Nova verzija sajta
Obavijest za građane
anida.ramic - Petak, 27.02.2015, 11:47
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica

Obavijest za građaneCijenjeni građani, ovim putem Vas obavještavamo da je u ponedjeljak (02.03.2015.) godine neradni dan u Općinskom organu uprave Fojnica.

Povodom 1. marta Dana nazavisnosti Bosne i Hercegovine, upućujemo iskrene čestitke svim građanima Općine Fojnice.Čestitka načelnika općine Fojnica Salkana Merdžanića
anida.ramic - Petak, 27.02.2015, 11:16
Salkan Merdžanić, načelnik Općine Fojnica

Svim građanima Bosne i Hercegovine upućujem iskrene čestitke povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Salkan Merdžanić, načelnik Općine Fojnica
Salkan Merdžanić
Načelnik općine Fojnica
Turizam na području općina Fojnica, Kiseljak i Kreševo
anida.ramic - Petak, 27.02.2015, 10:01
Klikni za više fotografijaSastanak
Sastanak na temu unapređenja turizma na području općina Kreševo, Fojnica i Kiseljak održan je u općini Kreševo na poziv načelnika ove općine.
Sastanku su prisustvovali načelnik Općine Kreševo Radoje Vidović, tajnik Općine Kiseljak Dragomir Lučić, pomoćnik načelnika Općine Fojnica Josip Markota i voditelj Turističkog ureda Općine Kreševo Dalibor Sičanica.

Razgovarano je o mogućnostima kreiranja zajedničke turističke ponude u segmentima u kojima je to moguće. Ocijenjeno je da odmah treba poraditi na uvezivanju biciklističkih staza i izradi vodiča za bicikliste, izradi zajedničkog kalendara javnih manifestacija te aktiviranju privatnog sektora u turističkoj privredi, a iznesena je i zamisao o izradi zajedničke publikacije u kojoj bi bile prezentirane turističke mogućnosti i resursi triju općina.

Dogovoreno je da naredni sastanak bude održan u roku od 20 dana, da svaka od općina na tom sastanku pripremi i predstavi turističku ponudu te da se tada pokušaju dogovoriti novi konkretni koraci koji će ići u smjeru razvoja turizma.

U katunskom naselju Vrtača snijega i do dva metra visine
Hazim Čukle - Petak, 27.02.2015, 09:43
Klikni za više fotografijaVrtača
Fojnicu je priroda obdarila brojnim prirodnim ljepotama.Jedno od njih je i katunsko naselje Vrtača, koja se nalazi na istoimenoj planini sjeverozapadno od Prokoškog jezera. Tu se nalazi pedesetak katuna čiji su vlasnici iz naselja MZ Prokos u Fojnici. Katunsko naselje je udaljeno oko 17 kilometara od Fojnice a do kojeg se dolazi preko Tovarišta asvaltnom trakom, a dalje makadamskim putem (samo terenci) uz pjenušavu bistru riječicu Borovnicu do Vrtače.

U zimskom periodu je to moguće samo pješaćenjem, jer je i ove godine obilni snježni pokrivač prekrio ovo katunsko naselje.Visina snijega je od 1 do dva metra a na mjestima ima smetova i do tri metra. To nam je potvrdio Elvedin Merdžanić, koji je sa par prijatelja Ajdinom i Fuadom Merdžanićem ovih dana posjetio Vrtaču.

Tu imamo katune, išli smo da vidimo kakvo je stanje. Tu ljudi izlaze početkom mjeseca maja , neki i sa svojom stokom i zadrže se do prvih snijegova. Bere se borovnica i brusnica koja je prebogata sa tim šumskim plodovima, popuni se kučni budžet. Čiste planinske vode ima u izobilju, pogodno je za planinare, izletnike i ribolovce da uživaju u čarima prirode, kazao je Elvedin Merdžanić.


Raspored I kola MNL
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Petak, 27.02.2015, 09:31
Klikni za više fotografijaMNL "Fojnica 2015"
Raspored prvog kola pete sezone općinske MNL "Fojnica 2015"

Vokalni ansambl „Harmonija“ proslavio dvije godine rada
Hazim Čukle - Petak, 27.02.2015, 09:23
Klikni za više fotografijaFojnica

Vokalni ansambl „Harmonija“ iz Fojnice koji je u sklopu KUD „1001 noć“ iz Fojnice je proslavio dvije godine postojanja i svog rada. Članice ovog ansambla su se najprije okupile u sali Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ u Fojnici gdje su održali koncert otpjevavši desetak sevdalinki. Na proslavi ove godišnjice su nastupili i Kenan Izberović i Mirsada Mekić a pratio ih je „Ćeifhana bend“ iz Visokog.

Alma Bulić, članica vokalnog ansambla nam je kazala da ih je u početku bilo osam, a da se taj broj popeo na 17 članica ovog ansambla i da se i dalje mogu pridruživati ko želi. Tokom ove dvije godine su putovale i nastupale u Turskoj, Ohridu, Tuzli, Zenici i Fojnici.Najra Čehajić, članica od prije godinu dana ovog vokalnog ansambla „Harmonija“ Fojnica nam je kazala da su imale dosta lijepih nastupa i putovanja od Turske i Hrvatske do Tuzle i Zenice. U ansamblu imamo svih generacija od mladih do penzionerki, kazala je Najra Čehaji.

