Nova verzija sajta
Izložba "Sarajevski atentat 1914. god. i Prvi svjetski rat" u Arhivu samostana u Fojnici
anida.ramic - Srijeda, 19.03.2014, 14:44
Pročitano 231 puta
Klikni za više fotografijaIzložba
Povodom Dana općine Fojnica Franjevački samostan u Fojnici priredio je zanimljivu i sadržajnu izložbu o temi "Sarajevski atentat 1914. god. i Prvi svjetski rat" koja je jučer otvorena u Arhivu samostana u Fojnici.

Brojni su dokumenti vezani za taj ratni period predstavljeni izložbom i fotografije koje svjedoče historijske trenutke tog vremena, a uglavnom su izabrane iz fonda Arhiva Bosne i Hercegovine, a oko 200-tinjak dokumenata je iz Arhiva samostana koji govore o atentatu i o tome kako su reagirale crkvene vlasti.Izložba počinje predstavljanjem porodice Franca i Sofije Ferdinand te njihove djece - gdje su stanovali i šta su radili. Odsjedali su u hotelu "Bosna" na Ilidži, gdje su imali svoj apartman, a tu su primali i goste. U Sarajevu su svoje prostorije također imali i u Konaku.
Kustos izložbe fra Janko Ljubos kazao je za Agenciju FENA da izložba donosi dokumente iz tog četverogodišnjeg rata.

- Izložba je bila veoma posjećena, a veoma je ostao zamijećen govor prof. dr. Nerzuka Ćurka kojim je izložba otvorena. On je kazao da je ovo vjerovatno najvažniji događaj danas na području BiH i to je potkrijepio dokazima - kazao je Ljubos.
Posjetitelji su iznenađeni predočenim fotografijama nastalim prije sto godina i originalnim tekstovima iz tog vremena koji su dolazili u Arhiv samostana sa raznih ratišta kao što su iz s ruskog ratišta iz Sočija.

- Izložba ima poruku da se ratom i silom ne rješava ništa trajno i kvalitetno počevši od porodice. Nasilje treba prestati u porodici, a nenasilje je potrebno prenijeti na radna mjesta kako bi se mir širio. Ova izložba baš to potiče - istaknuo je Ljubos.
Centralni dio izložbe su dokumenti i fotografije vezane za Sarajevski atentat. Njima je prvo predočen pokušaj atentata na Ferdinanda kod Vijećnice, kao i izvršeni atentat kada je Gavrilo Princip ubio Franca i Sofiju.

Fotografije podsjećaju i na mase ljudi koji su kod današnjeg Principovog mosta uz Miljacku čekali da pozdrave prestolonasljednika i njegovu suprugu, što nikada nisu dočekali. Na panoima je među mnogim dokumentima postavljen i tekst kada Monarhija objavljuje rat Srbiji, čime počinje Prvi svjetski rat.Izložen je dokument na kojem se gvardijanu Samostana i fratrima zapovijeda da upute katolike kako su dužni dati taj ratni zajam.
Izložba će biti cijelu godinu dostupna posjetiteljima, ali će obići neke gradove u BiH i izvan granica BiH, a Ljubos je pozvao sve da posjete ovu postavku tvrdeći da će ih ona zasigurno oplemeniti. / Fena


pretraga novosti :: arhiva novosti