Nova verzija sajta
Službene novine općine Fojnica br. 3
Snežana Rajić - Subota, 16.08.2014, 17:58
Općina FojnicaObavještavamo vas da je izašao 3. broj Službenih novina općine Fojnica za 2014. godinu. Službene novine možete preuzeti ovdje.

STREETBALL TURNIR u organizaciji KK STAR Fojnica
Košarkaški klub «Star» - Četvrtak, 14.08.2014, 08:59
Klikni za više fotografijaKošarka
Proteklog vikenda u Fojnici je održan peti tradicionalni STREETBALL TURNIR u organizaciji KK STAR Fojnica. Turnir je održan na platou Aquareumala u prelijepom ambijentu ugostiteljskog objekta caffe Lacus.

Prvi dan turnira je bio rezervisan za mlađe kategorije i aktivno je učestvovalo sedamdeset dječaka i djevojčica. Pored dječaka i djevojčica iz Fojnice na turniru su se pojavile i ekipe iz Kiseljaka i Bugojna. Nakon uručenih diploma učesnici su nastavili druženje na bazenima Aquareumala. Isti dan održan je i revijalni turnir za veterane gdje je priliku da pokažu svoje umijeće imalo dvadesetak stravstvenih zaljubljenika u ovaj sport.

Drugi dan turnira je bio rezervisan za takmičarski dio seniora. Pored ekipa iz Fojnice, na turniru su učestvovale ekipe iz Viteza, Visokog i Kiseljaka. U dramatičnoj i rezultatski tjesnoj utakmici za prvo mjesto se izborila ekipa ECOS ROMARI iz Viteza. Oni su nadigrali sjajnu ekipu Visokog koja je pobrala mnoge smipatije kod gledalaca. U takmičenju za tri poena pobjedu je, kao i prošle godine odnio Željko Palabra.

Zanimljivost ovogodišnjeg turnira jeste i posjeta prvotimca Barcelone Emira Sulejmanovića, nadamo se budućeg reprezentativca Bosne i Hercegovine.
"Zahvaljujemo se svim učesnicma na fer i korektnoj igri. Nadamo se da su djeca otišla zadovoljna svojim roditeljima i da su stekla neke nove prijatelje i poznanstva. Nadamo se da su naši gosti proveli jedan divan vikend u Fojnici. Na kraju, jedno veliko hvala svima onim koji su doprinjeli da se ova tradicija nastavi. Svako dobro." izjavio je za novinare prof. Samir Kučuk ispred organizacionog odbora.


Načelnik u posjeti Domu zdravlja
anida.ramic - Petak, 08.08.2014, 13:57
Dom zdravlja
Načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić je jučer posjetio JU Dom zdravlja Fojnica. Tom prilikom sastao se sa v.d. direktorom ove ustanove Zijadom Salihagić. Trenutno stanje u ovoj instituciji, problemi, ali i aktivnosti te planovi za naredni period bile su teme održanog sastanka.

Također je bilo govora o budućoj međusobnoj saradnji. Dogovoreno je da se u narednom periodu zajedničkim snagama doprinese podizanju zdravstvene zaštite na još veći nivo.
Prioritetno je da se svim građanima Fojnice omogući kvalitetno dobijanje potrebnih usluga koje im može pružiti Dom zdravlja, zaključeno je na sastanku.

Nakon sastanka načelnik Merdžanić je u pratnji direktorice Salihagić obišao Dom zdravlja gdje se imao priliku razgovarati sa uposlenicima ali i pacijentima.


Rad i red na Prokoškom jezeru
anida.ramic - Četvrtak, 07.08.2014, 13:21
Prokoško jezero
Radovi na očuvanju i uređenju Prokoškog jezera započeti pred kraj prošle godine nastavljeni su prije otprilike dva mjeseca. Iako loše vremenske prilike otežavaju rad u proteklom periodu se svakodnevno radilo na ovom lokalitetu. Prvo je urađen dio kanalizacione mreže koja je od presudnog značaja za očuvanje samog jezera jer je time spriječeno ulijevanje fekalija u vodu. Također, uređen je i regulisan odvod vode iz jezera čime je podignut nivo vode Prokoškom jezeru vraćen prvobitni izgled.

Za očuvanje ovog Spomenika prirode neophodno je bilo zabraniti ulazak automobila u krug jezera. Shodno tome napravljena su dva parking prostora, parking za automobile i parking za autobuse, koji se nalaze prije ulaska u zaštićenu zonu. Isto tako, nedaleko od Jezera je napravljen i kamp prostor.
Lijepu sliku Prokoškom jezeru daje i šetališna staza oko samog Jezera gdje su postavljene klupe za odmor. Loženje vatre je omogućeno samo na određenim mjestima. Čistoći jezera doprinijet će i i izgradnja wc-a ali organizovano priklupljanje i odvoz smeća. Dosad postojeća deponija smeća je uklonjena.

