Nova verzija sajta
Vrijedna donacija Franjevačkom samostanu i Općini Fojnica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 11.05.2015, 15:05
Pročitano 153 puta
Klikni za više fotografijaFojnica

Ovih dana je Muzeju Franjevačkog samostana u Fojnici i gradu Fojnici stigla veoma vrijedna donacija u najmodernijoj sigurnosnoj opremi i led rasvjeti koju je donirala firma „LL Tech International“ iz Ulma u Njemačkoj čiji je vlasnik i direktor Lario Lovrić, Fojničanin sa Njemačkom adresom. Riječ je o novom video nadzoru (CCTV kamere, senzori, video rekorderi, monitori, led rasvjeta, solarni kit za napajanje električne energije za čitav Muzej i uličnih led rasvjetnih tijela. Radove izvodi „Eko-san“ Sarajevo.

Samir Hamzić, predstavnik firme „Eko-san“ Sarajevo koja izvodi pomenute radove je kazao:-Naša firma radi na obnovljivim izvorima električne energije. Za Muzej Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici ćemo postaviti 1 KW postrojenje i izvršiti izmjenu postojećeg a postaviti novi i najmoderniji video nadzor a pored toga ćemo postaviti dio led rasvjete unutar crkve i okolo objekta. U samom gradu će se postaviti 3-4 rasvjetna uzorna tijela da bi se dobili osnovni parametri u uštedama i jačini snage i instalacije, kaže Samir Hamzić i dodaje

Nekim našim dosadašnjim istraživanjima i ispitivanjima smo ustanovili da postojeća svjetlost u samom gradu Fojnici nije adekvatna, a pogotovu u dijelovima koji su bitni kao što su ispred škola, ambulante i javnih objekata gdje je veći promet pješaka a posebno djece. Stvorit će se mogućnost da djeca budu uočljivija u saobraćaju prilikom njihova kretanj.Ova led rasvjeta probija i kroz kišu i maglu. Solarne ploče su visokog kvaliteta potrebna im je samo dnevna svjetlost a njihova najefektivnija proizvodnja je na – 10 stepeni Celzijusa, kaže Samir Hamzić predstavnik firme „Eko-san“ Sarajevo.

Fojničanin Lario Lovrić, donator ove vrijedne donacije je kazao:- Ja sam Fojničanin i želim nešto pokloniti svom gradu, a nadam se da ću i dalje tako nešto uraditi. Ja sam partner i savjetnik za sigurnosne sustave i ovu zelenu energiju u kompaniji „Simens“, a radimo najviše po Latinskoj Americi, Africi i Aziji. Ovako nešto je po prvi put instalirano na području BiH, kazao je Lario Lovrić.

Na vrijednoj donaciji Lariju Lovriću je zahvalio fra Nikica Vujica, gvardijan Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici i dodao:-Sad će se poboljšati rad i video kontrola samim novim vrhunskim video nadzorom, a doći će i do velikih ušteda električne energije. Mi radimo pet dana u sedmici i puno je bilo troškova električne energije, ovom velikom donacijom doći će do velikih ušteda električne energije, kazao je fra Nikica Vujica, gvardijan Samostana u Fojnici.

pretraga novosti :: arhiva novosti