Nova verzija sajta
Godišnjica helikopterske nesreće na Prokoškom jezeru
anida.ramic - Petak, 19.09.2014, 13:36
Pročitano 171 puta
Godišnjica
Prvi zamjenik visokog predstavnika David M. Robinson, predstavnici međunarodne zajednice i vlasti BiH prisustvovali su danas na Prokoškom jezeru u blizini Fojnice obilježavanju 17. godišnjice helikopterske nesreće u kojoj je poginulo 12 međunarodnih dužnosnika, među njima i tadašnji zamjenik visokog predstavnika Gerd Wagner.
"Danas u 2014. godini imamo isti cilj kao naše ranije kolege. Nastavljamo raditi da bismo ispunili iste ciljeve na kojima smo radili i ranije, a to je da pomognemo građanima BiH da izgrade suverenu, sigurnu i prosperitetnu demokratiju", istakao je Robinson.

17-og septembra 1997. godine poginuli su: Leah Melnick, Charles Morpeth, Thomas Reinhardt, Jurgen Schauf i Gerd Wagner, Livio Beccaccio, Andrzej Buler, David Kriskovich, William Nesbitt, Marvin Padgett, Georg Stiebler i Peter Backes.
Sedam pripadnika bivše Misije UN-a u BiH i pet pripadnika OHR-a su tog dana planirali prisustvovati sastancima s domaćim vlastima u srednjoj i sjevernoj Bosni, a poginuli su kada se helikopter u kojem su putovali srušio zbog guste magle.


pretraga novosti :: arhiva novosti