Nakon nastupa u Turskom kulturnom centru „Yunus Emre“ Fojnica slavlje je nastavljeno u restoranu „Central“ Fojnica gdje je druženje nastavljeno do ponoći. Svi učesnici su zaigrali i kolo, a nekoliko članica ansambla „Harmonija“ je i zapjevalo.


Održana XVIII. sjednica Općinskog vijeća
anida.ramic - Utorak, 24.02.2015, 17:04
Klikni za više fotografija18.sjednica OV
Općinsko vijeće Fojnice održalo je danas redovnu sjednicu na kojoj su se vijećnici izjasnili o petnaest tačaka dnevnog reda.

Nakon usvajanja Izvoda iz zapisnika, te postavljanja vijećničkih pitanja uslijedila je rasprava o trećoj tački dnevnog reda – Prijedlog Statutarne Odluke o izmjenama i dopunama Statuta Općine Fojnica. Nakon rasprave ovaj Prijedlog je jednoglasno usvojen.


Vijećnici su usvojili Prijedloge rješenja o konačnom imenovanju članova Upravnog odbora javne ustanove Dom zdravlja Fojnica i Javne ustanove predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece Fojnica.

Jednoglasnu podršku vijećnika, uz zaključak da se provede javna rasprava, dobio je zahtjev za izdavanje saglasnosti za koncesiju prostora na lokalitetu Dusina-Pogorelica za istraživanje i eksploataciju mermerisanog krečnjaka.

Data je saglasnost na Odluku o izmjenama i dopunama Statuta javne ustanove za medicinsku rehabilitaciju i banjsko liječenje-lječilište „Reumal“ Fojnica uz zaključak da se u Odluku uvrsti mišljenje Komisije za statut i propise te da se kao takva Odluka nađe na dnevnom redu sljedeće sjednice.

Na današnjoj sjednici Vijeća usvojen je jednoglasno Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Općinske izborne komisije Fojnica za 2014. godinu te Izvještaj o realizaciji Programa rada Općinskog vijeća Fojnica za 2014. godinu.Također, usvojen je i Program rada OV Fojnica za 2014.godinu.

Na kraju vijećnici su primili k znanju informaciju i prijedlog za donošenje Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o javnim priznanjima općine Fojnica.

Održano takmičenje u spravljanju gulaša
Hazim Čukle - Utorak, 24.02.2015, 10:08
Klikni za više fotografijaFojnica

U organizaciji Rekreacijskog centra „Brusnica“ iznad Fojnice prošlog vikenda na platou motela „Brusnica“ u skijalištu iznad Fojnice održano tradicionalno takmičenje u spravljanju gulaša. Učestvovalo je šest ekipa. Žiri za ocjenu kvalitete gulaša je bio sastavljen od po jednog člana iz svake prijavlejne ekipe.

Put do skijališta odličan, vrijeme je bilo idealno, sunčano i vedro, ispred motela nekoliko desetina automobila, a na skijalištu brojni ljubitelji zimskih radosti.Bilo je tu skijanja, sankanja, šetnje po prekrasnim terenima i stazama ovog skijališta.Cijene smještaja puni pansion sa ski kartom 55 KM, po osobi a dnevna ski karta je 17 KM odrasli a za djecu 13 KM.

Nagrade su bile novčane, a prvo mjesto je osvojila ekipa Planinarskog društva „Vis“ Žepče, drugo mjesto je pripalo ekipi „X faktor“ iz Slavojije, a treće mjesto je osvojila ekipa domaćina „Veš mašina“ na čelu sa Markom Stoimilovićem.Nakon toga je uslijedio druženje uz muziku u restoranu motela „Brusnica“ do sitnih sati.XVIII. sjednica Općinskog vijeća Fojnica
anida.ramic - Ponedjeljak, 23.02.2015, 09:24
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton Središnja Bosna/Srednjobosanski kanton
Općina Fojnica
Općinsko vijeće Fojnica

S A Z I V A M
XVIII.sjednicu Općinskog vijeća Fojnica


Sjednica Općinskog vijeća Fojnica će se održati dana 24.02.2015. godine (utorak), u velikoj dvorani Općine Fojnica, sa početkom u 09,00 sati...

Kolegij OV
anida.ramic - Ponedjeljak, 23.02.2015, 09:15
Klikni za više fotografijaKolegij OV
Osamnaesta redovna sjednica Općinskog vijeća Fojnica, održat će se 23.02.2015. godine sa početkom u 09,00 sati u sali Općine Fojnica, utvrdio je to Kolegij OV Fojnica na svojoj sjednici.

Kolegiju su prisustvovali načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić, predsjedavajući OV Bogomir Barbić, sekretar OV Snežana Rajić i predsjednik Kluba SDA Nasir Selimović.

Na Kolegiju je utvrđen dnevni red za narednu sjednicu.


pretraga novosti :: arhiva novosti