Nova verzija sajta
Obilježena 74. godišnjica ustanka naroda BiH protiv fašizma
Hazim Čukle - Četvrtak, 30.07.2015, 13:19
Klikni za više fotografija Fojnica
U povodu 27. jula Dana ustanka naroda BiH u organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a općine Fojnica je drugog dana proteklog vikenda obilježena 74.godišnjica od ustanka naroda BiH protiv fašizma.Malobrobrojna grupa antifašista je položila cvijeće na spomen-kosturnicu partizanskog groblja u Fojnici i tako odala dužnu poštu poginulim u borbi protiv fašizma.

Prisutne je pozdravio Fehim Zečević, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a općine Fojnica i kazao nekoliko rečenica o važnosti ovog datuma.Spomen–kosturnica partizanskog groblja je dosta oštećena, mermerne ploče spadaju sa njenih zidova, potrebno ju je renovirati, zaključak je prisutnih.


Popeli se na najviši vrh Čvrsnice
Hazim Čukle - Četvrtak, 30.07.2015, 13:04
Klikni za više fotografija Planinari
Grupa od pet članova PD „Vranica“ Fojnica je proteklog vikenda izvršila uspon na planinu Čvrsnicu.Krenuli su sa lokaliteta Risovac, preko Malog Vilinca i dalje do planinarskog doma vlasništvo PD „Vilinac“ iz Jablanice, koji je smješten na najvećoj nadmorskoj visini u BiH na blizu 2.000 metara.Odatle su planinari krenuli do najvišeg vrha Čvrsnice Velikog Vilinca (2.118 m.n.v.).

Fojnički planinari su se tu sastali sa grupom od dvadesetak planinara iz Jablanice gdje su imali zajednički ručak.Odatle su krenuli zajedno do jezera Crvenjak koje se isto tako nalaze jezero na najvećoj nadmorskoj visini u BiH na 2.000 metara, dalje do poznatih Hajdučkih vrata preko Vitlenice i Risovca do polazne tačke.Tura je bila sa ukupno oko 10 sati pješaćenja.


Akcija čišćenja Prokoškog jezera
Hazim Čukle - Četvrtak, 30.07.2015, 09:42
Klikni za više fotografija Prokoško jezero
Tokom proteklog vikenda je u zajedničkoj organizaciji PD „Vranica“ Fojnica i Ronilačkog kluba „Bosna“ iz Sarajeva organizirana seveobuhvatna ekološka i naučna akcija na Prokoškom jezeru. Akcija čišćenja i snimanja terena je trajala tri dana.

-Prvog dana ove akcije je učestvovalo dvadesetak ronioca RK „Bosna“ iz Sarajeva sa specijalnom opremom za ronjenje na većoj dubini, da bi istražili dno Prokoškog jezera i njegovu najveću dubinu. Drugog dan akcije je organizirana ekološka akcija koja je imala za cilj uklanjanje svog krutog otpada koji se nalazio u vodi i oko Prokoškog jezera i da se taj otpad odveze na deponiju.Imali smo svesrdnu podršku u ovoj akciji od Općine Fojnica, gdje nam je bila obezbjeđena logistička podrška, kaže Eduard Slađo Jukić, predsjednik PD „Vranica“ Fojnica i dodaje

Vođa kompletne akcije na Prokoškom jezeru je bio Hrvoje Gavrančić, predsjednik RK „Bosna“ iz Sarajeva.Izvađene su određene količine otpada iz jezera. Dogovoreno je da će se u skorije vrijeme izvršiti jedna generalna prezentacija stanja podvodnog dijela Prokoškog jezera, kada će se donijeti i određeni zaključci za tu temu. Akciju je posmatrao veliki broj gostiju koji su boravili na Prokoškom jezeru i koji su nam davali podršku za ovu akciju, kaže Eduard Slađo Jukić, predsjednik PD „Vranica“ Fojnica.Održan 20. Memorijal "Kenan Memija"
Nevres Jemendžić - Četvrtak, 30.07.2015, 09:15
Klikni za više fotografijaFK "Fojnica"
Prvi dan jubilarnog 20. Međunarodnog memorijala „Kenan Memija“ počeo je okupljanjem ekipa učesnica i posjetom šehidskom mezarju u Fojnici. Tu je proučena Fatiha za Kenana Memiju, nekadašnjeg igrača FK Fojnica, borca Armije BiH i dobitnika „Zlatnog ljiljana“, koji je poginuo u novembru 1993. godine.

