Nova verzija sajta
Sretna Nova 2016.godina!
anida.ramic - Četvrtak, 31.12.2015, 15:01
Nova godina


Svim građanima Fojnice želimo sretnu i uspješnu 2016. godinu!


Ponovni interni oglas za izbor dva(2) promjenjiva člana povjerenstva/komisije za Javno-privatno partnerstvo
anida.ramic - Ponedjeljak, 28.12.2015, 12:23
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Općinsko vijeće Fojnica


Ponovni interni oglas za izbor dva (2) promjenjiva člana povjerenstva/komisije za Javno-privatno partnerstvoI


Interni oglas ostaje otvoren do 08.01.2016. godine.
Napomena: Konkurs možete pronaći u Prilogu ovog akta.


Sretan Božić
anida.ramic - Četvrtak, 24.12.2015, 13:54
Božić


Svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti želimo sretan Božić!


27. sjednica OV Fojnica
anida.ramic - Četvrtak, 24.12.2015, 13:42
Klikni za više fotografija27. sjednica OV
Dvadeset sedma sjednica Općinskog vijeća Fojnica je održana u utorak, 22.12.2015.godine. Na početku sjednice vijećnici su jednoglasno podržali Odluku o davanju saglasnosti na Plan obavljanja komunalnih djelatnosti na području Općine Fojnica i troškovnik JKP „Šćona“ Fojnica. Također je usvojena Odluka o davanju saglasnosti na visinu komunalnih usluga JKP „Šćona“ Fojnica uz Zaključak da cijena vode po metru kubnom iznosi 0,92 KM za fizička lica a 1,73 KM za pravna lica.

Vijećnici OV Fojnica su usvojili Budžet Općine Fojnica za period 01.01.-31.12.2016. godine te Odluku o izvršenju Budžeta za taj period.
Finansijski plan Javne ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece Fojnica za 2016.godinu dobio je podršku vijećnika a Informacija o utrošku sredstava od kreditnog zaduženja i implementacije planiranog projekta Lječilišta „Reumal“ primljena je k znanju.

O Prijedlogu Rješenja o utvrđivanju liste za članove Komisije za javno-privatno partnerstvo SBK vijećnici se nisu izjašnjavali jer je donesen Zaključak da se ponovo raspiše interni oglas za izbor članova.
Na kraju sjednice vijećnici su usvojili i Program rada OV Fojnica za 2016. godinu.

Održana javna rasprava
anida.ramic - Četvrtak, 24.12.2015, 12:25
Klikni za više fotografijaJavna rasprava
Javna rasprava o Nacrtu prostornog plana Općine Fojnica 2011-2031 održana je 16.12.2015. godine u Općini Fojnici. Građani su do tog dana imali priliku uputiti primjedbe, prijedloge i sugestije u pisanoj formi Službi za urbanizam, građenje, katastar i imovinsko pravne poslove.

Na početku javne rasprave upriličena je prezentacija od strane firme PROJEKT AD Banja Luka, nosioca izrade prostornog plana. Rasprava je bila dobro posjećena od strane građana koji su time pokazali svoje interesovanje za ovu problematiku.

Nakon održane javne rasprave, Savjet za izradu prostornog plana će primjedbe, prijedloge i sugestije će dostaviti nosiocu izrade prostornog plana da ih ugradi u Prostorni plan Općine Fojnica.

Iz matičnog ureda
anida.ramic - Četvrtak, 24.12.2015, 10:20
Fojnica onlineTokom mjeseca novembra u Općini Fojnica nije sklopljen niti jedan brak.
U Matičnu knjigu rođenih bilo je pet upisa dok je u Matičnu knjigu umrlih bilo deset upisa.


Predavanje za žene na temu „Žena u Kuranu“
Hazim Čukle - Četvrtak, 24.12.2015, 09:28
www.medzlis-fojnica.baMedžlis Islamske zajednice Fojnica
U organizaciji Medžlisa islamske zajednice Fojnica će u povodu rebiul-l-evela, mjeseca rođenja Allahovog poslanika Muhameda a.s., će u četvrtak 24. decembra biti održano predavanje za žene, poslije jacije namaza u Čaršijskoj džamiji u Fojnici. Tema je „Žena u Kuranu“, a predavač je prof. Muvedeta Halilović, redovni član Svjetske unije islamskih učenjaka.

Božićni koncert ozbiljne muzike i božićni prijem
Hazim Čukle - Četvrtak, 24.12.2015, 09:21
Klikni za više fotografijaBožićni koncert
U povodu najradosnijeg katoličkog blagdana Božića, u završnici manifestacije „U susret Božiću“ fratri Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici na čelu sa gvardijanom fra Nikicom Vujicom su župnoj crkvi Samostana organizirali božićni koncert ozbiljne muzike, koji je bio ujedno i božićni prijem.

Izvođaći su bili Darko Dujmišić iz Travnika, koji je diplomirao i magistrirao klavir na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi Svetlane Chlaidze (Člaidze) s ocjenom 10, a uposlen je kao nastavnik klavira u OGŠ „Jakova Gotovca“ u Novom Travniku. Vedran Kolasević iz Travnika, svira trubu, završio Muzičku akademiju u Sarajevu, diplomirao u klasi Daria Teskere, trenutno pohađa master studij.Svirali su djela Johanna Sebastiana Bacha,Johanna Christiana Kittela i na kraju djelo Adeste fideles Johna Francisa Wadea.

