Nova verzija sajta
Put do Prokoškog jezera prohodan
anida.ramic - Srijeda, 30.04.2014, 14:50
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton Središnja Bosna/Srednjobosanski kanton
Općina FojnicaObavijest


Obavještavamo vas da je put do Prokoškog jezera prohodan. Naime, ovih dana put je očišćen od snježnih smetova te automobilom je moguće doći do lokaliteta Prokoškog jezera.

www.fojnica.ba/opcina
Sretan Vam 1. maj/svibanj
anida.ramic - Srijeda, 30.04.2014, 09:00
Klikni za više fotografijaUz rijeku Fojnicu


Sretan Vam 1. maj/svibanj,
međunarodni praznik rada.
Obavijest
anida.ramic - Srijeda, 30.04.2014, 08:19
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton Središnja Bosna/Srednjobosanski kanton
Općina FojnicaObavijestPovodom Međunarodnog praznika rada neradni dani u Općini Fojnici su 1. i 2. maj 2014. godine.


www.fojnica.ba/opcina
Kadetkinje košarkaškog kluba Star Fojnica osvojile drugo mjesto
Košarkaški klub «Star» - Utorak, 29.04.2014, 15:05
Klikni za više fotografijaKošarka
U KSC “Mladost” Visoko 27.04.2014. godine održao se međunarodni košarkaški turnir za djevojčice i dječake u organizaciji škole košarke “Horog” iz Visokog.

Na turniru su učestvovale ekipe Red Gaints iz Holandije, KK Star iz Fojnice, KK Breza, KK Žepče, KK Kakanj i domaćin ŠK “Horog “ iz Visokog. KK Star iz Fojnice je učestvovao u takmičenju sa kadetkinjama, koje su u polufinalnoj utakmici pobjedile ekipu Red Gaints iz Holandije rezultatom 59 : 45, a u finalnoj utakmici su izgubile od KK Žepče rezultatom 35:41.

Ekipa KK Star je zadovoljna svojim uspjehom imala je lijepo sportsko iskustvo I divno druženje. Sve čestitke kadetkinjama i trenerima. Idemo dalje…

Sprovedena akcija "Let's Do It - očistimo zemlju za 1 dan"
anida.ramic - Ponedjeljak, 28.04.2014, 12:06
Klikni za više fotografijaAkcija
U organizaciji Službe za društvene djelatnosti i stambeno – komunalne poslove Općine Fojnica u petak je sprovedena akcija proljetnog čišćenja i uređenja okoliša općine Fojnica. Akcija je podrazumijevala čišćenje i uređenje okoliša, potoka, parkova, ulica, naselja, dvorišta i igrališta.

U akciji su učestvovali učenici SMŠ „Zija Dizdarević“ i učenici OŠ "Ivan Goran Kovačić, te članovi pojednih sportskih udruženja, kao što je KK Star i FK Fojnica.
Akcija je bila smanjenog obima zbog loših vremenskih uslova, ali je rezultat zadovoljavajući jer je očišćeno izletište Malkoč, nekoliko šetališnih staza te sportski kompleks Fudbalskog kluba.

Akciju čišćenja danas su nastavili učenici OŠ „Muhsin Rizvić“ koji bi trebali očistiti lokalitet oko zgrade škole. Također, stanovnici MZ Prokos su uzeli učešće u akciji i očistili put Tovarište-Turkovići.

Ono što je bitno naglasiti jeste da su građani Fojnice prilično ekološki osviješteni, a tome u prilog ide činjenica da je ova akcija pokazala da nema mnogo smeća na javnim površinama u gradu i okolini.
Obilježen 23 april Dan djeteta
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 28.04.2014, 11:38
Klikni za više fotografijaFojnica
U organizaciji Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ u Fojnici je povodom 23 aprila Dana djeteta u sali Osnovne škole u Fojnici je održan bogat kulturno - zabavni program.Na ovaj dan 1920 godine osnivač moderne Republike Turske, Mustafa Kemal Ataturk, na Narodnoj skupštili poklonio je djeci zemlju, pa tako od tada djeca Turske širom svijeta obilježavaju taj dan kao Dan djeteta.Ovaj datum 23. april se obilježava i prema kalendaru UNICF-a.

