Nova verzija sajta
Muzejsko bogatstvo skriveno u Samostanu u Fojnici će se moći vidjeti i tokom zime
Franjevački samostan Duha Svetoga - Petak, 19.12.2014, 13:42
Klikni za više fotografijaFojnica
Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici su danas posjetili studenti sa Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva, prva generacija sa Odsjeka za konzervaciju i restauraciju i David Barth, direktor Misije USAID-a u BiH koja je pomogla da vrata Muzeja i biblioteke u samostanu budu otvorena za posjetitelje i tokom zimskog perioda. video prilog tv kiss

Fra Nikica Vujica, gvardijan samostana, je današnju posjetu iskoristio da se zahvali USAID-u na donaciji koja je omogućila grijanje i tople prostorije. Nakon jednosatnog obilaska svih prostorija, muzeja i biblioteke, Barth je rekao da je prekrasno šetati svi prostorijama i čuti bogatu historiju. USAID BiH

"Osjećam toplinu u srcu što smo danas ovdje i što sam danas ovdje. Onaj natpis USAID-a koji stoji u kotlovnici znači mnogo i drago nam je da smo pomogli.

Želim da kažem da je veoma bitno da ovaj objekat služi kao dokaz tolerancije cijeloj državi. Okruženi smo ljudima koji su tu da zaštite kulturu i historiju, oni imaju najvažniji posao na svijetu", rekao je Barth.

Iako je Brath izrazio sreću što Franjevački samostan izgleda prelijepo, napomenuo je da postoji gorčina jer je zatvoren Zemaljski muzej u Sarajevu, te da je veoma važno da se muzej otvori zbog građana, ne samo zbog prihoda.

Fra Nikica Vujica je kazao da je donacija USAID-a bila presudna za rad muzeja i da mu je drago što će muzej raditi i tokom zime.

"USAID je omogućio da možemo primati posjetitelje u toplim prostorijama i tokom zime. Novim načinom grijanja je ušteda veća od 30.000 KM, a ukupna donacija je veća od 100.000 KM. Mi smo presretni i zahvalni na donaciji", kazao je gvardijan samostana Duha svetoga.

Muzej je u prvih osam mjeseci posjetilo oko 11.000 posjetilaca iz 40 zemalja svijeta, a zvanično je otvoren u maju ove godine, nakon 14 godina. U samostanskom muzeju se čuva veliki broj predmeta koji svjedoče o bogatoj historiji i kulturnom naslijeđu fojničkoga kraja.

Predmeti su sakupljani i sačuvani dobrotom i znanjem franjevačkih svećenika koji su se generacijama brinuli, ne samo o duhovnim potrebama, nego i o materijalnim vrijednostima Fojničana. U sklopu muzeja nalazi se i samostanska biblioteka koja posjeduje trinaest inkunabula (knjige štampane do 1500. godine), kao i veliki broj knjiga teološkog, filozofskog, medicinskog, geografskog i prirodoslovnog sadržaja, nastalih u periodu od 16. do 19. stoljeća.

David Barth i sarajevski studenti su danas prošetali svim prostorijama, a o bogatim eksponatima ih je upoznao fra Vujica.
Kako nam je rekao gvardijan, trenutno se radi na elaboratu za restauraciju slikarija i crkvenog namještaja.

Elaborati će biti gotovi u martu naredne godine kada će biti odneseni u Zavod za zaštitu spomenika na procjenu. Ako dobiju zeleno svjetlo, radit će se restauracija.

Prva generacija studenata sa Akademije likovnih umjetnosti, interdisciplinarni studij konzervacije i restauracije, koji je uveden tek ove akademske godine, će raditi na restauriranju predmeta i slikarija iz crkve.

Studente je predvodila profesorica Amra Hadžimuhamedović, članica komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, koja je Franjevački samostan sa crkvom i pokretnim dobrom proglasila nacionalnim spomenikom i odmah nakon proglašenja utvrdila da je naslijeđe u samostanu ugroženo te ga na taj način stavila na listu prioriteta za djelovanje.

