Nova verzija sajta
Javni poziv za učešće u javnoj raspravi
anida.ramic - Četvrtak, 29.10.2015, 14:01
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Općinski načelnik

Broj:02-14-1209/15
Fojnica, 27.10. 2015.godine

Na osnovu Zaključka Općinskog vijeća Fojnica, broj: 01-05-1188-10/15 od 27.10. 2015.godine, te člana 24. tačka 3. Statuta Općine Fojnica, Općinski načelnik upućuje


J A V N I P O Z I V

ZA UČEŠĆE U JAVNOJ RASPRAVI
O NACRTU BUDŽETA /PRORAČUNA OPĆINE FOJNICA ZA 2016. GODINU
Prema Zaključku Općinskog vijeća Fojnica subjekti javne rasprave su: Općinsko Vijeće i njegova radna tijela, političke stranke odnosno klubovi vijećnika, savjeti MZ-a, ,građani i udruženja građana sa područja Općine Fojnica.

Prijedlozi, primjedbe i sugestije na Nacrt Budžeta/Proračuna Općine Fojnica za 2016. godinu mogu se dostaviti u pisanoj formi Službi za privredu, finasije i budžet, najkasnije do 13.11. 2015. godine putem:
- Pošte ili lično na adresu: Općina Fojnica Ul. Bosanska 94, ili na Info-centar Općine Fojnica sa naznakom „ za Nacrt Budžeta/Proračuna 2016.godina“.

Centralna javna rasprava o Nacrt Budžeta/Proračuna Općine Fojnica za 2016. će se održati dana 18.11. 2015. godine u zgradi Općine Fojnica (sala OV-a) sa početkom u 12 sati.

Napomena: Nacrt budžeta/proračuna za 2016.godinu možete prezeti na Web stranici Općine Fojnica, www.fojnica.ba

Učenici škole “Ivan Goran Kovačić“ u Općini
anida.ramic - Srijeda, 28.10.2015, 12:50
Klikni za više fotografija Općina
Učenici prvog i drugog razreda osnove škole „Ivan Goran Kovačić“ su danas posjetili Općinu Fojnica. U pratnji ovih dvadeset đaka bile su njihove učiteljice Anita Markanović i Magdalena Gujić-Vidović.
Učenike je dočekao načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura i predsjedavajući OV Fojnica Bogomir Barbić. Nakon upoznavanja i razgovora s učenicima uručeni su im pokloni. S druge strane učenicu se se predstavili recitacijama koje su učili u školi.

S obzirom da je razlog posjete bilo upoznavanje sa općinskom administracijom djeca su zajedno sa učiteljicama obišla info centar Općine Fojnica.
Na kraju, učiteljice i učenici su se zahvalili Načelniku i svim zaposlenim u Općini na gostoprimstvu i poklonima.


Održana 25.sjednica OV Fojnica
anida.ramic - Utorak, 27.10.2015, 15:24
Klikni za više fotografija25.sjednica OV
Danas je održana 25.sjednica OV Fojnica na kojoj se našlo jedanaest tačaka dnevnog reda. Na sjednici je usvojen Prijedlog Odluke o odvodnji i prečišćavanju otpadnih voda na području Općine Fojnica.
Također usvojene su i Odluke o zonama sanitarne zaštite i zaštitnim mjerama za izvorište „Bježanija“, izvorište „Požarna“, izvorište „Šćona“ i izvorište „Tocili“.

Donesen je i Zaključak o prihvatanju Nacrta Prostornog plana Općine Fojnica 2011-2031 godina, te Zaključak o usvajanju i stavljanju na javnu raspravu Nacrta Budžeta Općine Fojnica za period 01.01.- 31.12.2016.godine. Prema Nacrtu Budžet Općine Fojnica za 2016. godinu će iznosti 2.487.200,00 KM.
Na kraju vijećnici su pimili k znanju informaciju o prodaji poslovnih prostora u ulici Novo Naselje.


Otpočeo kurs turskog jezika u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 27.10.2015, 12:58
Klikni za više fotografija TKC
U Fojnici je prije nekoliko godina otvoren Turski kulturni centar „Yunus Emre“, koji je kao poklon bratimljene općine Umranija iz Turske općini Fojnici. Od samog početka rada ovog kulturnog instituta se u njemu redovno organizuju razni kursevi kao što kurs veza na tilu, slikanja ebru tehnikom, pletenja, učenje vještine turske kuhinje, kurs turskog jezika, natječaji za poeziju, a time predstavljaju i tursku kulturu i historiju.