Jubilarni dvadeseti memorijal svečano je otvorio Sabahudin Klisura, vršilac dužnosti načelnika Općine Fojnica, generalni pokrovitelja turnira. Istog dana organizatori Memorijala su zajedno sa prijateljima iz Kluba „Pazar Juniors“ Novi Pazar posjetili načelnika Općine i tom prilikom mu uručili poklon ...

Iz Matičnog ureda
anida.ramic - Petak, 24.07.2015, 14:28
Fojnica onlineTokom mjeseca juna u Općini Fojnica je sklopljeno devet brakova.
U Matičnom uredu Općine brak su zaključili: Bakaršić Haris i Wehrli Dorothea Maria, Hodžić Miralem i Merdžanić Amela, Hukić Elvir i Kulalić Adelisa, Kršić Muamer i Imamović Amela, Mešak Amir i Šemić Aida, Orman Admir i Karić Arma, Pamić Mirel i Salčinović Delila, Stanić Leo i Kapetanović Suzana te Ahmetak Mahir i Turčinović Arnela.
U Matičnu knjigu rođenih ovaj mjesec je bilo sedam upisa. Također sedam upisa je bilo i u Matičnoj knjizi umrlih.
Praznik fudbala u Fojnici
Nevres Jemendžić - Petak, 24.07.2015, 12:04
Klikni za više fotografijaMemorijal
Narednog vikenda u Fojnici se održava jubilarni 20. Međunarodni memorijal „Kenan Memija“, posvećen sjećanju na nekadašnjeg igrača Fudbalskog kluba „Fojnica“, borca Armije BiH i dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“, koji je poginuo u novembru 1993. godine.

Ovo je najstariji fudbalski turnir u Bosni i Hercegovini jer je prvi Memorijal održan u mjesecu martu ratne 1995. godine, a zbog neodržavanja turnira 2001. godine, nosi istu brojčanu oznaku kao i još neki turniri. Na dosadašnjih 19 turnira učestvovalo je 17 ekipa, pored domaćina FK Fojnica najviše učešća imaju NK Bosna (Visoko), NK Travnik, NK Iskra (Bugojno), FK Željezničar i FK Sarajevo. Najviše pobjeda na turniru ima NK Travnik, koji je četiri puta bio pobjednik, po tri pobjede imaju FK Željezničar i FK Bosna, a po dvije pobjede FK Fojnica i NK Iskra. Već nekoliko godina turnir ima međunarodni karakter jer su na njemu učestvovale ekipe iz Austrije, a posljednje četiri godine na turniru učestvuju ekipe iz Novog Pazara (Srbija).

Na ovogodišnjem, jubilarnom 20. Memorijalu „Kenan Memija“ učestvuju slijedeće ekipe: selekcija U-19 Akademije FK Sarajevo, pobjednik Kupa BiH-a u svojoj konkurenciji; FK Pazar Juniors iz Novog Pazara, učesnik Regionalne lige Srbije za Okrug Raška; FK Rudar iz Kaknja, član Prve lige Federacije BiH, i FK Fojnica, član Prve lige NS SBK/KSB. Turnir se održava u subotu i nedjelju, 25. i 26. jula ove godine, a prvog dana turnira sastaju se Akademija FK Sarajevo – Fojnica i Rudar – Pazar juniors. Drugog dana turnira igraju se utakmice za plasman, a između tih utakmica biće odigrana revijalna utakmica pretpionira (2004. godište) FK Željezničar – FK Fojnica.
Pokrovitelj Memorijala je Općina Fojnica, a organizator je obezbjedio veliki prelazni pehar za pobjednika, pehare za prva tri mjesta i pehare za najboljeg igrača, strijelca i golmana turnira.

Odluka o poništenju javnog konkursa
anida.ramic - Petak, 24.07.2015, 09:54
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Općinski načelnik

Broj: 02- 14-44/15
Fojnica,14.07.2015.