Kako nam je kazala Ecem Celik (Edžem Čelik), v.d. direktorica Turskog Kulturnog centra „Yunus Emre“ Fojnica ova manifestacija je namjenjena djeci koja u ovoj ustanovi uče turski jezik i svoj djeci Fojnice.U sportskom dijelu programa je organizirano takmičenje u sumo hrvanju, povlačenje konopca, trčanje u vreći i nošenje jajeta u kašiki.

Na kraju manifestacije u prepunoj sali su se predstavili dječiji hor „Bubamare“ koji djeluje pri KUD „1001 noć“ Fojnica i članovi folklorne sekcije ovog društva.Ovom prilikom su djeci su uručeni pokloni.
TIKA finansira projekat "Odjel za fizikalnu terapiju i i trim kabinet"
Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica «Drin» - Ponedjeljak, 28.04.2014, 11:17
Klikni za više fotografijaPosjeta "Drin"-u
Zavod je početkom mjeseca dobio pozitivan odgovor od Predsjedništva Turske agencije za saradnju i koordinaciju - TIKA, koja je odlučila finansijski podržati realizaciju projekta „Odjel za fizikalnu terapiju i trim kabinet”. Projekt podrazumjeva renoviranje i adaptiranje postojećih prostorija, te opremanje istih savremenom opremom za fizikalnu terapiju.

U Zavodu se već provode tretmani fizikalne terapije, međutim neadekvatan prostor u kome se trenutno obavlja ovaj vid tretmana i neopremljenost istog nisu u skladu sa brojem korisnika kojima je provođenje procedura fizikalne rehabilitacije potrebno. Radi se o veoma važnom projektu čijom će se realizacijom korisnicima Zavoda obezbijediti nove metode i kvalitetan fizikalni tretmana u skladu sa njihovim potrebama i dijagnozama, a re/habilitacijske procedure biti podignute na viši nivo što će doprinjeti poboljšanju uvjeta zdravstvenog i socijalnog tretmana osoba sa intelektualnim teškoćama i psihijatrijskim oboljenjima po evropskim standardima.

U toku je prva faza, koja obuhvata sve građevinske radove na rekonstrukciji i adaptaciji prostora. Ukoliko radovi budu tekli predviđenom dinamikom i bude ispoštovan zadati rok od 45 dana, korisnici Zavoda Drin već krajem maja imat će na raspolaganju novoopremljeni odjel fizikalne terapije. Adaptacijom prostorija, osim prostorija za izvođenje fizikalnog tretmana i hidromasažne terapije dobit će se dodatni prostor za trim kabinet i sobu za multisenzornu rehabilitaciju.


O radu Kluba borilačkih vještina „Fojnica“
Fojnica online redakcija - Ponedjeljak, 28.04.2014, 11:07
Klikni za više fotografijaKBV "Fojnica"
Klub borilačkih vještina „Fojnica“ iz Fojnice već deset godina djeluje u ovom gradu, okuplja veliki broj mladih različitog uzrasta i spola.

Treninzi se održavaju u prostorijama OŠ, dva puta sedmično što nije dovoljno za adekvatnu pripremu takmičara, naglašavaju u upravi Kluba. U ovoj godini Klub je učestvovao na dva internacionalna prvenstva a zbog nedostatka finansija propustili su državno. Na prvenstvima je ostvaren veliki uspjeh, od 7 takmičara svi su uzeli medalje.

Osim toga tu su i takmičari koji uvijek uzimaju prva mjesta na državnim i međunarodnim prvenstvima. Sada se radi na pripremama za odlazak na dva državna II i III- dio koji su u razmaku od 15 dana (Gacko i Bihać te Balkan kup Tešanj). Pored ovih takmičenja smo povezani za profi nastupe u Crnu Goru, Sloveniju i Francusku.

