Nova verzija sajta
Sjednica OV Fojnica
anida.ramic - Petak, 29.05.2015, 13:41
Klikni za više fotografija21.sjednica OV
Sjednica općinskog vijeća Fojnica održana je jučer, 28.05.2015. godine. Vijećnici su na početku sjednice usvojili dnevni red na kojem se našlo deset tačaka.

Izvještaj o poslovanju JKP „Šćona“ Fojnica za 2014. godinu je nakon rasprave predsjednika Klubova te izlaganja direktora ovog preduzeća jednoglasno usvojen.

Vijećnici su jednoglasno usvojili Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti za prodaju poslovnih prostora u vlasništvu Općine Fojnica, Prijedlog Odluke o pristupanju izmjene regulacionog plana užeg urbanog područja Fojnice kao i Prijedlog Odluke o promjeni statusa nepokretnosti u općoj upotrebi RP 438 Fojnica – Gromiljak.

Također jednoglasnu podršku općinskih vijećnika dobila je Inicijativa o izmjeni i dopuni visine naknade na ime pregleda umrlih osoba i utvrđivanje smrti.

Na dnevnom redu 21.sjednice OV Fojnica našla su se i dva Prijedloga Rješenja za dodjelu katastarskih parcela. I ovi Prijedlozi su dobili potrebnu većinu.

Međunarodni dan muzeja 2015 u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 20.05.2015, 09:00
Klikni za više fotografijaMuzej
Prvog dana proteklog vikenda su vrata Muzeja Franjevačkog samostana od 18 do 24 sata bila otvorena besplatno za sve posjetitelje, tako Muzej Samostana u Fojnici sudjeluje u još jednom velikom kulturnom događaju i pridružuje se manifestaciji Međunarodni Dan muzeja 2015 koju obilježavaju muzeji u cijelom svijetu. Pored Muzeja u tom vremenu je bila otvorena i nova boblioteka Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici, koja posjeduje 30.000 naslova iz raznih oblasti a koja će uskoro biti otvorena za posjetitelje.

-Obilježavanju međunarodnog Dana muzeja sudjeluju muzeji u cijelom svijetu pa tako i mi dajemo svoj doprinos toj manifestaciji i kulturnom događaju. Ono što je još zanimljivo vidjeti kod nas je to što se rijetko viđa u muzejima je da posjetitelji mogu vidjeti odnosno doživjeti taktilnu izložbu.To je izložba za slabovidne i slijepe osobe, kaže fra Nikica Vujica, gvardijan Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici i dodaje

Na ovaj način želimo još više osvjestiti društvo u kojem živimo koliki je značaj muzeja i eksponata koje čuvamo, sve to govori o kulturnoj povjesti, baštini ovih naroda koji žive na ovom prostoru i šire. To jako važno da svako društvo ima jedna muzej u kome se čuva historijska baština i države i naroda i društva, kazao je gvardijan fra Nikica Vujica.

Natalija Šimunić, vodić kroz Muzej Franjevačkog samostana u Fojnici nam je kazala da su na međunarodni Dan muzeja Muzej Samostana u Fojnici posjetili grupe i pojedinci iz Turske, Libije, Austrije, Sarajeva, Busovače, Kiseljaka, Tuzle, Osjeka, Siska, Fojnice, Kiseljaka, Kreševa, a među posjetiteljima je bio i prof.dr. Dubravko Lovrenović, predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.Natalija Šimunić nam je kazala i to da je Muzej Samostana do 16 maja ove godine posjetilo 2.300 posjetitelja iz 20 zemalja Evrope i drugih kontinenata.


SMŠ „Zijah Dizdarević“ Fojnica obilježila 37 godina postojanja i rada
Hazim Čukle - Srijeda, 20.05.2015, 08:45
Klikni za više fotografijaUčenici
Srednja mješovita škola „Zijah Dizdarević“ iz Fojnice je ovih dana obilježila svoj Dan škole i 37 godina svog postojanja i rada.U ovoj školi nastavu pohađa 462 učenika u 20 odjeljenja, a stalno je uposleno 56 radnika.Povodom Dana škole organizirane su sportske aktivnosti i izložba radova likovne, literarne i Civitas sekcije. Proslavi Dana škole su pored domaćina prisustvovali profesori i učenici JU Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo.

U sportskom dijelu programa odigrana je fudbalska utakmica između maturanata i nižih razreda, pobjedila je ekipa maturanata, dok je u košarkaškoj utakmici pobjedila je ekipa nižih razreda. Odigrana je i košarkaška utakmica u kategoriji djevojaka i muškaraca škole u Fojnici i škole iz Sarajeva. U obje utakmice predstavnici SMŠ Zijah Dizdarević“ Fojnica su bili uspješniji. Svi zajedno su posjetili muzej Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici.

