Nova verzija sajta
Očekuje se nevrijeme u toku dana
anida.ramic - Srijeda, 25.06.2014, 14:51
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Služba za civilnu zaštitu i inspekcijski nadzor
ObavijestSlužba za civilnu zaštitu općine Fojnica je danas, 25.06.2014. godine, od Federalne uprave Civilne zaštite dobila sljedeće upozorenje:

Federalni hidrometeorološki zavod je izdao narandžasto upozorenje. Stoga Vam skrećemo pažnju na očekivano nevrijeme u toku dana.

Vremenska prognoza:

Danas će u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme praćeno kišom, pljuskovima i grmljavinom.
Tokom poslijepodneva se očekuju izraženiji grmljavinski pljuskovi, praćeni jakim vjetrom i gradom, naročito u sjevernoj i sjeveroistočnoj Bosni. Vjetar, umjeren do jak, na momente olujan, južni i jugozapadni. Dnevne temperature od 22 do 30 stepeni Celzijusa.

Javni oglas za izbor i imenovanje predsjednika i članova UO "Reumal"
anida.ramic - Srijeda, 25.06.2014, 11:19
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Općinski načelnik

Na osnovu člana 8. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima u Federaciji BiH ("Službene novine Federacije BiH", broj: 34/03 i 65/11) i člana 2 i 3. Odluke o utvrđivanju uvjeta i kriterija za imenovanje na pozicije u reguliranim organima općine Fojnica, broj: 02-02-136/08 od 18.02.2008. godine, u postupku imenovanja na pozicije u reguliranim organima u kojima Općina Fojnica ima pravni interes, načelnik Općine Fojnica objavljuje


PONIŠTENJE JAVNOG OGLASA
za izbor i imenovanje predsjednika i članova upravnog odbora
Javne ustanove Republički centar za medicinsku rehabilitaciju u Fojnici


objavljen u „Službenim novinama Federacije BiH“, dana 20.11.2013.godine, i istovremeno,

na osnovu člana 8. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima u Federaciji BiH („Službene novine Federacije BiH“, broj: 34/03 i 66/13), člana 25. Zakona o ustanovama („Službeni list R BiH“, broj: 6/02, 8/93 i 13/94) i Odluke o postupcima i kriterijima imenovanja na pozicije u reguliranim organima općine Fojnica, broj: 01-05-678-6/14 od 29.05.2014.godine, raspisuje


PONOVNI JAVNI OGLAS
za izbor i imenovanje predsjednika i članova
Upravnog odbora Javne ustanove za medicinsku rehabilitaciju
i banjsko liječenje – lječilište „Reumal“ Fojnica...


Službene novine općine Fojnica br. 1 i 2
Snežana Rajić - Utorak, 24.06.2014, 21:29
Općina FojnicaObavještavamo vas da su izašli 1. i 2. broj Službenih novina općine Fojnica za 2014. godinu. Službene novine možete preuzeti ovdje.

Knjiga o porodici Sikirić autora Emira Gačanovića
Hazim Čukle - Utorak, 24.06.2014, 12:41
Promocija
Sa promocije i posjetitelji u sali.Autor u sredini sa njegove desne strane prof.dr.Ćazim Hadžimejlić sa lijeve mr. Dževad Kučukalić.Tekija na Oglavku, turbe šejh Sirri babe.

Ovih dana je u Turskom kulturnom centru „Yunus Emre“ u Fojnici predstavljena knjiga o porodici Sikirić iz Fojnice, pod nazivom „Šejh Sirri baba-oblikom kaplja , sadržinom okeana“ čiji je autor Emir Gačanović fotograf i publicista,istraživač prošlosti i kulturno-historijske baštine BiH.Po rođenju je Fojničanin sa Australijskom adresom u Sidneju.Knjiga govori o nakšibendijskoj tekiji u Oglavku u općini Fojnica.Promotor je bio prof.dr. Ćazim Hadžimejlić i Dževad Kučukalić.

Knjigu i autora Emira Gačanovića je predstavio uvodničar mr. Dževad Kučukalić.U ovoj knjizi se govori o porijeklu Sikirić u Bosni i nakšibendijske tekije u Oglavku kod Fojnice čiji je osnivač bila porodica Sikirić.Knjiga ima pored literarnog i kulturno-historijsku i religioznu vrijednost.

