Nova verzija sajta
Praznik fudbala u Fojnici
Nevres Jemendžić - Petak, 24.07.2015, 12:04
Pročitano 153 puta
Klikni za više fotografijaMemorijal
Narednog vikenda u Fojnici se održava jubilarni 20. Međunarodni memorijal „Kenan Memija“, posvećen sjećanju na nekadašnjeg igrača Fudbalskog kluba „Fojnica“, borca Armije BiH i dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“, koji je poginuo u novembru 1993. godine.

Ovo je najstariji fudbalski turnir u Bosni i Hercegovini jer je prvi Memorijal održan u mjesecu martu ratne 1995. godine, a zbog neodržavanja turnira 2001. godine, nosi istu brojčanu oznaku kao i još neki turniri. Na dosadašnjih 19 turnira učestvovalo je 17 ekipa, pored domaćina FK Fojnica najviše učešća imaju NK Bosna (Visoko), NK Travnik, NK Iskra (Bugojno), FK Željezničar i FK Sarajevo. Najviše pobjeda na turniru ima NK Travnik, koji je četiri puta bio pobjednik, po tri pobjede imaju FK Željezničar i FK Bosna, a po dvije pobjede FK Fojnica i NK Iskra. Već nekoliko godina turnir ima međunarodni karakter jer su na njemu učestvovale ekipe iz Austrije, a posljednje četiri godine na turniru učestvuju ekipe iz Novog Pazara (Srbija).

Na ovogodišnjem, jubilarnom 20. Memorijalu „Kenan Memija“ učestvuju slijedeće ekipe: selekcija U-19 Akademije FK Sarajevo, pobjednik Kupa BiH-a u svojoj konkurenciji; FK Pazar Juniors iz Novog Pazara, učesnik Regionalne lige Srbije za Okrug Raška; FK Rudar iz Kaknja, član Prve lige Federacije BiH, i FK Fojnica, član Prve lige NS SBK/KSB. Turnir se održava u subotu i nedjelju, 25. i 26. jula ove godine, a prvog dana turnira sastaju se Akademija FK Sarajevo – Fojnica i Rudar – Pazar juniors. Drugog dana turnira igraju se utakmice za plasman, a između tih utakmica biće odigrana revijalna utakmica pretpionira (2004. godište) FK Željezničar – FK Fojnica.
Pokrovitelj Memorijala je Općina Fojnica, a organizator je obezbjedio veliki prelazni pehar za pobjednika, pehare za prva tri mjesta i pehare za najboljeg igrača, strijelca i golmana turnira.

pretraga novosti :: arhiva novosti