Nova verzija sajta
Tehnologija i zaštita proizvodnje krompira i malina
Hazim Čukle - Četvrtak, 27.11.2014, 11:48
Klikni za više fotografijaPredavanja
Fojnica je poznata i na daleko čuvena po fojničkom krompiru, i ova poljoprivredna kultura se na području općine Fojnica sije na velikim površinama. Posljednjih godina je sve više poljoprivrednika Fojnice se okreće proizvodnji maline.

Tim povodom je Zemljoradnička zadruga „Fojnica“ iz Fojnice u prostorijama „Aquareumala“ u Fojnici organizirala stručno predavanje sa tri teme, tehnologija i zaštita proizvodnje krompira, tehnologija i zaštita proizvodnje malina i značaj vršenja analize zemljišta prije sadnje. Stručno predavanje na navedene teme su održali predstavnici Federalnog Zavoda za poljoprivredu „Butmir“ Ilidža, dr.Josip Čota, dr.Boško Gačić i dr Enes Antunović.Obilježen 25. novembar Dan državnosti BiH
Fojnica online redakcija - Srijeda, 26.11.2014, 11:51
Klikni za više fotografija25.novembar
Prigodnim programom u prepunoj sali O.Š. „Muhsin Rizvić“ obilježen je 25. novembar Dan državnosti BiH. U prazničnom raspoloženju i programu kojeg su pripremili učenici i nastavnici ove škole gdje su učešće uzeli učenici iz nižih i viših razreda škole. Prisutnima su se predstavili učenici članovi recitatorske, dramske, muzičke, plesne i ritmičke sekcije, kao i horovi O.Š. „Muhsin Rizvić“ Fojnica.

Učenici i profesori Srednje mješovite škole „Zija Dizdarević“ Fojnica su također obilježili Dan državnosti, tako što su učenici i njihovi profesori na čelu sa direktoricom škole prof.Merimom Sijarić u defileu prošli ulicama Fojnice uz pjesmu i skandiranje Bosna, Bosna, a u sali škole je priređen bogat kulturno-zabavni program. Tom prilikom se prisutnima obratio i čestitao Dan državnosti BiH Salkan Merdžanić, načelnik općine Fojnica.
„Draga omladino, vama kao budućim nosiocima izgradnje ovog društva poručujem da volite svoju državu, da volite boje ove zastave jer da bi jedno društvo bilo napredno svako od nas treba dati svoj doprinos za bolje sutra“ poručio je, između ostalog, u svom obraćanju načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić.

Na dan velikog praznika u organizaciji Udruženja antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata (UABNOR) općine Fojnica je povodom 25. novembra Dana državnosti BiH položeno cvijeće na spomen kosturnicu partizanskog groblja u Fojnici. Manifestaciji je prisustvovao i Salkan Merdžanić, načelnik općine Fojnica, koji je i ovu priliku iskoristio kako bi govorio o važnosti ovog datuma za BiH.


Kongres "Partnerstvo sa pacijentima"
anida.ramic - Srijeda, 26.11.2014, 09:58
Kongres

Udruženje medicinskih sestara-tehničara intenzivne medicine u Bosni Hercegovini organizovalo je za vikend u Fojnici Prvi međunarodni kongres pod nazivom "Partnerstvo s pacijentima" koji je okupio oko 150 učesnika.

Predavači su bili iz Turske, Makedonije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Srbije i Bosne i Hercegovine, a osim predavača aktivni učesnici bili su i pacijenti koji su podijelili svoja iskustva iz bolnice kada su boravili u jedinicama intenzivne njege.

Na otvaranju Konkresa upriličena su svečana obraćanja učesnicima. Tom prilikom govorio je načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić koji je naglasio da je ovaj Kongres poseban iz razloga jer aktivno učešće imaju i pacijenti. Također, Načelnik se zahvalio organizatoru što je ovaj Kongres organizovan u Fojnici.


Dnevni red XVI. sjednice OV Fojnica
anida.ramic - Srijeda, 26.11.2014, 08:43
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton Središnja Bosna/Srednjobosanski kanton
Općina Fojnica
Općinsko vijeće Fojnica

S A Z I V A M
XVI. sjednicu Općinskog vijeća Fojnica


Sjednica Općinskog vijeća Fojnica će se održati dana 27.11.2014. godine (četvrtak), u velikoj sali Općine Fojnica, sa početkom u 9:00 sati...

