Nova verzija sajta
Polufinale PLAY OFF MNL 2014
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Utorak, 30.09.2014, 13:08
Klikni za više informacijaAAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte rezultate PLAY OFF-a općinske malonogometne lige "Fojnica 2014"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


VII Otvoreno karate prvenstvo „Visoko 2014“
Karate klub «Fudokan» - Utorak, 30.09.2014, 12:54
Klikni za više fotografijaVisoko 2014
U subotu, 27.septembra 2014.godine u Visokom je održano VII Otvoreno karate prvenstvo „Visoko 2014“, podovom Dana općine Visoko i 35.godina postojanja Karate kluba „Visoko“. Tehnički organizator takmičenje bio je Karate klub “Visoko”, a generalni sponzor Općina Visoko i općinska načelnica Amra Babić . Učešće je uzelo 16 klubova iz BiH i Srbije te reprezentacije Italije, Slovenije i BiH sa 308 takmičara.
VII Otvoreno karate prvenstvo „Visoko 2014“ otvorio je zamjenik načelnice Općine Visoko gospodin Emir Fejzagić.

Na ovom prvenstvu učestvovale su sljedeće ekipe: Reprezentacija BiH, Reprezentacija Slovenije, Reprezentacija Italije, Karate klub „Igman“ I. Sarajevo, Karate klub „Zenica“ Zenica, Karate klub „Rei“ Zenica, Karate klub „Mostar“ Mostar, Karate klub „Seiken“ Visoko, Karate klub „Zanshin“ Kreševo, Karate klub „Fudokan“ Visoko, Karate klub „Fudokan“ Fojnica, Karate klub „Shodan“ Prijedor, Karate klub „Seiken“ Visoko, Karate klub „Gard“ Zenica, Karate klub „Rudar“ Breza, Karate klub „Romanija“ Pale, Karate klub „Čačak“ Čačak, Karate klub „Vareš“ Vareš, Karate klub „Visoko“ Visoko;

Karate klub “Fudokan” Fojnica predstavljalo je 6 takmičara, a osvojene su 4 medalje (2 srebrene i dvije bronzane).
Medalje su osvojili:

Dječaci 12.-13.godina:
Belmin Karalija 2.mjesto, jiyu ippon kumite;
Kenan Ferhatović 2.mjesto, Ko-Go kumite;
Belmin Karalija 3.mjesto, Ko-Go kumite;
Juniori:
Alvin Akšamović 3,mjesto, kate;

Na kraju VII Otvorenog karate prvenstva “Visoko 2014” proglašeeni su i najbolji:
- Najuspješnija juniorka je Rijalda Džiho iz KK „Mostar“
- Najuspješniji junior je Marko Jugović iz KK „Romanija“ Pale
- Najuspješniji senior je Amel Zukić iz KK „Visoko“

U ukupnom poretku klubova, gdje u konkurenciju nije ulazio klub domaćin, a po osvojenim medaljama, gdje je zlatna medalja nosila 3 boda, srebrena 2 i bronzana 1 bod, redoslijed je bio sljedeći:
Reprezentacija Slovenije 1.mjesto;
Karate klub „Mostar“ 2.mjesto;
Karate klub „Romanija“ Pale 3.mjesto;

Play off MNL "Fojnica 2014"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Utorak, 23.09.2014, 14:45
Klikni za više fotografijaMNL "Fojnica 2014"
Play off MNL "Fojnica 2014"

Na oldtimer festu učestvovalo 35 vozila
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 22.09.2014, 10:26
Klikni za više fotografijaOldtimer
U organizaciji Oldtimer kluba „Fojnica“ iz Fojnice je održan šesti međunarodni tradicionalni Oldtimer fest .Učestvovalo je 35 vlasnika sa svojim ljubimcima iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Mađarske i Srbije. Bilo je planirano da učesnici Oldtimer festa prvog dana festivala u defileu sa svojim ljubimcima idu do Prokoškog jezera, ali zbog vremenskih uslova promjenjena je ruta i išlo se do Deževica gdje je u restoranu „Luka“ priređen zajednički ručak i druženje do večernjih sati.

Na platou hotela „Stari grad“ u Fojnici je bilo planirano takmičenje iz spretnosti vozača, a takođe građani su trebali birati najvozilo. Vremenske neprilike su „krivac“ što to nije održano pa su nam organizarori kazali da su ovoga puta svi učesnici bili najbolji i imali najvozila. Oko podne kolona je krenula ka Kiseljaku, gdje su se na kratko zadržali a onda krenuli dalje do motela „Zigi“ u Han ploči, gdje je su uz zajednički ručak svim učesnicima uručene zahvalnice.