U svom obraćanju prisutnima autor je naglasio da porodićno stablo Sikirić, a kojem i on pripada je istraživao skoro dvadeset godina u arhivima Dubrovnika, Beča, Budimpešte itd.Glavni lik te knjige je šejh Sirri baba veliki sufija i pjesnik.Autor je između ostalog kazao da u osmanlijskom arhivu postoje dokumenti u kojima se vidi da je šejh Sirri baba mjesečno slao 300 groša za održavanje tekije u Oglavku, koja se i danas tu nalazi kao i porodica Sikirić.

Projekat Nature 2000
Fojnica online redakcija - Utorak, 24.06.2014, 12:25
Klikni za više fotografijaFojnica
Zahvaljujući aktivnoj saradnji sa svim sudionicima projekta „Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima u BiH“ uspješno je održan prvi dio radionica za sva tri pilot Natura 2000 područja u BiH: u Šamcu (bara Tišina), Trebinju (Orjen-Bijela gora) i Fojnici (Vranica). Učešće na pomenutim radionicama uzelo je gotovo 200 sudionika, a počeo je i drugi dio stručnih radionica. Za pilot projekat Vranica u Fojnici je uz prisustvo preko 50 učesnika, uspješno završena i druga dvodnevna radionica. Uz radionice završeno je i natjecanje šest škola iz Gornjeg Vakufa i Fojnice, koji su prikazali svoje radove na zaključnoj izložbi u sklopu radionice.

Odaziv i interes od strane sudionika sa svih nivoa je bio na zavidnom nivou. Na radionici aktivno učešće uzeli su sudionici javnih državnih, entitetskih, opštinskih i kantonalnih institucija, stručnjaci i predstavnici lokalnog nevladinog sektora - lovci, ribolovci, planinari, poljoprivrednici, turističke agencije, udruženja za zaštitu okoline i mnogi drugi...

Modna revija na bazenima „Aquaparka“ Fojnica
Hazim Čukle - Četvrtak, 19.06.2014, 12:13
Free Models
U organizaciji Udruženja malih i velikih manekena „Free Models“ iz Sarajeva će se u subotu 21. juna u 19,30 sati na bazenima „Aquaparka“ u Fojnici održati modna revija „Natura Concept Fojnica“ sa finalisticama izbora „Miss Earth“ (Metropolamedia, Slovenija), The best modeli „FModels.a“ kao i mali manekeni pomenute agencije iz Sarajeva, Fojnice i Kiseljaka.


Modna revija predviđena je u trajanju do dva sata u sklopu koje će se predstaviti mali i veliki manekeni i finalistice Izbora „Miss Earth“ u različitim brendovima sa po dva izlaza za male i pet izlaza za odrasle manekene.

U sklopu revijalnog dijela nastupit će i dvije plesne grupe iz Sarajeva i Kiseljaka, kao i učesnica festivala sa dvije pjesme i mali manekeni profesionalci sa posebnim preformansom make-up arta "FModels" kao i jedan od učesnika X-factora. Predvidjena je i nagradna igra za sve posjetioce ovog kulturnog događaja sa nagradama svih firmi ucesnica sponzora.


Otvorena sezona ribolova na mladicu i lipljen
Hazim Čukle - Četvrtak, 19.06.2014, 10:58
Klikni za više fotografijaRibarska sezona
Sa malim zakašnjenjem je u organizaciji UG SR „Fojnica“ iz Fojnice je proteklog vikenda uz obalu rijeke Fojnice na lokalitetu Nadbare otvorena sezona ribolova na mladicu i lipljen.Prvi i jedini su upecali ribe,koje su završile na roštilju, potočnu pastrmku Čedomir Pecirep Braco iz Ščitova polja Fojnica, a dva lipljena Marko Baban iz Brnjaka općina Kiseljak.

U sklopu ovog otvaranja sezone ribolova je organizirano i takmičenje u bacačkim disciplinama (kasting).Prvo mjesto je osvojio Midhat Salčinović, drugo mjesto Drago Biletić i treće mjesto Nevres Huseinbašić.Nagrade su ribarski štap, mašinica i torbica kao i diplome.Dodjeljene su i počasne ribarske dozvole za šest novih počasnih članova.


Završen kurs tel kirma (vez žicom)
Hazim Čukle - Srijeda, 18.06.2014, 11:38
Fojnica
Turski kulturni centar „Yunus Emre“ Fojnica koji je dar bratimljene općine Umranija iz Turske Fojnici pored nekoliko kurseva je prošle godine organizirao u okviru projekta „Obnova tradicionalnih turskih rukotvorina na Balkanu“ i kurs tradicionalne turske tehnike veza zvanog tel kirma (vez žicom).

