Nova verzija sajta
Obavijest o obaveznoj edukaciji članova biračkih odbora imenovanih rješenjem OIK Fojnica
anida.ramic - Srijeda, 26.08.2015, 10:10
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica


Obavijest o edukaciji članova biračkih odbora


PRILOG:
- Obavijest o edukaciji

Obavijest OIK
anida.ramic - Utorak, 25.08.2015, 12:23
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica


Obavijest OIK


PRILOG:
- Obavijest OIK

Rješenje o imenovanju predsjednika, zamjenika predsjednika, članova i zamjenika članova biračkog odmora za prijevremene izbore za načelnika općine Fojnica
anida.ramic - Utorak, 25.08.2015, 09:55
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica


Rješenje OIK


PRILOG:
- Rješenje OIK

Ponovna licitacija za prodaju poslovnih prostora u vlasništvu Općine Fojnica
anida.ramic - Petak, 21.08.2015, 10:34
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Općinski načelnik
Broj: 02-14-963/15
Fojnica: 17.08.2015.


Ponovna licitacija za prodaju poslovnih prostora u vlasništvu Općine Fojnica


Prilog:
Ponovna licitacija za prodaju poslovnih prostora u vlasništvu Općine Fojnica

Obavijest OIK-e
anida.ramic - Utorak, 11.08.2015, 20:06
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica


Obavijest OIK-a


PRILOG:
- Obavijest OIK-e

Najstarija slika u historiji umjetnosti u BiH se čuva u Samostanu u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 07.08.2015, 12:11
Klikni za više fotografija Fojnica
Među brojnim neprocjenjivo vrijednim ekspomatima Muzeja Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici nalaze se i stalna postavka samostanske galerije slika. Tu se nalazi oko dvije stotine umjetničkih djeka, velikih domaćih i svjetskih slikara koje su fratri dobivali, sakupljali i čuvali Samostanu u Fojnici. U Muzeju samostana u Fojnici se čuva i najstarija slika u povjesti umjetnosti u BiH.
To je slika iz 1328 godine, radi se o vazni sa cvijećem, a riječ je o temperi na dasci koja je djelo italijanskih slikara. Zanimljivo je i to da kada su fratri iz Italije dolazili fratrima u Fojnicu, donosili su umjetničke slike, a ne recimo misno vino kako su to neki običavali. Poznati povjesničar Smail Tihić, o ovoj slici je napisao da se upravo u 14. stoljeću slikalo ovom tehnikom i s ovim motivima. Sliku su fratri sačuvali jer su je cijenili, jer je manjeg formata pa se mogla nositi, sakriti i čuvati, pojašnjava fra Nikica Vujica, gvardijan Samostana u Fojnici i dodaje

Zanimljivo je i to da su se prve crkvene orgulje koje se spominju u Bosni (a koje nisu sačuvane) iz 1801 godine, nalazile u samostanskoj crkvi u Fojnici. U historiskom blagu Samostana u Fojnici nalaze i orgulje koje je izradila firma GebrüderRieger iz Jägerndorfa 1896 godine, koje su i sada u funkciji. Posjeduju jedan manual, jedan pedal i sedam zvučnih registara a mehaničke su trakture.Restaurirane su 2012 godine, a majstor restauracije Mijo Prskalo a za koje je Davor Ljubić, maestro na orguljama kazao „Orgulje su same po sebi jak, moćan istrument, ali ujedno mogu „napraviti“ i nježne poput lahora, umilne tonove“, kaže fra Vujica i nastavlja

Fojnički samostan čuva zanimljiv predmet u obliku plitke srebrne okrugle zdjelice nastale sredinom 15. stoljeća. Takve su zdjelice tijekom srednjeg vijeka upotrebljavane za piće, nazivale su se čašama, a danas ih muzejski inventari nazivaju francuskim nazivom hanap.
Čaša (zdjelica) je izrađena iskucavanjem, malih je dimenzija – visine 2,6 i promjera 11,8 cm. Unutrašnju stranu oboda ispunjava deset lučnih polja s deset životinjskih figura, stvarnih i fantastičnih, a u središtu je jelen u trku. Na obodnoj zoni prikazani su: sova (ili orao), tri ptice u hodu i ptica koja kljuca zrnje (barske koke?), divokoza, zec, pas s ogrlicom i životinja dlakavog repa, možda čagalj, kaže fra Vujica i dodaje
Jedina fantastična figura na obodu je harpija – ptica sa ženskom glavom, koja se u srednjovjekovnom bestijariju poistovjećuje sa sirenom i simbolizira napast, iskušenje i otklon od Božje milosti. Harpiji se suprotstavlja središnja figura jelena koja se može interpretirati kao posvećenost redovničkom pozivu i čistom životu, što bi tumačenje namjene čaše usmjerilo prema specifičnoj primjeni, vjerojatno za upotrebu redovniku iz krugova bosanske vlastele. U kontekstu takvog čitanja ikonografije, lov kao aristokratska zabava predstavlja napast suprotstavljenu redovničkoj pobožnosti, kaže gvardijan, fra Nikica Vujica.Narednog vikenda XX sportske igre RVI SBK
Hazim Čukle - Petak, 07.08.2015, 12:00
Klikni za više fotografija Dusina
Narednog vikenda 8.avgusta će se u organizaciji Saveza RVI SBK u naselju Dusina, općina Fojnica održati XX jubilarne sportske tradicionalne igre RVI SBK. Učestvuju ekipe RVI iz Travnika, Novog Travnika, Bugojna, Busovače, Viteza, Jajca, Gornjeg Vakufa, Donjeg Vakufa, Kotor Varoša, Kiseljaka i domaćina Fojnice.