-I ove godine smo u Turskom kulturnom centru „Yunus Emre“ u Fojnici organizirali nastavu za polaznike turskog jezika. Nastava je počela početkom oktobra i traje tri mjeseca, za polaznike A i B stepena. Nastavu turskog jezika pohađa 30 polaznika koji su razvrstani u grupama, osnovci, srednjoškolci i starija grupa, a imamo jednu grupu starijih polaznika sa kojima radimo praktičnu nastavu, znači razgovor, kaže prof.orjentalista Mahir Pandžo i dodaje

Polaznicima kursa se pruža učenje turskog jezika, mogućnost korištenja biblioteke, gledanje filmova, interneta, kafeterije, praćenje turskih televizijskih programa itd. Na kraju kursa polaznici polažu test i koji polože dobiju certifikate, a oni polaznici koji pokažu najbolji uspjeh, postoji mogućnost zapošljavanja i stipendiranja. Ove godine su tri djevojke Amina Polutan, Selma Karić i Mediha Klisura boravile mjesec dana u ljetnoj školi u Turskoj, gdje dolaze djeca iz 120 zemalja koji uče turski jezik besplatno, kaže profesor Mahir Pandžo.Obilježen Dan Ašure u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 26.10.2015, 14:31
Klikni za više fotografija Ašura
Muslimani širom svijeta su prekjuče obilježili deseti dan mjeseca muharrema kao Dan Ašure.Tako je bilo i u Fojnici gdje je u organizaciji Medžlisa IZ Fojnica 10.muharrema 1437 Hidžretske godine (u petak 23.10) poslije akšam-namaza u Čaršijskoj džamiji upriličena podjela tradicionalnog jela Ašure.

Nakon akšam-namaza priređen je prigodan vjerski program, kojem su pored džematlija Fojnice prisustvovali i visoki gosti iz bratimljene općine Umranija (Umraniye), jedne od 23 općine Istambula u Turskoj.Opina Umranija i općina Fojnica su se bratimile 1995 godine i od tada ove dvije općine imaju dobru saradnju, a plod te saradnje je i izgradnja Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ u Fojnici, kojeg je izgradila bratimljena općina Umranija.

Nakon prigodnog programa ispred Čaršijske džamije u Fojnici je džematlijama Fojnice podjeljen tradicionalno jelo Ašure, a za ovaj dan Ašure općina Umranija je poklonila 800 komada tradicionalnog jela Ašure džematlijama Fojnice.

Posjeta delegacije iz Općine Umraniya
anida.ramic - Ponedjeljak, 26.10.2015, 14:28
Klikni za više fotografijaOpćina
Delegacija Općine Umranije predvođena pomoćnikom načelnika Huseyinom Erdogdu boravila je u petak u Fojnici.

Svoju posjetu Fojnici započeli su sastankom sa načelnikom općine Fojnica Sabahudinom Klisurom. Tom prilikom su mu čestitali na ostvarenoj pobjedi na izborima te uručili poklon.

Nakon održanog sastanka zajedno sa Načelnikom su se uputili u Turski kulturni centar te su potom prisustvovali obilježavanju Dana ašure (Jevmu Ašure) u Čaršijskoj džamiji.

Upravo je Općina Umraniya u saradnji sa Općinom Fojnica i Medžlisom IZ Fojnica obezbjedila oko 800 ašura koje su podijeljene građanima Fojnice.


Treći gastro sajam „Fojnička trpeza“ u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 26.10.2015, 13:40
Klikni za više fotografija Fojnica
U organizaciji Caritasa Biskupske konferencije BiH i Udruženja „Arterural“ za razvoj ruralnog turizma u BiH i suorganizatora Udruženja „Fojnička žena“ Fojnica je na platou hotela „Stari grad“ u Fojnici je po treći put priređen gastro sajam „Fojnička tpeza“. Ova manifestacija je održana u sklopu projekta pod nazivom „Podrška ruralne ekonomije u srednjoj Bosni, kroz razvoj poljoprivrede i ruralnog turizma“.

-Evo po treći put organiziramo ovu manifestaciju. Ove godine nas je manji broj izlagača, njih dvadesetak iz Fojnice, Kreševa, Kaknja, Vareša a imamo učešće i dva udruženja „Fojnička žena“ i „Forum žena“ iz Vareša. Učestvuju sa svojom ponudom i hotel „Reumal“ i „Aquareumal“ Fojnica, kao i restoran „Central“ i hotel „Stari grad“ Fojnica, kaže Danijela Bošnjak,koordinatorica projekta u Caritasu Biskupske konferencije BiH i dodaje

Cilj ove manifestacije je promocija lokalnih proizvoda ovih lokalnih proizvođaća ovih nekoliko općina, povezivanje malih proizvođaća i razmjena iskustava. Tu imamo domaće proizvode zdrave hrane, sirevi, voće povrće, džemovi, sokovi, sirće, pekmezi, razna brašna, likeri, rakije, medovi..., a predstavljeni su i ručni radovi ovog kraja, kao i rude sa ovih područja. Posjetitelji sajma mogu degustirati razna jela i pića ovog kraja, kaže Danijela Bošnjak, jedna od organizatora sajma.XXV. sjednica OV Fojnica
anida.ramic - Petak, 23.10.2015, 13:56
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton Središnja Bosna/Srednjobosanski kanton
Općina Fojnica
Općinsko vijeće Fojnica
Broj: 01-05-1188/15
Fojnica:19.10.2015. godine
XXV. sjednica Općinskog vijeća Fojnica


Sjednica Općinskog vijeća Fojnica će se održati dana 27.10.2015. godine, u velikoj sali Općine Fojnica, sa početkom u 9:00 sati...