"Danas je ovdje prva generacija studenata koji studiraju na dva fakulteta, to je prvi integrirani studij na Akademiji likovnih umjetnosti i na Prirodno-matematičkom fakultetu. Za pet godina će ovi mladi ljudi biti naučnici iz Bosne i Hercegovine koji će na sistematičan način moći raditi na zaštiti različitih dobara koja su kulturno-historijsko naslijeđe BiH", kazala je profesorica Hadžimuhamedović, koja je studentima govorila o važnosti muzejskih eksponata i samog samostana.

Kao volonteri u toku svog ljetnog raspusta, studenti će pomagati restauratorima na radovima restauracije slikarstva u crkvi.
"To je velika prilika za studente da stave svoje ruke na kulturno dobro koje treba štititi i da vide kako je to u praksi. Studenti će naučiti o značaju ovog dobra i znat će ga cijeniti", dodala je profesorica Amra Hadžimuhamedović.

Franjevački samostan u Fojnici jedan je od najstarijih u Bosni i Hercegovini i već sedam stoljeća prikuplja i čuva bogato historijsko, vjersko i kulturno blago koje svjedoči o katoličkoj i hrvatskoj prisutnosti u ovome dijelu Bosne i Hercegovine, kao i o suživotu različitih naroda kroz stoljeća. / Klix.ba

O istoj temi: Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici
Fotografije: Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici
www.fojnica-samostan.com
www.fojnica.ba/opcina
Osmine finala
Udruženje za sport i rekreaciju «Katarina» Fojnica - Utorak, 16.12.2014, 15:29
Udruženje za sport i rekreaciju Katarina FojnicaZavršen je izlučni dio natjecanja po skupinama na 11.Božićnom malonogometnom turniru u Fojnici.
Pogledajte plakat.


Danas saznajemo imena svih ekipa u osmini finala
Udruženje za sport i rekreaciju «Katarina» Fojnica - Ponedjeljak, 15.12.2014, 14:16
Udruženje za sport i rekreaciju Katarina FojnicaVečerašnjim utakmicama baraža završava se izlučni dio natjecanja po skupinama i bit će poznati svi sudionici osmine finala na 11. Božićnom turniru – Fojnica 2014.
Pogledajte plakat.


Javni poziv za dostavljanje prijedloga za javna priznanja Općine Fojnica u 2014. godini
anida.ramic - Petak, 12.12.2014, 15:15
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton Središnja Bosna/Srednjobosanski kanton
Općina Fojnica
Općinsko vijeće Fojnica
Povjerenstvo/komisija za dodjelu priznanja Općine Fojnica u 2014. godini

JAVNI POZIV
Za dostavljanje prijedloga za javna priznanja Općine Fojnica u 2014. godini


Javna priznanja Općine Fojnica
Odlukom o javnim priznanjima Općine Fojnica (“Službene novine Općine Fojnica”, broj: 6/11), propisano je da se na području Općine Fojnica dodjeljuju slijedeća priznanja:

- Nagrada Općine za životno djelo
- Zlatna plaketa Općine Fojnica
- Srebrna plaketa Općine Fojnica
- Počasni građanin Općine Fojnica...

Božićni turnir rezultati najava za vikend
Udruženje za sport i rekreaciju «Katarina» Fojnica - Petak, 12.12.2014, 14:58
Udruženje za sport i rekreaciju Katarina FojnicaZavršen je sedmi natjecateljski dan na 11.Tradicionalnom malonogometnom Božićnom turniru Fojnica 2014.
Pogledajte Prilog.