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine
anida.ramic - Ponedjeljak, 24.11.2014, 14:31
Dan Državnosti
Posjeta načelnika općine Fojnica bratskoj općini Umraniye
anida.ramic - Ponedjeljak, 24.11.2014, 14:04
Posjeta
Salkan Merdžanić, načelnik općine Fojnica, bio je u neformalnoj posjeti Hasanu Canu, načelniku bratske općine Umraniye.

Načelnik Salkan Merdžanić je tokom razgovora sa načelnikom Hasanom Canom izrazio zadovoljstvo posjetom bratskoj općini i zahvalio se na iznimnom gostoprimstvu.

S druge strane, načelnik opštine Umraniye Hasan Can je rekao kako mu je bila čast ugostiti načelnika bratske općine Fojnice i zahvalio mu se na posjeti.

Prilikom posjete, načelnik Hasan Can je načelniku Salkanu Merdžaniću predočio aktivnosti koje trenutno sprovodi opština Umraniye.Završen projekat "Kraljevstvo mladih"
anida.ramic - Ponedjeljak, 24.11.2014, 13:46
Projekat
U četvrtak je u prostorijama nekadašnjeg omladinskog centra okončan projekat „Kraljevstvo mladih“. Na prigodnoj svečanosti upriličenoj povodom završetka projekta uručene su zahvalnice svima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji ovog projekta.

Tako su zahvalnice dobili svi članovi Tima koji je provodio aktivnosti, a to su učenici četvrtkog razreda SMŠ „Zijah Dizdarević“. Također zahvalnice su dobili direktorica škole Merima Sijerić, profesorica Đenita Salčinović i Josip Markota, pomoćnik načelnika Općine Fojnica.

Posebnu zahvalnost učenici su iskazali načelniku općine Fojnica Salkanu Merdžaniću, bez čije pomoći i podrške, kako kažu, ne bi mogli realizovati ovaj projekat.

Inače, projekat je trajao četiri mjeseca i njegova realizacija je podrazumjevala uređenje prostorija nekadašnjeg omladinskog centra.Javni poziv za izbor i certificiranje upravitelja stambenih zgrada na području SBK/KSB
anida.ramic - Četvrtak, 20.11.2014, 13:35
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova putem općinski Službi za stambene poslove raspisuje Javni poziv za izbor i certificiranje upravitelja stambenih zgrada na području SBK/KSB. Tekst Javnog poziva možete pogledati u Prilogu.Obišli najviše vrhove planine Vranice
Hazim Čukle - Četvrtak, 20.11.2014, 09:58
Klikni za više fotografijaPlaninari
Dvadesetak planinara članova Planinarskog društva „Vanica“ iz Fojnice su proteklog vikenda izvršili jednodnevnu planinarsku turu po najvišim vrhovima planine Vranice, Ločika (2.107 m.n.v.), Nadkrstac (2.112.m.n.v.).Iako su vremenski uslovi bili dosta loši, planinare nije omeo ni snijeg koji je napadao dvadesetak cm, da izvrše ovu turu.

Planinari su iz Fojnice do Prokoškog jezera stigli terencima, a odatle su za šest sati pješačenja osvojili ove vrhove Vranice.Najmlađi učesnik ove ture je bio 10 godišnji Amel Turko iz Fojnice. Među planinarima su bila i otac i sin Viktor i Tibor Babić, dva dugogodišnja člana PD „Vranica“ iz Fojnice, koji se nalaze na privremenom radu u Londonu u Engleskoj. Svaki put kad stignu u rodnu Fojnicu, pridruže se planinarima na nekoj od planinarskih tura.


Održan Kolegij OV Fojnica
anida.ramic - Srijeda, 19.11.2014, 12:56
Klikni za više fotografijaKolegij OV
Šesnaesta redovna sjednica Općinskog vijeća Fojnica, održat će se 27.11.2014. godine u sali Općine Fojnica, utvrdio je to Kolegij OV Fojnica na svojoj sjednici održanoj 18.11.2014. godine.

Kolegiju su prisustvovali načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić, predsjedavajući OV Bogomir Barbić, sekretar OV Snežana Rajić, predsjednik Kluba SDA Nasir Selimović, predsjednik Kluba HDZ-a Branko Golub i predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Ismet Zulum.

Na Kolegiju je utvrđen dnevni red za narednu sjednicu.


pretraga novosti :: arhiva novosti