Fudbalski treneri iz Austrije posjetili Fojnicu
Hazim Čukle - Petak, 23.10.2015, 12:13
Klikni za više fotografija Fojnica
U trodnevnu posjetu Fojnici je tokom ovoga vikenda stigla grupa od nekoliko trenera iz FC „Piberstein“ iz mjesta Lankowitz u Austriji. Smješteni su u apartmanima restorana „Central“ u Fojnici.Predvodi ih Enver Parić Cembe, Fojničanin sa austrijskom adresom, gdje se živi i radi kao višegodišnji sportski radnik, trener i koordinator, a na njegovu inicijativu su gosti iz Austrije stigli u Fojnicu.Prilikom dolaska posjetio ih je i Sabahudin Klisura, načelnik općine Fojnica

-Ovo su predstavnici omladinskih selekcija FC „Piberstein“ iz Lankowitz Austrija koji je član četvrte Fudbalske lige Austrije.Trenere predvodi šef Christian Tinnacher a to su Gussmagg Franz koji vodi selekciju U -9, Prantl Gerfried U- 11, Rieger Thomas U- 15, Michelitsch Stefan U- 15, Vallci Enver U-8, Parić Enver Cembe U-9, Sakib Kiseljak je naš sportski prijatelj, kaže Enver Parić Cembe, koji je i kordinator između njihovog kluba i Fojnice i dodaje

Dolazimo u Fojnicu iz više razloga na moju inicijativu, gdje namjeravamo sa sportskim radnicima Fojnice uspostavimo saradnju i prijateljstvo sa našim klubom, da zbližimo omladinske pogone ova dva kluba.Moje kolege iz Austrije su izrazili želju da posjetimo Zenicu i gledali smo fudbalsku kvalikacionu utakmicu BiH i Vels za Evropsko prvenstvo 2016 u Francuskoj.Posjetili smo Sarajevo a danas u nedelju ćemo posjetiti Muzej i knjnižnicu Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici, kaže trener Enver Parić Cembe.

Vallci Enver , rođen je u Austriji, a njegovi su korjeni sa Kosova, je kratko kazao –Ja i kolege smo oduševljeni prijemom u Fojnici, ljepotom prirode koju smo vidjeli, ljepotom Sarajeva i Avazovog tornja.Na utakmici smo svim srcem navijali za BiH, ako Bog da pa da se na Evropskom prvenstvu sastanemo u nekoj grupi naša Austrija i BiH.


Državno prvenstvo u tradicionalnom karateu
Karate klub «Fudokan» - Četvrtak, 22.10.2015, 09:04
Karate klub Fudokan Fojnica Nedelja 18.10. 2015 godine, u sali univerzitetskog centra Midhat Hurić – Hujka, grad Mostar održano je državno prvenstvo u treadicionalnom karateu za sve uzrasne takmičarske kategorije.
Na takmičenju je učestvovalo 14 klubova i oko 200 takmičara. Za karate klub '' Fudokan '' iz Fojnice je takmičilo ukupno 3 takmičara. U različitim takmičarskim disciplinama osvojeno je 5 medalja, 3 srebrene i 1 bronzane.
Po takmičarskim kategorijama rezultati su sljedeći ;

1. Belmin Karalija kadeti 14-15 godina (pojedinačno kate) 3.mjesto
2. Kenan Ferhatović kadeti 14-15 godina (pojedinačno borbe) 2.mjesto
3. Kenan Ferhatović kadeti 14-15 godina (pojedinačno KO-GO kumite) 2.mjesto
4. Tarik Ferhatović dječaci 10-11 godina (pojedinačno JIK) 2.mjesto
5. Kenan Ferhatović
Belmin Karalija kadeti 14-15 godina (ekipno borbe 1.mjesto

Takmičare karate kluba ''Fudokan'' iz Fojnice je vodio trener Redžep Građan.
Takmičari ; Kenan Ferhatović, Belmin Karalija i Tarik Ferhatović će 23-25.10. 15' , u sastavu reprezentacije tradicionalnog karatea takmičiti na međunarodnom turniru u mjestu Kopar, Republika Slovenija.
Ovo takmičenje je jedno od provjera za svjetsko prvenstvo koje ce se početkom decembra održati u Beogradu, Srbija


pretraga novosti :: arhiva novosti