školu,trudimo se da profesore ocijenimo prema tome kakav su čovjek i kakav su profesor,a ne prema tome kakvu ocjenu dobijemo.Kao što se kaže „sto ljudi,sto ćudi“,tako je i sa profesorima.
U Fojnici,u SMŠ „Zijah Dizdarević“ postoji jedan profesor po imenu Samir Kučuk. Prvi dojam o njemu je da je prestrog i da traži nemoguće od učenika,ali ipak ga svi učenici u školi vole. To je u današnjem društvu čudno,zar ne? Ali sa punim pravom je on jedan od najboljih profesora u školi. Razlozi su mnogi. Da li je razlog zašto je profesor Samir najomiljeniji profesor u školi među učenicima u zbog toga što je veoma mlad,što uvijek podržava i motiviše učenike,što mu je bitno da na njegovim časovima naučimo nešto novo što će nam koristiti u životu,što nas želi naučiti nečemu što nema veze sa školskim programom,želi nas naučiti životu i kako živjeti? Na sva ova pitanja postoji samo jedan odgovor,a to je DA!Profesor Samir je profesor u kome se događa spoj nespojivog.On je strog,traži od učenika previše,želi da svi rade na njegovom času i da su aktivni,a u isto vrijeme,njegov čas je pun šale,opuštanja...Također,pored što je profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja,on je i trener Košarkaškog kluba „Star“ u Fojnici.Na taj način upotpunjava svoje druženje sa mladima.Razvija omladinu u našem društvu na najbolji mogući način. Mladima daje mogućnost da možda nekada postanu profesionalni košarkaši. Ali pored toga,mladima daje nešto što je mnogo vrijednije. Daje im priliku da postanu čovjek.A sva to kroz poraz,novu lekciju i mnogim drugim stvarima koje se ne mogu opisati riječima. Mnogo bismo bili sretni da postoji u našem društvu više ljudi kao što je profesor Samir. Uvijek je spreman da pomogne,često organizuje aktivnosti kojim će aktivirati lokalno stanovništvo na sport,kulturu,druženje,putovanje i slično. „Prof.Samir mi je jedan od dražih profesora u školi zbog toga što je svaki čas kod njega zanimljiv. Profesor Samir predaje tjelesni i zdravstveni odgoj i pored toga što zahtjeva rad i disciplinu, čas učini zanimljivim tako da nam nije teško raditi. Voli da se šali sa učenicima i da uvodi neke zanimljive aktivnosti na času. “Ovo je jedna od izjava o profesoru Samiru od člana lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.
Profesor Samir je jedan od rijetkih osoba koje učenici rado žele da vide i nakon srednjoškolskog obrazovanja. Čovjek kojeg morate zavoljeti i koji vam mora prirasti srcu. Da su svi profesori kao profesor Samir,srednjoškolsko doba bi bilo mnogo ljepše. I kako da ne budete zahvalni osobi koja vas je faktički odgojila,naučila živjeti,naučila kako da se nosite sa problemima i kako da ih riješite. Profesor Samir je osoba koja bi svima trebala biti uzor u životu. I na kraju mi smo presretni što imamo profesora kao što je naš profesor Samir Kučuk.
Započeo kurs veza žicom (tel kirma)
Hazim Čukle - Petak, 20.05.2016, 12:10
Klikni za više fotografija Kurs
Turski kulturni centar Institut „Yunus Emre“ u Fojnici svake godine organizira razne kurseve.Prošle godine je u Fojnici organiziran kurs tradicionalne turske tehnike veza zvanog tel kirma (vez žicom).Kurs je vodila prof. Sabahat Endam, koja je u Turskoj jedna od vodećih za ovu tehniku veza.Kurs je pohađalo trideset polaznica i trajao je osam mjeseci, nakon čega su polaznici dobili certifikate.

-I ove godine smo organizirali kurs veza žicom.Predavač je nastavnica Azemina Pašalić, koja je završila ovaj kurs prošle godine, koji je bio organiziran u sklopu projekta „Od majstora do kalfe“, koji je organizirao „Yunus Emre“ Institut u Fojnici.Samim tim smo došli do cilja, da naši učenici polaznici kursa, svoje znanje koje su stekli od naših profesorica, prenose na nove učenike.Kurs će trajati 2,5 mjeseca, nakon čega će ovi polaznici prirediti izložbu tih radova u našim prostorijama u Fojnici, kaže Mahir Pandžoo, prof.turskog jezika u „Yunus Emre“ Institutu u Fojnici.

Evropska noć muzeja i u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 20.05.2016, 12:02
Klikni za više fotografija Evropska noć muzeja i u Fojnici
Od 18 do 21 maja se održava Međunarodni dan i Evropska noć muzeja. Tako će ICOM BiH i muzeji širom cijele BiH tradicionalno jedanaesti put biti velika svjetska muzejska zajednica, koja obilježava Međunarodni dan i Evropsku noć muzeja. Ovogodišnja manifestacija će se u cijelom svijetu obilježiti pod nazivom „Muzeji i kulturni krajolici-pejsaži“. Cilj je da se podigne svijest o tome da su muzeji važna sredstva kulturne razmjene, obogaćivanja kultura i razvoja uzajamnog razumjevanja, saradnje i mira među narodima.

Ovoj kulturnoj manifestaciji se pridružuje i Franjevački samostan Duha Svetoga iz Fojnice, koji ima neprocjenjivu bogatu kulturnu riznicu, koje franjevci stoljećima čuvaju a važnu za Fojnicu, BiH i šire. U subotu 18 maja, u Muzeju Samostana, kulturni krajolik Fojnice svojim umjetničkim slikama je predstavila Sanja Jukić, likovna umjetnica iz Fojnice. Ovom prilikom prisutnima su se obratili Vanja Iličić, fra Miro Roleta, Asad Nuhanović, Sanja Jukić, dok je u muzičkom dijelu nastupila Mirna Mlikota i Amna Ekinović.

pretraga novosti :: arhiva novosti