"Mi na ovaj način zapravo završavamo tu vanjsku manifestaciju u pripremi za najradosniji blagdan Božić, ovo je jedna kruna, mada je ono vjersko nama najvažnije.Imali smo dosta i gostiju da čuju i vide, na neki način ovo je svojevrsni božićni prijem, za sve one koji žele da poslušaju ozbiljnu muziku, jer mi ovdje u Fojnici nemamo tako često priliku da je slušamo", rekao je fra Nikica Vujica, gvardijan gvardijan Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici koji je na kraju uputio vjernicima Božićnu čestitku.

Vokalni ansambl „Srma“ Fojnica putovao u Beograd
Hazim Čukle - Četvrtak, 24.12.2015, 08:55
Klikni za više fotografija“Srma“
Vokalni ansambl „Srma“ iz Fojnice je osnovan prije četiri godine i za ovo vrijeme imali su brojne nastupe na manifestacijama u svom gradu, a uspješno su nastupale još u nekim bh gradovima, a imale su zapažene i uspješne nastupe i van granica naše zemlje. Ansambl broji 23 svoje članice od 14 do 60 godina. Prvenstveno na nastupima pjevaju sevdalinke, a pjevaju isto zabavne i narodne pjesme, vodi ih Nermina Čohadžić, prosvjetna radnica.

12 i 13 decembra putovale su u Beograd gdje su učestvovale na festivalu horova i folklora u dvorani „Kolarac“ u Beogradu u Srbiji. Festival je humanitarnog karaktera i sva prikupljena sredstva na koncertu će biti namjenjena djeci oboljeloj od karcinoma. Takođe tokom boravka su imale i jedan humanitarni koncert u domu za stara lica u Beogradu. Predstavile smo našu Fojnicu i našu domovinu u najljepšem svjetlu, sa našim lijepim sevdalinkama, kaže Nermina Čohadžić, vođa ovih dama vokalnog ansambla „Srma“ iz Fojnice.

Za vikend otvaranje sezone skijanja u RC Brusnica Fojnica
Hazim Čukle - Četvrtak, 24.12.2015, 08:39
Klikni za više fotografijaBrusnica
Proteklog vikenda smo posjetili Rekreacijski centar „Brusnica“ iznad Fojnice, koji je udaljen 14 kilometara od grada, a do njega se dolazi asvaltnom trakom do Bakovića, a odatle dosta dobrim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada. Krenuli smo iz maglovite Fojnice, a u skijalištu vedro i sunčano, odakle se pruža pogled do Sarajeva koje je bilo pod maglom, kao i druga mjesta u kotlinama i uz riječna korita i okolnih planina.

Ispred motela „Brusnica“ desetak automobila parkiranih, a posjetioci su uživali u sunčanom danu uz šetnju. Snijega ima ali nedovoljno za uživanje u zimskim radostima.Skijalište se nalazi na 1.580 metara nadmorske visine.Skijalište posjeduje veliki i mali ski lift dužine od 1.000 i 450 metara sa sidrima.Skijaške staze su širine od 30 do 200 metara u ukupnoj dužini od oko 5 kilometara. Sve je spremno samo snijega nedostaje, to nam je potvrdio i Juro Iviš, direktor RC „Brusnica“ Fojnica

-Pripremili smo se za sezonu, čekamo samo snijeg, a zvanično otvaramo zimsku sezonu posljednjeg decembarskog vikenda 26.12. ove godine. Imamo sve uslove za dobar odmor i ugođaj za svačiji ukus. Tu je motel „Brusnica“ sa 13 luksuzno opremljenih apartmana, kamin sala sa oko 50 mjesta i terasa sa oko 30 mjesta i još dosta toga. Organiziramo i doček Nove 2016 godine u motelu, a moguće je iznajmiti i vikendice, pojašnjava Juro Iviš, direktor i nastavlja

Što se tiče ski karte cijene su 18 KM odrasli i djeca 12 KM po osobi, poludnevne 14 i 8 KM. Noćno skijanje će biti svako veče od 18 do 21 po cijeni karte od 10 KM.I mat ćemo i vikend utrke i skokove sa snovbordom uz nagrade, vožnja motornim sankama, ratrakom, vožnja na traktorskim gumama, vikend takmičenja u bilijaru i pikadu...Za neskijaše nudimo ski školu koju će voditi certificirani instruktori, kaže direktor Iviš i dodaje

Što se tiče smještaja puni pansion sa ki kartom je 75 KM po osobi, polupansion sa ski kartom 65 KM, za djecu do 5 godina je besplatno a od 5 do 12 godina 50% od pomenute cijene. Vikendice se mogu iznajmiti po cijeni 6 ležaja 70 KM, a 10 ležaja 120 KM.Kada je u pitanju gastro ponuda tu su poznati specijaliteti naše kuhinje čorba veselica, gulaš, sarma, grah, pura, teleče i janjeće pečenje, pite ispod sača uz jela sa roštilja, domaći sir i kajmak, te kolači itd. Gosti imaju mogućnost za dobar odmor i uživanje, kaže direktor Juro Iviš.

pretraga novosti :: arhiva novosti