Prilikom izložbe oltimera najviše pažnje posjetitelja je privukao „kadilak“ iz 1967 godine vlasništvo Sinana i Šemse Huskić iz Jelaha. Kazali su nam da su ga kupili prije tri godine i da imaju račun kada je kupljen nov i da je vrijedio 8.500 USA dolara. Sada mu je vrijednost 30.000 eura.

Restaurirao sam ga u svojoj radnji u Jelahu. Bila je to posebna naruđba sa 4 vrata i ima klimu i prednju vuču.Troši manje nego ja, šali se Sinan i dodaje da troši 20 litara na sat i da je jačina motora 7.000 kubika i ima 200 konjskih snaga. Dobili smo dosta nagarada na ovakvim manifestacijama. U Fojnici je bilo predivno, kaže Sinan Huskić.

Veoma zanimljiv je bio i oldtimer marke „Buicik“ iz 1922 godine vlasništvo Rudolfa Adamka iz Mađarske, koji je nekoliko godina zaredom na manifestaciji u Fojnici bio najvozilo. Vozilo marke „mercedes“ iz 1983 godine čiji su vlasnici Mile i Radica Kelava iz Širokog brijega je takođe privlačilo pažnju posjetitelja. Radica je kazala da je iz ljubavi prema mužu ona u Njemačkoj zaradila taj automobil i da redovno u penzionerske dane obilaze ovakve manifestacije.


Godišnjica helikopterske nesreće na Prokoškom jezeru
anida.ramic - Petak, 19.09.2014, 13:36
Godišnjica
Prvi zamjenik visokog predstavnika David M. Robinson, predstavnici međunarodne zajednice i vlasti BiH prisustvovali su danas na Prokoškom jezeru u blizini Fojnice obilježavanju 17. godišnjice helikopterske nesreće u kojoj je poginulo 12 međunarodnih dužnosnika, među njima i tadašnji zamjenik visokog predstavnika Gerd Wagner.
"Danas u 2014. godini imamo isti cilj kao naše ranije kolege. Nastavljamo raditi da bismo ispunili iste ciljeve na kojima smo radili i ranije, a to je da pomognemo građanima BiH da izgrade suverenu, sigurnu i prosperitetnu demokratiju", istakao je Robinson.

17-og septembra 1997. godine poginuli su: Leah Melnick, Charles Morpeth, Thomas Reinhardt, Jurgen Schauf i Gerd Wagner, Livio Beccaccio, Andrzej Buler, David Kriskovich, William Nesbitt, Marvin Padgett, Georg Stiebler i Peter Backes.
Sedam pripadnika bivše Misije UN-a u BiH i pet pripadnika OHR-a su tog dana planirali prisustvovati sastancima s domaćim vlastima u srednjoj i sjevernoj Bosni, a poginuli su kada se helikopter u kojem su putovali srušio zbog guste magle.


KUD „1001 noć“ iz Fojnice gostovao u Turskoj
Hazim Čukle - Petak, 19.09.2014, 12:37
Klikni za više fotografijaPlaninari
Ovih dana su članovi KUD „1001noć“ iz Fojnice posredstvom „Yunus Emre Enstitusu“-Turski kulturni centar iz Fojnice putovali na međunarodni festival interkulturalnih dijaloga mladih u Beyglu, jednoj od općina Istambula u Turskoj. Učestvovalo je 17 zemalja. Domaćin ovog festivala je bio Turski kulturni centar „Yunus Emre“ u Ankare. Iz Fojnice je putovalo 40 članova folklornih sekcija Društva i vokalni ansambl koji je u sastavu Društva.

- Tokom osmodnevnog boravka u Turskoj smo imali tri veoma zapažena nastupa. Predstavili smo našu zemlju BiH i naš grad Fojnicu, našu tradiciju i našu sevdalinku kao i do sada u najboljem svijetlu. Velika nam je čast što smo bili učesnici ove velike međunarodne manifestacije,kaže Nermina Čohadžić, predsjedica KUD „1001 noć“ Fojnica i dodaje

Prilikom boravka u Istambulu obišli smo neke od kulturno-historijskih spomenika tog velegrada u Turskoj imali krstarenje morem itd. Svuda smo nailazili na odličan prijem,bili smo zanimljivi publici a i nekim njihovim tv kućama za koje su neki od naših članova davali izjave, najzanimljivija im je bila desetogodišnja Sureja Meša kaže Nermina Čohadžić, predsjednica KUD „1001 noć“ iz Fojnice.
Obilazak planinarskog puta „Dr.Jovo Elčić“
Hazim Čukle - Petak, 19.09.2014, 12:30
Klikni za više fotografijaPlaninari
Tokom proteklog vikenda je desetočlana ekipa najiskusnijih planinara PD „Vranica“ Fojnica učestvovala na zajedničkom dvodnevnom obilasku planinarskog puta „Dr.Jovo Elčić“ po planinama Zelengore, Lelije i Kalinovačke Treskavice.Na tom putu je pored fojničkih učestvovalo četrdesetak planinara iz šireg regiona bivše Jugoslavije.Iako je bilo loše vrijeme, planinari su koristili i prevozna sredstva.

