Nova verzija sajta
Obavijest o upisu djece u prvi razred
anida.ramic - Petak, 28.03.2014, 09:23
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Služba za društvene djelatnosti i stambeno-komunalne poslove

Broj: 08-38-352/14
Fojnica, 27.03.2014.

O B A V I J E S T


Obavještavaju se roditelji da će se obaviti upis u I (prvi) razred osnovnog obrazovanja za školsku 2014/2015. godinu za djecu koja sa 01.09.2014. godine pune 6 (šest) godina.

Raspored liječničkog pregleda i upisa po mjesnim zajednicama je sljedeći:

MZ Ostružnica - 01.04.2014. u 10 sati.
MZ Šćitovo i Pločari - 01.04.2014. u 12 sati.
MZ Dusina - 08.04.2014. u 10 sati.
MZ Gojevići i Bakovići- 08.04.2014. u 12 sati.
MZ Prokos - 15.04.2014. u 10 sati.
MZ Pridola i Rizvići (Majdan) - 22.04.2014. u 10 sati.
MZ Fojnica, O.Š. „Ivan Goran Kovačić“ - 26.04.2014. u 08 sati.
MZ Fojnica O.Š. „Muhsin Rizvić“ - 26.04.2014. u 10 sati.

Pomoćnik načelnika
Josip Markota


Dostavljeno:

1.Članovima Komisije 1-5 2.Služba za društvene djelatnosti
3.OŠ “Muhsim Rizvić“ Fojnica
4.OŠ “I.G.Kovačić“ Gojevići
5. JU DZ Fojnica
6. a/a

Edukacija na temu: "Pisanje i implementacija investicijskih projekata"
anida.ramic - Četvrtak, 27.03.2014, 14:56
Fojnica online

"Edukacija na temu: Pisanje i implementacija investicijskih projekata"U cilju privlačenja većeg broja stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu iz Turske, Fondacija BIGMEV organizuje edukacijski ciklus pod nazivom „Pisanje i implementacija investicijskih projekata“.

Činjenica je da se većina firmi u BiH, koje posjeduju dobre investicijske projekte, susreću se sa poteškoćama u pisanju i pripremanju projekata, te pronalsku investitora.
Eksperti za pisanje projekta iz Direkcije za podršku malim i srednjim preduzećima R. Turske (KOSGEB) će kroz petodnevnu edukaciju pomoći učesnicima da svoje ideje pretoče u konkretne projekte. Pored teorijskog znanja, fokus će biti na pisanju i pripremanju projekata tokom trajanja edukacije.

Edukacija u Sarajevu će se održati od 2.6. – 6.6.2014. godine, a rok za prijavu je 19.5.2014. godine.
Edukacija će biti na engleskom jeziku, a projekti će se pisati na bhs jezicima uz prisustvo prevodilaca.

Nakon edukacije, pripremljeni investicijski projekti će biti revidirani i predani na evaluaciju, a zatim će finalizirani projekti biti ponuđeni investtorima u Turskoj. Svi zainteresovani investitori za projekte će biti povezani u BiH gdje će dobiti mogućnost da se sastanu sa vlasnicima projekata.

Obavještavamo kompanije koje spadaju u mala i srednja preduzeća, a koje imaju potrebu za ovom edukacijom, da se prijave. Broj učesnika je ograničen na 15. Kontakt osoba iz BIGMEV-a je Almir Mukača, projekt menadžer. Detaljnije informacije o programu edukacije i načinu apliciranja mogu se naći na www.bigmev.org.
Uspješno provedena akcija darivanja krvi
Crveni križ općine Fojnica - Četvrtak, 27.03.2014, 14:46
Klikni za više fotografijaCrveni križ
Jučer je uspješno obavljena akcija darivanja krvi u organizaciji CK Fojnica i Transfuziološke službe KB Travnik koja je održana u prostorijama Crvenog križa (Vatrogasni dom) u Fojnici.

Na akciju se odazvalo 50 osoba, a prikupljeno je 37 doza ove dragocjene tečnosti.

Zahvaljujemo se svim ljudima koji su se odazvali ovoj akciji na zadovoljstvo svih nas a naročito onih zbog kojih je ova akcija organizovana.
Planinarska tura do Prokoško jezero
Hazim Čukle - Četvrtak, 27.03.2014, 12:56
Klikni za više fotografijaJezero
Povodom dana općine Fojnica, u organizaciji PD“Vranica“ Fojnica, svake godine organizira jednodnevnu zahtjevnu tradicionalnu planinarsku turu do Prokoškog jezera čija je nadmorska visina 1636 metara.Ujedno je obilježeno i otvaranje ove obnovljene planinarske staze do prirodnog dragulja Prokoškog jezera u njedrima planine Vranice.

Trideset pet planinarki i planinara iz Fojnice, Sarajeva i Mostara je na ovu šestosatna planinarsku turu krenula sa lokaliteta Tovarište pored Fojnice preko naselja Mujakovići, lokaliteta Panje i vrha Stražice do Prokoškog jezera.Savladana je visinska razlika od skoro 1.300 metara.Najmlađi član učesnik ove zahtjevne planinarske ture je bio 10-godišnji Amel Turko iz Fojnice.Na Prokoškom jezeru su planinari imali zajednički ručak koji su sami spremili.Sastanak sa predstavnicima kompanije BBM Sarajevo
anida.ramic - Srijeda, 26.03.2014, 11:18
Klikni za više fotografijaSastanak
Predstavnici kompanije „BBM“ iz Sarajeva jučer su posjetili načelnika općine Fojnica Salkana Merdžanića. Kompanija „BBM“ je u oktobru prošle godine sa Vladom SBK potpisala Ugovor o dodjeli koncesije za istraživanje zlata na lokalitetu Bakovići u Fojnici.
Sastanku je prisustvovao stručni tim firme „BBM“ na čelu sa direktorom Erminom Opertom. Povod za održavanje ovog sastanka bilo je upoznavanje Načelnika o do sada provedenim aktivnostima a koje se tiču dobijanja urbanističke saglasnosti i drugih potrebnih dozvola.