Pomenuti kurs je pohađalo 30 polaznica u Fojnici podjeljenih u dvije grupe i trajao je osam mjeseci, a obuku i kurs je vodila prof. Sabahat Endam, koja je u Turskoj jedna od vodećih stručnjaka za ovu tehniku ručnog veza. Ovih dana je ispred Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ u Fojnici organizirana izložba ručnih radova polaznica kursa, koje su tom prilikom dobile i certifikate.

Profesorica Sabahat Endam je nakon uručivanja certifikata u svom obraćanju istakla kako su polaznice kursa tel kirma iz Fojnice ostavile dubok dojam na nju, jer su se tokom obuke pokazale kao izuzetno vrijedne i talentovane za ručne radove. Projekat je finansirala „Halkbank“ iz Turske, a izložbu su otvorili Yunus Cunedioglu (Junus Džunedioglu, v.d. direktor TKC „Yunus Emre“ Fojnica i Mensur ef Pašalić, glavni imam Medžlisa IZ Fojnica.Nakon izložbe u Fojnici dio ovih radova će bit prezentiran na izložbi u Skopju u Makedoniji.


Uručena humanitarna pomoć u Nemilu i Željezno polje
Crveni križ općine Fojnica - Srijeda, 18.06.2014, 11:13
Pomoć
Volonteri Crvenog križa općine Fojnica su dostavili humanitarnu pomoć u MZ Nemila i MZ Željezno Polje te su je dalje distribuirali u okolna sela (Starkuće, Smajići, Šahmani, Balačići i Čole).

Humanitarna pomoć je bila u vidu porodičnih paketa, sredstava za dezinfekciju koji su bili prikupljeni u organizaciji CK Fojnica te prigodnih paketića "Djeca djeci" koji su prikupljeni u OŠ "Muhsin Rizvić" Fojnica.

U sklopu dostave pomenute pomoći, volonteri su išli sa mještanima u obilazak ugroženih podružnica pomenutih mjesnih zajednica u kojima su poplave i klizišta ostavili ogromne posljedice, te se uvjerili u težinu situacije gdje će naše dalje aktivnosti biti usmjerene na ta područja.


Turska delegacija u posjeti Maglaju
anida.ramic - Petak, 13.06.2014, 14:59
Posjeta Maglaju
Turska delegacija koju su činili Emin Uč i Hakan Karatas, pomoćnici načelnika Općine Umraniye te Šaban Demirel, pomoćnik načelnika Kagithane je boravila u Maglaju. S obzirom na prijateljske odnose općine Fojnica i općine Umraniye zajedno sa gostima iz Turske u posjeti Maglaju je boravio i načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić.

Prilikom posjete gosti su prenijeli selame premijera Redžepa Tajipa Erdogana i načelnika Umraniye i Kagithane Maglaju, te su izrazili svoje suosjećanje sa građanima pogođenim elementarnom nepogodom.

Načelnik općine Maglaj Mehmed Mustabašić je, u pratnji načelnika općine Fojnica Salkana Merdžanića, sa gostima iz Turske, obišao neke od lokacija u Maglaju koje su stradale u poplavama, osnovnu školu “ Maglaj“, te ul. Srebreničkih žrtava rata.

Ovom prilikom ove dvije prijateljske općine poslale su pet šlepera pomoći koja se sastoji od namještaja (stolice, stolovi, fotelje), madraci, jastuci, uređaji (frižideri, el.peći, mašine za pranje veša..) deke, a najviše pomoći sastoji se u hrani, odjeći i higijenskim sredstvima.

Na sastanku načelnik Maglaja se zahvalio na pomoći, ali i skrenuo pažnju na potrebe građana u ovoj fazi obnove stambenih objekata kao što je npr. građevinski materijal, te konkretnu novčanu pomoć.

Osim sastanka sa načelnikom Općine upriličen je i sastanak sa glavnim imamom Medžlisa IZ Maglaj Izudinom ef. M. Kruškom. Gosti iz prijateljske Turske u prijatnom razgovoru upoznali su domaćine o nastavku realizacije pomoći i načinu saradnje za što brži oporavak Maglaja i njegovih stanovnika.pretraga novosti :: arhiva novosti