O SMŠ „Zijah Dizdarević“ Fojnica je govorila Merima Sijarić, direktorica ove škole, kazavši tom prilikom da je ovo danas moderna škola sa svim pratećim elementima za odvijanje redovne nastave. Škola nosi naziv Zijah Dizdarević, po mladom književniku Zijahu Dizdareviću koji se sa roditeljima doselio u Fojnicu 1920 godine a 1942 godine je uhapšen i odveden u zloglasni logor Jasenovac gdje je ubijen kao žrtva fažizma, podsjetila je direktorica Sijarić.

Povodom Dana škole su dodjeljena priznanja i zahvalnice za dugogodišnji rad u ovoj školi Zili Suša za 35 godina neprekidnog rada, kao i profesoricama za 20 godina neprekidnog rada u ovoj školi, to su Zijada Bitić, Zilha Hadžić, Elma Bunjo i Edina Sikirić Vehabović.Uručene su i zahvalnice profesorima za rad u van nastavnim aktivnostima škole a dobili su je profesori Nada Kljajić, Samir Kučuk i Mirnes Smajlović..


Obilježili dan Lječilišta „Reumal“ Fojnica
Hazim Čukle - Utorak, 19.05.2015, 14:34
Klikni za više fotografijaUčenici
Menadžment Lječilišta „Reumal“ Fojnica u povodu dana ove ustanove tradicionalno svake godine početkom mjeseca maja organizra manju svečanost i tom prilikom dodjeli novčane nagrade svojim uposlenicima sa deset, dvadeset i trideset godina neprekidnog rada u ovoj ustanovi.U Lječilištu „Reumal“ Fojnica je stalno uposleno 380 radnika a kapacitet je 530 kreveta.Na samom početku ove svečanosti je prisutne pozdravio dr.Eldan Lokmić, generalni direktor Lječilištu „Reumal“ Fojnica.

Među nagrađenim su i jedanaest uposlenih radnika sa po 30 godina neprekidnog rada su dobili novčane nagrade koje im je uručio direktor dr.Eldan Lokmić, a to su: Elvira Halilović, Muhamed Huzbašić, Zikrija Kurta, Adila Vehabović, Zineta Zahirović, Zemina Zečević, Lucija Kalem,Ivanka Miletić, Ljiljana Petrović, Spomenka Šimunić i Vesna Nedić.

Tri radnika ove ustanove su ispraćeni u penziju, a to su Marica Rajić, Smajila Musić i Selver Memija. U povodu dana firme održano je i sportsko takmičenje uposlenika po radnim jedinicama u malom nogometu i tavli.Pobjednici u malom nogometu su ekipa konobara. Najbolji igrač je bio Almir Memija, najbolji strijelac je Admir Omerčević i golman Adis Karalija. U takmičenju u tavli najbolji je bio Osman Traljo. Najboljima su pripale nagrade, pehari i diplome.


Učenici iz Fojnice bili na sajmu u Hanoveru u Njemačkoj
Hazim Čukle - Utorak, 19.05.2015, 14:16
Klikni za više fotografijaUčenici
U Fojnici je od prije dvije godine počela sa radom fabrika za proizvodnju namještaja „MS&WOOD“ (majstor i drvo) Fojnica. Ova veoma uspješna i savremena fabrika zapošljava 200 radnika, taj broj će se stalno povećavati jer imaju stalnu potrebu za povećanjem proizvodnje. Na inicijativu menadžmenta ove fabrike od prošle školske godine je u SMŠ „Zijah Dizdarević“ Fojnica upisan jedno odjeljenje razred smjer tehničar finalne prerade drveta.

Prošlog vikenda su o trošku fabrike „MS&WOOD“ Fojnica na međunarodni sajam opreme u Hanover u Njemakoj otputovali 25 učenika tehničara finalne prerade drveta sa tri profesora SMŠ „Zijah Dizdarević“ Fojnica i troje inženjera ove fabrike. To nam je potvrdio Muhamed Pilav, direktor fabrike „MS&WOOD“ Fojnica i tom prilikom kazao.-Izvozimo naše finalne proizvode u 47 zemalja svijeta. Ove učenike smo poslali na najveći sajam opreme u svijetu koji se održava u Hanoveru u Njemačkoj, kazao je direktor Pilav i dodao

Želimo da ova djeca nauče da budu iznad prosječna po znanju jer BiH je siromašna zemlja, i najveći i najdragocjeniji resurs za BiH su ljudi, pogotovo mladi obrazovanji ljudi. Menadžment ove fabrike ulaže u mlade ljude pa smo tako već do sada dali stipendije za šest učenika a to namjeravaju činiti i dalje stipendirati dobre učenike i ne samo njih već i dobre studente. Ove sve učenike ne čeka Biro za zapošljavanje, već ih čeka posao ili fakultet, zavisi od njih, kazao je direktor Muhamed Pilav.

