Nova verzija sajta
Franjevački samostan priredio jedinstvenu izložbu u BiH namijenjenu slijepim i slabovidnim osobama
Franjevački samostan Duha Svetoga - Utorak, 03.02.2015, 08:53
Pročitano 239 puta
Klikni za više fotografijaFojnica

U duhu višestoljetne misije širenja znanja diljem BiH i šire, bosanski franjevci ovaj su put otišli i korak dalje u želji da ono stigne i do osoba kojima je to zbog različitih okolnosti onemogućeno. Tako su sinoć u Franjevačkom samostanu Duha Svetoga u Fojnici priredili "Izložbu s povodom" namijenjenu osobama s invaliditetom, s fokusom na slijepe i slabovidne osobe.
Tim su gestom bosanski franjevci, odvajkada dobro znani čuvari bh. baštine, prvi put u BiH otvorili vrata svoga muzeja za ovu populaciju, s namjerom da se i njima omogući uvid u bogato kulturno-historijsko naslijeđe koje već stoljećima brižno čuvaju u svom okrilju.

Ova taktilna izložba posebno je priređena kako bi svi posjetioci mogli izložene eksponate dirati, uz prateću agendu uz svakoga od njih urađenu na brajevom pismu.

Posjetilaca je u samostanu sinoć bilo preko 500, a od kojih je bilo 70-tak članova iz 20-ak društava iz cijele BiH - Zenice, Sarajeva, Kaknja, Travnika, Novog Travnika, Tuzle, Tešnja, Mostara, te Visokog, kao i štićenici Zavoda Bakovići i Drin, te Duga-centra u Novom Travniku.

Gvardijan samostana fra Nikica Vujica u razgovoru za Fenu ističe da je izložba nastala kao rezultat učešća muzejskog kustosa ovog samostana fra Janka Ljubosa na seminaru u Zenici posvećenog dostupnosti muzeja osobama s invaliditetom.

- Stoga smo pokrenuli inicijativu da napravimo izložbu za slijepe i slabovidne osobe, ali i ostale invalidne osobe koje dolaze u muzej. Ovim želimo skrenuti pažnju na osobe s invaliditetom, te je izložba jedinstvena u BiH i šire. Za sada je privremena, ali planiramo ovoga ljeta postaviti stalnu izložbu namijenjenu ovoj populaciji. Također, u planu je i pravljenje malog lifta kako bi im pristup objektu bio omogućen - kazao je on.

Podvlači da su svi izloženi eksponati, njih oko 60, iz samostanskog muzeja i biblioteke.

Autorica izložbe i muzejska savjetnica u Zemaljskom muzeju BiH Marica Filipović ističe za Fenu da je samostanski muzej dobio poziv od Muzejskog društva Hrvatske da se priključi obilježavanju Noći muzeja, kojeg Hrvatska obilježava zadnjeg petka u januaru. Tema Noći bila je "Nikola Tesla i znanost", ali kako je poziv došao kasno, u samostanu su se odlučili za postavku izložbe namijenjene osobama s invaliditetom.

Podvlači da se zapravo radi o uvodnoj izložbi u pravu stalnu taktilnu izložbu u ovom muzeju, u skladu s muzeološkim odredbama. Navodi da je cilj posjetiocima s invaliditetom omogućiti da dožive bogatstvo izložbenih muzejskih postavki.

- To je vrlo vrijedan pokušaj samostanskog muzeja da se izlože eksponati etnološkog i sakralnog karaktera, te zanatski proizvodi koji odražavaju predmete u stalnim izložbenim postavkama - istaknula je ona.

Posjetioci su tako mogli doživjeti čar dijela bogatog muzejskog fundusa u samostanu. Između ostalog, izložena su dva umjetnička djela- slika u reljefu rađena u bakru i mozaik u staklu, potom predmeti iz kovačkog zanata s ciljem upoznavanja s raznovrsnošću njihove izrade, grnčarski i kazandžijski proizvodi kao što su sahani, čase, ibrici i višnjička keramika, kao i proizvodi domaćica koje su bile stub porodice jer su pored svih domaćinskih poslova izrađivale i odjevne predmete i drugi tekstil.

- Tako je izložen jedan vezeni peškir, te lampa pod čijom su svjetlošću naveče izrađivale te odjevne predmete. Izloženi su i neki sakralni predmeti korišteni za potrebe crkve, kao što je raspeće, posuda za sveta ulja i krunica, ali i dva primjerka oružja iz osmanskog perioda - istaknula je ona.

Filipović navodi da se u izboru predmeta vodila kriterijem da izloži eksponate kojih ima više primjeraka u muzeju kako bi se oni mogli dirati, bez bojazni da će biti oštećeni.

Kustos muzeja franjevačkog samostana fra Janko Ljubos podsjeća da su prošle godine u potpunosti završili izgradnju i obnovu muzeja, biblioteke, arhiva, galerije slika i izložbe starog novca. Krajem prošlog mjeseca organizacija Kulturno naslijeđe bez granica iz Sarajeva organizirala je u Zenici seminar za kustose muzeja i biblioteka s temom njihova pristupa invalidnim osobama.

- Vidio sam da je to jako zanimljivo te da tim ljudima trebamo, kao i drugima, pružiti prema njihovim mogućnostima doživljaj muzeja. Došli smo na ideju da izložimo 60-ak eksponata koji se smiju dodirivati. Tako su slabovidne osobe mogle taktilnom tehnikom, odnosno dodirom osjetiti sve te predmete koje smo izložili, a odnose se na povijest BiH. Ovo je početak brige o ovoj populaciji u BiH - kazao je on za Fenu.

Fra Janko Ljubos naglašava da je izloženo i nekoliko primjeraka knjiga iz samostanske biblioteke rađenih na brajevom pismu, za koje do sada nisu znali šta u njima piše, jer nemaju zapisan sadržaj.

U programu otvaranja izložbe nastupio je zbor mladih koji su pjevali pjesme u čast pokojnim velikanima bh. muzičke scene Kemalu Montenu i Davorinu Popoviću, a posjeta je nakon razgledavanja eksponata završena u muzejskoj konobi uz druženje i zakusku.


pretraga novosti :: arhiva novosti