Bitno za napomenuti jeste da je putna komunikacija Tovarište – Prokoško jezero u dužini od 16 km sanirana te da je zaposlena osoba koja će raditi na održavanju ove dionice.
A da bi se održao red na samom lokalitetu Prokoškog jezera zaposleni su tzv. Čuvari prirode koji su počeli sa radom prije desetak dana, dužni su da vode računa o odlaganju otpada, sječi šume, paljenju vatre, ulasku pojedinaca na mjesta gdje je kretanje zabranjeno ili ograničeno. Također, oni pružaju podatke posjetiocima pri obilasku i razgledanju Spomenika prirode, sarađuje sa nadležnim inspektorom i sa organom unutrašnjih poslova i ukoliko je neophodno traži njihovu pomoć.

Da bi sve navedeno opstalo, da bi besprijekorno funkcionisalo neophodna su finansijska sredstva. Jednim dijelom ova sredstva pokušati će se ostvariti putem naplate usluga koje nudi Spomenik prirode Prokoško jezero. Naime, posjetioci ulazak na Prokoško jezero plaćaju 2 KM a ulaznica za učenike, studente, penzionere i invalide je 1 KM.
S druge strane, osigurani parking prostor za putnička vozila je besplatan dok se za kombi vozila i autobuse parking naplaćuje 5 KM. Ukoliko posjetilac želi kampovati na Prokoškom jezeru odnosno svojim automobilom proći do kamp prostora ulaznicu će platiti 10 KM. Kada su cijene u pitanju vlasnici postojećih objekata dužni su platiti naknadu za odvoz komunalnog otpada, za održavanje čistoće i održavanje putne komunikacije 40 KM za jednu sezonu.

Za kraj, bitno je istači da sve spomenute aktivnosti provodi Općina Fojnica uz pomoć nadležnog ministarstva a na osnovu Pravilnika o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi te Odluke Općinskog vijeća o privremenom upravljanju Spomenikom prirode „Prokoško jezero“.

Sprovedena je još jedna u nizu akcija dostavljanja humanitarne pomoći
Crveni križ općine Fojnica - Četvrtak, 07.08.2014, 12:31
Pomoć
Volonteri Crvenog križa općine Fojnica su prije nekoliko dana posjetili i uručili humanitarnu pomoć u Željezno Polje (Čole, Mjestova Ravan, Balačići, Šahmani i Jastrebac).

Uz prikupljena sredstva humanih građana općine Fojnica, akciji su se pridružili Ivica Bućo, Damir Fočo sa svojim kolegama iz Stockholma, Monk's bara i Amila Traljo- Odobašić sa svojim kolegama iz SAD-a Legacy Health (Salmon Creek Hospital). Humanitarna pomoć je bila u vidu dječijih i porodičnih paketa, brašno, hrana za bebe, voda, lijekovi, pelene za djecu i odrasle, higijensko-sanitarna sredstva, deke, madraci, jogi, čizme, dječija kolica i nosiljka.

Učešćem u ovoj akciji, naši sugrađani iz dijaspore su stvorili potpuno novu sliku o ovim dešavanjima te su sa još jačim intenzitetom i utiscima otišli sa ovih terena i željom da sve to prenesu svojim prijateljima i suradnicima u dijaspori, jer kao mnogo puta do sad rečeno vidjeti na slikama i video klipovima je jedno a doći i doživjeti je potpuno sasvim nešto drugo.

U pomenutoj akciji su pored sekretara CK općine Fojnica Senide Vakre učestvovali i volonteri: Anita Markanović, Ivica Bućo, Amila Traljo-Odobašić, Aziz Hurem, Jasmin Numanagić i Nihad Hurem. Prijevoz su nam omogućili Mesnica doo Meša, Jasmin Numanagić i Nihad Hurem.

Ponosni smo na drage sugrađane i našu dijasporu koji su omogućili da humanitarna pomoć bude prikupljena i isporučena u Željezno Polje, te im se ovom prilikom zahvaljujemo!
Zahvalnost pripada Mirsadu Derliću i njegovoj porodici, koji su svoje vrijeme i snagu odvojili da pruže nama pomoć da naše aktivnosti i prikupljena sredstva dođu u prave ruke, u što smo se uvjerili provedenim aktivnostima dostave pomoći na adresu ljudi kojima je pomoć zaista potrebna.


Osvojili vrh Volujaka i Trnovački Durmitor
Hazim Čukle - Četvrtak, 07.08.2014, 10:16
Klikni za više fotografijaPlaninari
U organizaciji PD „Vranica“ Fojnica sedmočlana ekipa najiskusnijih planinara iz Fojnice su tokom proteklog vikenda imali planinarski uspon na najviši vrh Volujaka 2.336 metara nadmorske visine i Trnovački Durmitor sa 2.240 metara nadmorske visine iznad Trnovačkog jezera.Na ovaj uspon su krenuli sa lokaliteta Papin do iz pravca prevoja Čemerno , a uspon i povratak je ukupno trajao od 10-11 sati pjeđaćenja.