Na ispraćaju učenika na trodnevni boravak i posjetu sajmu u Hanoveru su pored roditelja prisustvovali, Muhamed Pilav, direktor fabrike namještaja „MS&WOOD“ Fojnica, Salkan Merdžanić, načelnik općine Fojnica i Merima Sijarić, direktorica SMŠ „Zijah Dizdarević Fojnica koji su djeci zaželili sretan put i lijep boravak u Njemačkoj.

Odluka o izboru ponuđača (Javne nabavke)
anida.ramic - Utorak, 19.05.2015, 13:52
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Općinski načelnik
Broj: 02-14-467/15
Fojnica: 04.05.2015. godine


Odluka o izboru ponuđačaPRILOG:
- Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

Obavijest o upotrebi zaštitnih sredstava
anida.ramic - Ponedjeljak, 18.05.2015, 09:05
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Služba za privredu, finansije i budžet


Obavijest


Obavještavaju se poljoprivredni proizvođači jagodičastog voća (maline, jagode...) i poljoprivredni proizvođači ostalih biljnih kultura zbog učestalih prijava od strane pčelara o ugibanju velikog broja pčela o sljedećem:

- Biljke u cvjetnoj fazi ne treba tretirati zaštitnim sredstvima.
- U koliko je tretiranje u fazi cvjetanja neophodno, treba obavjestiti pčelare 48 sati prije.
- Prije upotrebe zaštitnih sredstava treba ukloniti travne površine u cvjetnoj fazi .
- Zaštitna sredstva treba primjenjivati po mirnom vremenu( bez vjetra ).
- Zaštitna sredstva ne primjenjivati kada je temperatura zraka preko 25 stepeni.
- Primjenjivati sredstva u propisanim dozama.
- Zaštitna sredstva upotrebljavati samo uz stručni nadzor.

Napomena: Pomenuti proizvođači koji se ne pridržavaju navedenih stavki po pitanju upotrebe zaštitnih sredstava u obavijesti protiv istih bit će poduzete kaznene mjere.


S poštovanjem ,

POMOĆNIK NAČELNIKA

Munib Behrić dipl.ecc, s.r.


www.fojnica.ba/opcina
Svjetski dan Crvenog križa/polumjeseca i Nedjelja Crvenog križa
Crveni križ općine Fojnica - Srijeda, 13.05.2015, 14:02
Klikni za više fotografijaCrveni križ
Svjetski dan Crvenog križa/polumjeseca i Nedjelja Crvenog križa obilježavaju se od 8. do 15. maja. Ove godine su posvećeni obilježavanju 50 godina od nastanka sedam principa društva, a to su: humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost.

Akcenat ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana Crvenog križa/polumjeseca i Nedjelje Crvenog križa je u aktivnostima mladih.

Tim povodom su naši volonteri (učenici SMŠ „Zijah Dizdarević“) vršili prodaju markica CK, gdje će prihod od istih ići u humanitarne svrhe i za podršku mladih.

Uz prodaju markica, volonteri su organizovali uličnu i školsku Flash mob kampanju sa urađenim okvirom i istaknutim znakovima Crvenog križa/polumjeseca/kristala i porukama kojim daju do znanja da smo kao pokret neutralni.

Hvala svima koji su kupovinom markice dali svoj doprinos kao i onima koji su se pridružili Flash mob kampanji.


Planinarska tura Matorac-Zec-Pogorelica
Hazim Čukle - Srijeda, 13.05.2015, 12:25
Klikni za više fotografijaPlaninari

U organizaciji Planinarskog društva „Vranica“ Fojnica organizirana jednodnevna grebenasta tura koja je započeta sa poznatog lokaliteta Rekreacijskog centra „Brusnica“ iznad Fojnice preko Matorca, Vran kamena i Zec planine do planinarskog doma na Pogorelici, vlasništvo PD „Pogorelica“ Kiseljak.

Na ovoj turi su pored domaćina planinara iz Fojnice učestvovali i članovi PD „Bobovac“ iz Kaknja i PD „Kiss“ iz Kiseljaka. Učestvovalo je petnaest planinara koji su ukupno pješačili oko sedam sati. Po lijepom vremenu su imali priliku pješačiti i po snijegu i ledenim smetovima.

Službene novine općine Fojnica br. 3
Snežana Rajić - Srijeda, 13.05.2015, 11:10
Općina FojnicaObavještavamo vas da je izašao 3. broj Službenih novina općine Fojnica za 2015. godinu. Službene novine možete preuzeti ovdje.

1 2 Slijedeća stranica >>
pretraga novosti :: arhiva novosti