-Prvog dana smo krenuli od Orlovačkog jezera na Zelengori, preko najvišeg vrha Zelengore (Bregoć 2014 m.n.v.) pa preko Štirskog jezera do (Velika Lelija 2023 m.n.v.) najvišeg vrha Lelije, zatim do Jablan vrela.Tura je trajala 11 sati pješaćenja.Drugog dana smo krenuli od lovačke kuće na Gvoznom polju zatim preko Simovića bare do vrha Veliki Treskać (1969 m.n.v.), a potom grebenom Kalinovačke Treskavice do stečaka na Gvoznom polju gdje smo pješaćili 7 sati, kaže Eduard Slađo Jukić, predsjednik PD „Vranica“ Fojnica i dodaje

Osim planinara iz Fojnice , na ovom dvodnevnom putu „Dr.Jovo Elčić“ je učestvovalo i četrdesetak planinara iz šireg regiona bivše Jugoslavije.Treba napomenuti da je ovaj planinarski put posvećen rano preminulom planinaru dr.Jovi Elčiću, koji je bio član PSD „Treskavica“ Trnovo i bio je omiljen među svim planinarima, kazao je Eduard Slađo Jukić

Apel za pomoć
Fojnica online redakcija - Ponedjeljak, 08.09.2014, 12:02
Klikni za više fotografijaApel
Pozivom na broj 090 291 086 donirate 2 KM za liječenje 44-godišnje Munire Salčinović iz Fojnice za transplantaciju bubrega potrebno 80 000 KM.

Apel za pomoć pogledajte u Prilogu.

KK Star Fojnica učestvovao na internacionalnom turniru u Njemačkoj
Košarkaški klub «Star» - Ponedjeljak, 08.09.2014, 09:16
Klikni za više fotografijaKošarka
KK Star Fojnica je učestvovao na internacionalnom turniru u Njemačkoj koji je bio u organizaciji Torros Rossdorf-a inače prijateljskog kluba KK STAR Fojnica. Turnir je bio revijalnog karaktera jer su ljudi iz Rossdorf-a na čelu sa našim fojničaninom Seminom Klisurom željeli da uzvrate gostoprimstvo koje su susreli prije godinu dana kada su boravili u Fojnici.

Pored turnira na kojem je KK STAR osvojio drugo mjesto, domaćin se pobrinuo da momcima iz Fojnice što više približi Njemačku, njenu kulturu i običaje. Nakon obilaska Darmstadt-a, od kojeg su učesnici bili smješteni svega deset minuta gradskim prevozom, također su imali priliku da upoznaju Frankfurt i istoimeni aerodrom gdje su uz turističkog vodića na samoj pisti proveli dva sata. Zahvaljujuči općini Fojnica koja se pobrinula da KK STAR na raspolaganju ima minibus učesnici turnira su imali priliku da posjete i grad Heidelberg, a u samom povratku nezaobilazna destinacija je bila Alianz Arena u Minhenu.
"Ovim putem želim da se zahvalim Seminu Klisuri, upravi i našim prijateljima iz Rossdorf-a, te općini Fojnica koji su nam pomogli da realizujemo ovu ideju. Mi smo se trudili da svoju zemlju i ovaj grad prestavimo u najboljem svijetlu. Nadam se da nam je to uspjelo." rekao je za naš medij prof. Samir Kučuk, predsjednik KK STAR Fojnica.Obavijest o upisu u Fitoregistar
anida.ramic - Četvrtak, 04.09.2014, 09:30
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Služba za finansije, privredu i budžet

Obavijest
Obavještavamo poljoprivredne proizvođače sa područja općine Fojnica , a po obavještenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva br:03-2-24/3-2915-3/13 od 18.07.2014.godine o obavezama upisa u FITOREGISTAR , a rok za upis je do 01.11.2014.godine

Kordinator:Elma Kojčin
Br.tel:030/547-726


Pomoćnik načelnika
Munib Behrić, dipl. ecc


pretraga novosti :: arhiva novosti