Nova verzija sajta
Odluka o izboru ponuđača
anida.ramic - Srijeda, 30.09.2015, 15:15
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Općinski načelnik

Broj: 02-14-1019/15
Fojnica: 29.09.2015.

Odluka o izboru ponuđačaPRILOG:
- Odluka o izboru ponuđača

Rezultati finalnih utakmica MNL "Fojnica 2015"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Srijeda, 30.09.2015, 15:09
Klikni za više fotografijaMNL "Fojnica 2015"
Rezultati finalnih utakmica MNL "Fojnica 2015"

Svečani prijem za prvačiće škole „Muhsin Rizvić“ Fojnica
Hazim Čukle - Srijeda, 30.09.2015, 15:01
Klikni za više fotografija Prvačići
U Fojnici postoji jedna centralna i šest područnih škola Osnovne škole „Muhsin Rizvić“ Fojnica koja izvodi nastavu po bosanskom nastavnom planu i programu. U školsku 2015/16 godinu je u ovu školu upisano 103 učenika u prvi razred devetogodišnjeg školovanja.

Učenici petog razreda OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica je zajedno sa svojim učiteljicama pripremila bogat zabavni program za svečani prijem naših učenika prvačića koji će ove godine početi svoje osnovno školovanje.

Priredili smo im zabavan program kako bi se oni osjećali ugodno i prijatno, a u tom programu su zastupljeni i njihovi roditelji, da se koja lijepa riječ uputi i njima i da kažemo da je škola gdje se djeca osjećaju lijepo, ugodno i prijatno i da se ne boje promjena koje ih očekuju, kazala je Razija Buharalija jedna od organizatora ove zabave.

Susreti motorista i četverotočkaša u Gojevićima kod Fojnice
Hazim Čukle - Srijeda, 30.09.2015, 14:51
Klikni za više fotografija Gojevići
Drugog dana proteklog vikenda je u organizaciji Moto kluba „Vranica“ Fojnica u naselju Gojevići kod Fojnice održano druženje enduro susreti motorista i četverotočkaša. Iako je padala jaka kiša to nije omelo ljubitelje ovog sporta da se okupe u velikom broju. Nakon okupljanja i okrepljenja krenulo se na vožnju stazom koju su im odabrali domaćini.

- Moto klub „Vranica“ Fojnica je osnovan 2003 godine, broji svoji pedesetak članova.Najmlađi član je 7.godišnji Sajim Bajrić, ali zbog vremenski uslova neće voziti ovu stazu. Na ove enduro susrete su nam stigli prijatelji iz nekoliko moto klubova kao što su: Sarajevo, Bugojno, Mrkonjić Grada, Pale, Travnik, Gornji Vakufa/Uskoplje, Kiseljak, Kreševo i nas domaćina Fojnice, kaže Davor Bošnjak, predsjednik MK „Vranica“ Fojnica i dodaje

Odavde imamo vožnju na stazi od Gojevića do Fojnice ulicama grada, nakon toga preko Selakovića, Veselice do Rekreacijskog centra „Brusnica“ iznad Fojnice, gdje ćemo imati zajednički ručak. Nakon kraće pauze idemo dalje do Vran kamena, preko planine Zec i povratak u Gojeviće, gdje ćemo imati zajedničku večeru i druženje uz muziku u sali OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gojevići Fojnica, kaže Davor Bošnjak, predsjednik MK „Vranica“ Fojnica.

Među gostima su i desetak članova Moto kros kluba „Romanija“ Sokolac. Njihov predsjednik Brane Džurđić, nam je kazao –Naš klub je mlad klub i brojimo petnaestak svojih članova. Prvi put smo u Fojnici i za sada su prvi utisci odlični, gostoprimstvo domaćina, lijepa priroda, samo nam vremenski uslovi nisu baš najbolji, ali navikli smo mi na to, kaže predsjednik gostiju sa Pala, Brane Džurđić.


Održana 24. sjednica OV Fojnica
anida.ramic - Ponedjeljak, 28.09.2015, 12:23
Klikni za više fotografija24.sjednica OV
Na danas održanoj dvadeset četvrtoj sjednici Općinskog vijeća Fojnica bilo je sedam tačaka dnevnog reda. Nakon usvajanja Izvoda iz zapisnika sa prethodne sjednice na dnevnom redu su se našla dva prijedloga Rješenja o dodjeli građevinskog zemljišta u vlasništvu općine. Ovi prijedlozi su usvojeni.