Na osnovu člana 6. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH“, broj: 12/03, 34/03 i 65/13), Načelnik Općine Fojnica, donosi
O D L U K U
o poništenju Javnog konkursa za izbor 2 (dva)
promjenjiva člana Komisije za javno-privatno partnerstvo

I

Poništava se Javni konkurs za izbor 2 (dva) promjenjiva člana Komisije za javno-privatno partnerstvo, objavljen dana 21.01.2015.godine u „Službenim novinama Federacije BiH“, dnevnom listu „Oslobođenje“ i web stranici Općine Fojnica.
II

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a naknadno će biti objavljena u sredstvima informisanja, web stranici Općine Fojnica i oglasnoj tabli Općine Fojnica.
v.d. NAČELNIK OPĆINE
Sabahudin Klisura, dipl.ing.

www.fojnica.ba/opcina
Obnova planinarske markacije
Hazim Čukle - Petak, 24.07.2015, 09:54
Klikni za više fotografijaMarkacija
Dvadesetak članova PD „Vranica“ Fojnica i sa po jednim članom iz PD „KIS“ Kiseljak i PD „Bitovnja“ Kreševo su proteklog vikenda po veoma lijepom i toplom vremenu izvršili sveobuhvatnu obnovu planinarske markacije na masivu planine Matorac u srcu Vranice.

Ovu atraktivnu planinarsku kružnu stazu su započeli markirati sa lokaliteta RC „Brusnica“ Ski centar Fojnica i dalje preko grebena Matorca i njegovog najvišeg vrha (1.936 metara nadmorske visine), pa preko Vran kamena, Sarajevskih vrata i Karahmetovog mezara do polazne tačke skijališta RC „Brusnica“. Akcija je trajala cijeli dan. Kako su se pojedini planinari prvi put susreli sa ovom aktivnošću, akcija je imala i edukativni karakter.


Pet fojničkih planinara imali planinarsku turu na planinu Radušu
Hazim Čukle - Petak, 24.07.2015, 09:19
Klikni za više fotografijaPlaninarska tura
Grupa od pet članova PD „Vranica“ Fojnica je ovih dana organizirala planinarsku turu na planinu Radušu.Iako su bile julske tropske vrućine, to nije omelo planinare iz Fojnice da se popnu i na Idovac (1956 m.n.v.) najviši vrh planine Raduše.Krenuli su iz pravca Prozor/ Rame sa lokaliteta Zahum, poznatom po mjestu rođenja Dive Grabovčeve.

Uspon je trajao oko tri sata do vrha Idovac, koji je poznat kao najljepši vidikovac odakle se vide planine srednje Bosne i neke planine Hercegovine.Nakon dužeg odmora na samom vrhu, planinari su se vratili istim putem zbog opasnosti od minsko eksplozivnih sredstava,a povratak je trajao oko 2 sata pješaćenja.


Otvoreno Spomen-obilježje šehidima MZ Dusina Fojnica
Hazim Čukle - Srijeda, 22.07.2015, 14:53
Klikni za više fotografija Dusina
Drugog dana ramazanskog Bajrama, u popodnevnim satima na Dan šehida u naselju Dusina kod Fojnice je u prisustvu članova porodica, rodbine, komšija i predstavnika zakonodavne i duhovne vlasti i boračkih organizacija općine Fojnica svečano otvoreno Spomen-obilježje šehidima Mjesne zajednice Dusina. Prije otkrivanja Spomen-obilježja proučen je mevlud i dova šehidima, koju su proučili imami Medžlisa IZ Fojnica. Uručene su zahvalnice onima koji su pomogli ovaj projekat.

-Od 2007 godine smo počeli sa prikupljanjem sredstava za ovaj projekat i izabran je građevinski odbor koji su činili pored mene Nedžad Fejzić, Hikmet Fejzić, Atif Fejzić, Mirzet Fejzić, Samir Salčinović, Senad Akšamović i Dževad Salčinović .Projekat smo započeli sa realizacijom prije tri godine i evo hajirli ga zavšili. U realizaciji ovog projekta su nam pomogli organizacije, firme i pojedinci. Ovaj mini spomen park se prostire na 480 metara kvadratnih, a vrijednost projekta je 80.000 KM, kaže Saudin Fejzić, predsjednik građevinskog odbora i dodaje

Donijeli smo odluku da pored imena četrnaest šehida MZ Dusina na Spomen-obilježje upišemo i imena šehida iz drugih krajeva koji su poginuli i ukopani ovdje na našoj teritoriji a bilo ih je iz općine Kreševa, sa Romanije i istočne Bosne koji su dali svoje živote za odbranu naše domovine BiH. Spomen ploču sa imenima šehida su otkrili predstavnici šehidskih porodica MZ Dusina, kaže Saudin Fejzić, predsjednik građevinskog odbora za izgradnju šehidskog Spomen-obilježja u MZ Dusina općina Fojnica.

pretraga novosti :: arhiva novosti