Nova verzija sajta
Otvorena nova biblioteka i izložba fotografija
Hazim Čukle - Srijeda, 23.03.2016, 14:15
Pročitano 174 puta
Klikni za više fotografija Franjevački samostan
Ovih dana je obilježen je Dan općine Fojnica sa nekoliko kulturnih i sportskih manifestacija. Prema prvim pisanim izvorima, ovaj mali bosanski gradić se spominje 18 marta 1365 godine, kada je Hans Sasinović u svoje ime i u iime svoga brata Nikla, prodao dvojici Dubrovčana polovinu rudarskih jama u Fojnici na lokalitetu Ostružnice, pa je taj dan uzet kao Dan općine Fojnica.

U povodu Dana općine u Muzeju Franjevačkog samostana Duha Svetoga je otvorena nova biblioteka sa preko 40.000 naslova koja će biti na raspolaganju učenicima, studentima i građanima, to je još jedana potvrda višestoljetnog truda bosanskih franjevaca, da ulažu u širenje znanja, te vrijedno čuvaju do sada sakupljen pisani trag, kao i ukupno kulturno-historijsko nasljeđe BiH.Domaćin je bio gvardijan Samostana fra Nikica Vujica, a o novoj biblioteci je govorio književnik Ivan Lovrenović, a otvorio ju je Sabahudin Klisura, načelnik općine Fojnica.U muzičkom dijelu programa su nastupili fra Emanuel Josić i Lejla Nurković.

To je popraćeno i otvaranjem izložbe fotografija Hazima Čukle, novinara „Dnevnog avaza“, koja je posvećene Fojnici. Izložba je postavljena u multimedijalnoj dvorani Muzeja samostana, kao znak zahvalnosti i priznanja ovom novinaru, koji svojim tekstovima i fotografijama širi lijepu priču o fojničkom životu. Iz fundusa njegovih od skoro 200.000 fotografija, na izložbi je predstavljeno njih 80, koje govore o zbivanjima i događajima u Fojnici. Prigodan govor o izložbi fotografija je govorio Nevres Jemendžić, koje je i otvorio.
pretraga novosti :: arhiva novosti