Ivica Stanić Arlika veliki ekolog i humanista
Hazim Čukle - Petak, 12.12.2014, 08:16
Klikni za više fotografijaArlika“
Ivica Stanić Arlika, poznati fojničanin velikog i plemenitog srca, kojeg u Fojnici svi znaju i zovu samo po nadimku Arlika je poznat po mnogo čemu. Jedan je od onih koji najviše vole svoj grad, pokretać je više akcija na uređenju i čišćenju Fojnice i njene okoline, a u skoro svaku humanitarnu akciju se odazove među prvima. Prije nekoliko godina smo pisali o Arliki da samo nosi bijele cipele, i do danas je prošlo oko 50 godina da nikad nije obuo druge osim bijelih cipela uvjek je nosio samo bijele cipele i kad je radno i paradno i misno. Ivica Stanić i u penzionerske dane, a u penziji je od prije četiri godine, nema mira.

-Volio sam uvjek raditi od zvijezde do zvijezde kako se kaže ono od jutra do sutra. Imam tri odrasle kćerke, ponosim se sa njima a i one samnom. Ima dosta akcija koje sam uradio na uljepšanju mog grada, od uređenja okoliša do postavljanja kanti za smeće, dijelom i ulične rasvjete, uređenje puteva itd.Ja to volim, hoću i hvala Bogu još modu i sam da radim, priča nam Arlika kojeg smo prvi put vidjeli bez bijelih cipela, rekao je da je morao obući čizme jer se ne može hodati po korovu u bijelim cipelama i nastavlja

Prije dvije godine nam je Općina Fojnica uradila pravi ulaz u grad, ja to kažem da je to ogledalo grada. Asfaltirala je i napravila moderni ulaz u našu Fojnicu. Pomogao sam nešto kod ulične rasvjete tog puta i tada uradio prokres korova i sitnog rastinja koji je narastao uz ogradu nekadašnje „Pilane“ u Bosanskoj ulici koja vodi od ulaza do grada Fojnice. Evo ove sedmice sam ponovo svojim sredstvima sa dva radnika i ja uradili taj prokres i čišćenje tog šiblja i sitnog rastinja u dužini od jednog kilometra, kaže Ivica Stanić Arlika.


Službene novine općine Fojnica br. 6
Snežana Rajić - Četvrtak, 11.12.2014, 14:42
Općina FojnicaObavještavamo vas da je izašao 5. broj Službenih novina općine Fojnica za 2014. godinu. Službene novine možete preuzeti ovdje.

Rezultati i najava Božićnog turnira
Udruženje za sport i rekreaciju «Katarina» Fojnica - Četvrtak, 11.12.2014, 12:23
Udruženje za sport i rekreaciju Katarina FojnicaZavršen je šesti natjecateljski dan na 11.Tradicionalnom malonogometnom Božićnom turniru Fojnica 2014.
Pogledajte Prilog.

U novembru sklopljeno šest brakova
anida.ramic - Ponedjeljak, 08.12.2014, 15:12
Fojnica onlineTokom mjeseca novembra u Općini Fojnica sklopljeno je šest brakova.

U Matičnom uredu Općine brak su zaključili : Klisura Mirhet i Omerčević Amra, Bureković Mensud i Klisura Nejra, Zečević Amar i Spahić Envera, Mujin Arif i Topalović Ehlimana, Merdžanić Almer i Klisura Merima, Hodžić Mirsad i Smajlović Semira.

Cjelokupan izvještaj iz Matičnog ureda za mjesec novembar 2014. godine pogledajte u Prilogu.

Rezultati i najava utakmica Božićnog turnira u Fojnici
Udruženje za sport i rekreaciju «Katarina» Fojnica - Ponedjeljak, 08.12.2014, 15:00
Udruženje za sport i rekreaciju Katarina FojnicaZavršena su tri natjecateljska dana na 11.Tradicionalnom malonogometnom Božićnom turniru Fojnica 2014.
Pogledajte Prilog.

<< Prethodna stranica 1 2 3 ... 27 28 29 Slijedeća stranica >>
pretraga novosti :: arhiva novosti