Također na ovoj sjednici su utvrđeni prijedlozi kandidata iz reda lokalne zajednice za članove školskih odbora osnovnih i srednjih škola u Fojnici.

Izvještaj o realizaciji Programa rada općinskog vijeća za prvih šest mjeseci 2015. godine je jednoglasno usvojen.

Nakon izlaganja direktora Lječilišta "Reumal" Fojnica Eldana Lokmića, izvještaj o radu ove ustanove za 2014. godinu je također jednoglasno usvojen.

Zijad Ramić pobjednik bajramskog tavla turnira
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 28.09.2015, 11:40
Klikni za više fotografija Zijad Ramić
U organizaciji Tavla kluba „Dževad Salčinović Šajna „ Fojnica je u povodu Kurban-bajrama u prostorijama kluba u Fojnici odigran tradicionalni bajramski tavla turnir.

Učestvovalo je petnaest tavla igrača iz Fojnice, a igralo se pet kola.Nakon odigrani pet kola najbolji rezultat je imao Zijad Ramić, i tako postao pobjednik ovog bajramskog tavla turnira.

Drugo mjesto je osvojio Nedžad Mukača a treće mjesto Mustafa Čohadžić.Pripale su im novčane nagrade i pehari.


Džamije bile pretjesne, klanjalo se i na ulici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 28.09.2015, 11:29
Klikni za više fotografija Bajram
Džamije u Fojnici su bile pretjesne da bi primile sve vjernike koji su u ranim jutarnjim satima došli klanjati veliki muslimanski praznik Bajram namaz. Na području Medžlisa Islamske zajednice Fojnica Kurban bajram namaz je klanjan na jedanaest mjesta u džamijama, a klanjalo se i u haremima i ulici ispred džamija.

Centralna svečanost klanjanja Bajram namaza je održana u Muharem efendinoj (Čaršijskoj) džamiji, gdje je Bajram namaz imamio i bajramsku hudbu održao Ahmed efendija Vuković. Nakon klanjanja Bajram namaza uslijedilo je čestitanje Bajrama, nakon čega su se vjernici uputili svojim kućama kako bi bajramsku radost podjelili sa svojim najmilijim i obavili klanje kurbana.

Bajram Šerif Mubarek Olsun
anida.ramic - Srijeda, 23.09.2015, 13:56
Bajram Šerif Mubarek Olsun
Finale MNL Fojnica 2015
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Ponedjeljak, 21.09.2015, 12:59
Klikni za više fotografijaMNL
Finale pete sezone općinske MNL "Fojnica 2015"

Obilježavanje Nedjelje borbe protiv tuberkuloze
Crveni križ općine Fojnica - Ponedjeljak, 21.09.2015, 12:51
Klikni za više fotografijaCrveni križ
U okviru programa obilježavanja Nedjelje borbe protiv tuberkuloze (14. – 21.09.2015.), danas smo u SMŠ „Zijah Dizdarević“ Fojnica organizovali predavanje o tuberkulozi, pod motom „ZNANJEM PROTIV TUBERKULOZE“.

Predavanju su osim volontera prisustvovali i učenici drugih i trećih razreda medicinske škole, čiji su predavači bili dr. Đenita Čarić i Senida Varka, magistar zdravstvene njege i terapije.
Općina Fojnica je vodeća po broju oboljelih od TBC-a u SBK.
Broj novootkrivenih bolesnika u zadnjih par godina je slijedeći:
- 2012. god. – broj novootkrivenih bolesnika - 5
- 2013. god. - broj novootkrivenih bolesnika – 6
- 2014. god. - broj novootkrivenih bolesnika – 11
- 2015. god. do danas - broj novootkrivenih bolesnika – 8

Cilj predavanja je širenje znanja o tuberkulozi, podizanje zdravstvene svijesti u uvjetima povećanog rizika za obolijevanje, kao i ukazivanje na značaj prevencije i pravovremenog liječenja.

Naši vrijedni volonteri su osim pripreme u organizaciji predavanja, vršili prodaju doplatnih markica u apoenima od 0,50 KM, čija se prodaja nastavlja i sutra. Prikupljeni prihod od markica će ići u humanitarne svrhe.

Zahvaljujemo se SMŠ „Zijah Dizdarević“ na saradnji, predavačima, učenicima i našim vrijednim volonterima.

pretraga novosti :: arhiva novosti