Turski ambasador u posjeti Fojnici
anida.ramic - Srijeda, 06.08.2014, 12:32
Općina
Općina Fojnica jučer je bila domaćin visokoj delegaciji Republike Turske na čelu sa NJ.E. ambasadorom Cihadom Erginayom.
Ovo je bila prva posjeta novog ambasadora Republike Turske Fojnici. Posjeta je počela prijemom u Kabinetu Općinskog načelnika Salkana Merdžanića. Bila je to prilika da Načelnik upozna goste sa Fojnicom i njenim potencijalima.

Razgovarano je i o konkretnim mogućnostima investiranja u projekte lokalne zajednice. Ambasador Republike Turske Cihad Erginay je istakao da je za njih Fojnica interesantan i drag grad te da su spremni pomoći u svakom smislu.

Nakon službenog prijema u kabinetu Općinskog načelnika, posjeta je nastavljena obilaskom Franjevačkog samostana te Turskog kulturnog centra.Devetnaesti memorijal „Kenan Memija“
Nevres Jemendžić - Srijeda, 06.08.2014, 11:45
Klikni za više fotografijaTurnir
Fudbalski klub „Fojnica“ u znak sjećanja na svog nekadašnjeg igrača, borca Armije R BiH i dobitnika „Zlatnog ljiljana“, koji je poginuo u novembru 1993. godine, organizira memorijalni fudbalski turnir. Na ovogodišnjem 19. Međunarodnom memorijalu „Kenan Memija“ učestvovali su NK Bosna iz Visokog, prošlogodišnji pobjednik, FK Pazar Juniors iz Novog Pazara, FK Radnik iz Hadžića i domaćin FK Fojnica.

Turnir je počeo okupljanjem na stadionu, a zatim su delegacije klubova posjetile šehidsko mezarje u Fojnici i proučili Fatihu. Na ceremoniji otvaranja turnira prisutnima se obratio Najim Softić, predsjednik FK Fojnica, koji je zvanično otvorio turnir.

Prvog dana turnira, u prvoj polufinalnoj utakmici sastale su se ekipe Fojnice i Pazar Juniorsa, stari sportski prijatelji. U dosta dobroj i kvalitetnoj utakmici bolji su bili gosti iz Srbije, koji su pobijedili rezultatom 2:1. Strijelci za Pazar Juniors su bili Rebronja sa 11 m i Kurpejović, a počasni zgoditak za domaćina turnira postigao je Drinjak. I u drugoj utakmici, u kojoj su se sastali Bosna i Radnik, gledaoci su vidjeli dobru igru i neizvjesnost prvih 30-tak minuta prvog poluvremena. Nakon tog vremena, igrači Bosne preuzimaju inicijativu, što je rezultiralo visokom pobjedom Visočana, rezultatom 4:1. Strijelci za Bosnu su bili Raščić, Čabaravdić, Plakalo i autogol igrača Radnika Isića, a jedini pogodak za igrače iz Hadžića postigao je Đip...

Najava petog tradicionalnog košratkaškog turnira "Streetball 2014"
Košarkaški klub «Star» - Srijeda, 06.08.2014, 11:37
Klikni za više fotografijaKošarka
U organizaciji KK Star Fojnica 9 i 10 augusta održat će se peti tradicionalni turnir u uličnoj košarci. Turnir će trajati dva dana i pokriva tri različite generacije učesnika. Prvi dan turnira se odigravaju utakmice za mlađe selekcije: predpioniri, pioniri, i kadetkinje, čije će učešće uzeti klubovi iz našeg okruženja. Isti dan u popodnevnim satima će se održati i turnir za veterane. Drugi dan turnira je rezervisan za takmičarski dio (seniori) i u njemu učestvuju ekipe koje se jave na oglas i potvrde svoje učešće. Streetball turnir se održava na platou Aquareumala u Fojnici koji pruža istinsku ugođaj za održavanje jednog ovakvog eventa, budite i Vi dio našeg tima.

Škola plivanja za djecu neplivače
Hazim Čukle - Srijeda, 06.08.2014, 10:15
Aquapark
Na bazenima „Aquaparka“ u Fojnici je otpočela škola plivanja za djecu neplivće starosne dobi od 5-10 godina. Školu plivanja vode Monika Kapetanović i Almedina Huzbašić. Obuka djece neplivača traje šest dana, a u prvoj grupi je osamnaestoro djece. Prema riječima ove dvije djevojke djeca će za šest dana naučiti vještinu plivanja.

Inače, cijene u AQP ove godine su slijedeće: cijena dnevne karte za odrasle radnim danom 7 KM, a vikendom 8 KM po osobi. Djeca od 5-14 godina plaćaju dnevnu kartu radnim 5 vikendom 6 KM, a porodična dnevna karta 4 (2 odrasli i 2 djece) je radnim danom 19 KM , a vikendom 22 KM, djeci do 5 godina gratis. Iznajmljivanja ležaljke je za 4 KM i suncobrana za 3 KM dnevno.


pretraga novosti :: arhiva novosti