Takmićenje će se održati u nekoliko sportskih disciplina kao što su: mali nogomet, streljaštvo, bacanje kugle, bilijar, stoni tenis, pikado, šah i potezanje konopa. Sva takmičenja će se održati na terenima Dusine. večano otvaranje ovih igara je u subotu 8.avgusta u 10 sati na školskom igralištu u Dusini. Nakon klanjanja podne namaza će biti položeno cvijeće i proučena Fatiha na šehidskom spomen-obilježju u Dusini. Na ovim igrama će biti odigrana i revijalna malonogometna utakmica između reprezentacije RVI SBK i domaćina Dusine Fojnica.


Proslavili dvadeset godina mature
Hazim Čukle - Utorak, 04.08.2015, 15:10
Klikni za više fotografija proslava
Nekadašnji maturanti školske 1994/5 godine Srednje mješovite škole „Zijah Dizdarević“ iz Fojnice su prvog dana proteklog vikenda proslavili dvadeset godina mature. Nakon što su se okupili ispred školske zgrade, u jednoj od učionica je izvršena prozivka bivših učenika, a sa njima su bili tadašnji njihovi profesori Zilha Hadžić i Đenita Karahmet.

-Nas trideset sedam tadašnjih maturanata smo nakon prozivke krenuli do mezarja gdje smo posjetili mezare naših kolega iz razreda Adnana Pugonje i Mirzeta Burekovića.U popodnevnim satima smo imali zajedničko druženje u restoranu „Ribnjak“ u Fojnici. Iako ratna, tadašnja naša generacija maturanata je bila veoma uspješna, pa tako među nama imamo šest ljekara, inženjera raznih profila, profesora, direktora i ugostitelja ..., kaže Sabahudin Klisura, jedan od organizatora proslave a inače sadašnji v.d. načelnik općine Fojnica.

Među slavljenicima, bivšim maturantima su bili i Ivica Bućo iz Fojnice sa adresom u Štokholmu u Švedskoj i Kemal Orman iz Fojnice koji privremeno radi i živi u Čikagu u SAD.Kazali su nam da je ovo prvo njihovo okupljanje nakon mature, da je Bućo došao na redovni odmor u Fojnicu a Orman maksuz iz SAD na proslavu mature u Fojnicu.Bilo je i suza radosnica što su se neki od njih vidjeli prvi put nakon dvadeset godina, a druženje je potrajalo do sitnih sati drugog dana uz dogovor da se i iduće godine sastanu i proslave maturu u još većem broju.

STREETBALL TURNIR 2015 FOJNICA
Košarkaški klub «Star» - Utorak, 04.08.2015, 14:52
Klikni za više fotografija KK STAR
Završen je tradicionalni STREETBALL TURNIR 2015 Fojnica u organizaciji KK Star Fojnica.

Kao i do sada, prvi dan turnira bio rezervisan za mlađe selekcije i ovo je jedan od rijetkih basket turnira u BIH za mlađe uzraste gdje je ovog vikenda učešće u turniruuzelo oko 200 djece iz Viteza, Kaknja, Visokog, Bugojna, Kiseljaka i naravno domačina Fojnice. Generalni sponzor turnira ove godine je bio BH TELECOM. Zanimljivo je da se organizator pobrinuo da svaki učesnik pored ekipnih diploma za prvo, drugo i treče mjesto dobio i diplomu za samo učešće.

„Želimo da svi koji su danas boravili u ovoj predivnoj Fojnici odu svojim roditeljima zadovoljni i kao pobjednici, da imaju uspomenu na ovaj vikend“ rekao je predsjednik KK STAR prof.Kučuk.

Drugi dan turnira je bio rezervisan za seniore u kojem su se takmicčle ekipe iz Zenice, Visokog, Kiseljaka, Donjeg Vakufa, Viteza, Prnjavora i Fojnice. Nakon odigranih utakmica zasluženo u finalu su se nasle ekipe iz Visokog - KK Visoko i Ecos Romari iz Viteza gdje je uspješnija ekipa bila iz Viteza. Za treće mjesto čast domaćina je odbranila ekipa Color Art - Issa koji su pobjedili ekipu iz Donjeg Vakufa i osvjetlali obraz fojničke košarke.

Pored takmičarskog djela odigrana je i revijalna utakmica između vetarana Fojnice i veterana KK Čelik iz Zenice. „Veliko hvala svim ovogodišnjim učesnicima turnira i vidimo se sljedeće godine“ poručili su iz uprave KK STAR Fojnica.


pretraga novosti :: arhiva novosti