Zbog loše finansijske situacije nam je upitan odlazak na državna prvenstva a ishod rezultata sa državnog takmičenja bi stvorio uslov za odlazak na evropsko prvenstvo u septembru, za što KBV ima izgleda. Uprava Kluba se zahvaljuje svima koji pomažu klub i pružaju mladima da se pokažu na mnogim takmičenjima.

XI. sjednica OV Fojnica
anida.ramic - Četvrtak, 24.04.2014, 14:18
Klikni za više fotografija11.sjednica OV
Danas je održana jedanaesta redovna sjednica Općinskog vijeća Fojnica. Na dnevnom redu, koji je jednoglasno usvojen, našlo se četrnaest tačaka.

Vijećnici Općinskog vijeća su jednoglasno usvojili Prijedlog Odluke o osnivanju Poslovne zone "Vranica“ Fojnica i Odluke o privremenom upravljanju Spomenikom prirode "Prokoško jezero“ .

Također, usvojen je i Prijedlog Odluke o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene metra kvadratnog korisne stambene površine i Prijedlog Odluke o usvajanju Plana upravljanja otpadom općine Fojnica 2014. – 2019. godina.

Osim ovih tačaka na sjednici OV su usvojeni i Prijedlozi Rješenja o utvrđivanju prava vlasništva nad Zemljoradničkom zadrugom „Fojnica“ i Rješenja o dodjeli na korištenje gradskog građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom a za izgradnju objekata komunalne infrastrukture.

Na sjednici je održana i javna rasprava o Nacrtu zakona o nabavci, držanju i nošenju oružja i streljiva, te je odlučeno da se izneseni prijedlozi i primjedbe dostave Službi OV koja će iste uputiti predlagaču Zakona, odnosno nadležnom ministarstvu.

Statut JU Dom zdravlja Fojnica koji se također našao na dnevnom redu današnje sjednice vraćen je predlagaču na doradu kako bi u njega bile uvrštene iznesene primjedbe, te će se isti naći na dnevnom redu sljedeće sjednice OV.

Na kraju, vijećnici su primili k znanju Informaciju o stanju sigurnosti na području Policijske stanice Fojnica za 2013. godinu, te Informaciju o radu Ispostave za zapošljavanje Fojnica za 2013. godinu.


Sutra sjednica Općinskog vijeća
anida.ramic - Srijeda, 23.04.2014, 13:14
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton Središnja Bosna/Srednjobosanski kanton
Općina Fojnica
Općinsko vijeće Fojnica


XI. sjednica Općinskog vijeća Fojnica


Jedanaesta redovna sjednica Općinskog vijeća Fojnica biće održana sutra.

Na dnevnom redu je, između ostalog, Nacrt zakona o nabavci, držanju i nošenju oružja i streljiva (javna rasprava), te prijedlozi odluka o: osnivanju Poslovne zone "Vranica“ Fojnica, privremenom upravljanju Spomenikom prirode "Prokoško jezero“, utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene metra kvadratnog korisne stambene površine i o usvajanju Plana upravljanja otpadom općine Fojnica 2014. – 2019.

Također, na sjednici će biti razmatrani prijedlozi rješenja o utvrđivanju prava vlasništva i dodjeli na korištenje gradskog građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom.

Na dnevnom redu je i Statut Javne ustanove (JU) Dom zdravlja Fojnica, Informacija o stanju sigurnosti na području Policijske stanice Fojnica za 2013. godinu, te Informacija o radu Ispostave za zapošljavanje Fojnica za 2013. godinu.

Sjednica će biti održana u sali Općine Fojnica, sa početkom u 9.00 sati.


www.fojnica.ba/opcina
1 2 3 4 5 Slijedeća stranica >>
pretraga novosti :: arhiva novosti