„Nažalost, zbog složenih procedura oko dobijanja dokumentacije još nismo počeli sa radovima. Vjerujemo da ćemo uskoro kompletirati dokumentaciju kako bi što prije krenuli sa istraživačkim radovima“ rekao je na sastanku direktor kompanije "BBM" Ermin Operta.

Također, Operta je naglasio da je ova kompanija spremna investirati znatna sredstava u istraživačke radove, oko 26 miliona KM. Ovi radovi će se sastojati od izrade određenog broja istražnih bušotina, rudarskih hodnika, laboratorijskih ispitivanja, tehnoloških analiza itd.

Inače, shodno kantonalnom Zakonu o koncesijama ostvareni prihod od ovakvih projekata se raspoređuje između viših nivoa i lokalne zajednice. Tako, lokalnoj zajednici ide prihod od 60%, a 40% višim nivoima, te postoji mogućnost da budući investitor, osim zapošljavanja lokalnog stanovništva, uloži određena sredstva i u infrastrukturne projekte na ovom području.
Poziv na učešće u akciji dobrovoljnog darivanja krvi
Crveni križ općine Fojnica - Utorak, 25.03.2014, 14:27
Klikni za više fotografijaCrveni križ
Crveni križ Fojnica u suradnji sa Transfuziološkom službom KB Travnik organizira akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Tim povodom pozivamo građane naše općine da se odazovu akciji i daju svoj doprinos humanosti i solidarnosti.

Akcija će biti održana 26.03.2014. (srijeda), u terminu od 09.00 do 14.00 sati, u prostorijama Crvenog križa Fojnica (Vatrogasni dom).„Sarajevo Business Forum 2014“
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 25.03.2014, 13:36
Fojnica online

Poziv za učešće sa projektima na Petoj međunarodnoj investicijskoj konferencijiPeta međunarodna investicijska konferencija „Sarajevo Business Forum 2014“ će se održati u Sarajevu 14. i 15. maja 2014. godine.

Sarajevo Business Forum je jedinstvena prilika da predstavite svoje projekte velikom broju stranih investitora, ostvarite s njima direktan kontakt i na taj način otvorite mogućnost osiguranja finansijskih sredstva putem „joint venture“ ili nekog drugog oblika partnerstva.

Na Konferenciji će biti predstavljeni projekti iz sljedećih oblasti: energija, poljoprivreda, infrastruktura i nekretnine, turizam i ostale grane industrije.

Detaljnije informacije o Petoj međunarodnoj investicijskoj konferenciji „Sarajevo Business Forum 2014“ pogledajte u Prilogu.


Dvodnevna tura i uspon na vrh Maglića
Hazim Čukle - Utorak, 25.03.2014, 12:15
Klikni za više fotografijaPlaninari
Četrdesetak iskusnih planinara sa šireg područja BiH, među kojima je bila i grupa planinara PD „Vranica“ Fojnica, je izvelo dvodnevnu planinarsku turu na planinu Maglić , sa završnim usponom na njegov najviši vrh Maglić (2.386 m.n.v.), koji je ujedno i najviši vrh BiH.Eduard Slađo Jukić predsjednik PD „Vranica“ Fojnica nam je kazao

-Uspon je izveden najzahtjevnijim alpinističkim prilazom, gdje su planinari koristili specijalnu opremu, konopce, dereze i cepin.Logorski kamp za učesnike uspona je bio na lokalitetu Prijevor na 1.600 metara nadmorske visine.Završni uspon je trajao oko 5 sati , a povratak oko 3 sata.Pristup logorskom kampu je bio iz dva pravca sa lokaliteta Mrkalj Klada i Tjentišta (Suha).Vrijeme je bilo sunčano, ali hladno, kaže Eduard Slađo Jukić.
Promocija dvije knjige u Turskom kulturnom centru u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 25.03.2014, 12:07
Klikni za više fotografijaFojnica
U sali Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ u Fojnici je održana promocija dvije knjige „Narod mog vremena“ autora Salema Šehovića iz Vukeljića kod Fojnice sa sarajevskom adresom i „Put u nepoznato“ čiji je autor Rahima Šehić – Alimanović iz Sarajeva.U dobro posjećenoj promociji pored autora prisustvovali su promotori ovih knjiga Mustafa Smajlović, književnik i novinar,Enver Šadinlija, magistar komunikologije, novinar urednik i prof.Sifet Fazlić, defektolog i psiholog

Salem Šehović (potomak šejh Husin babe Zukića) je rođen je 02.juna 1976 godine u derviškom mjestu Vukeljići kod Fojnice.Nakon agresije na BiH uključuje se dobrovoljno u njenu odbranu sa nepunih 16 godina.Obišao je više ratišta, a tokom akcije za deblokadu opkoljenog Goražda je i ranjen.Kazao je da je nakon dvije decenije novinarskog rada nanijetio i uradio da u knjizi „Narod moga vremena“ objedini svoje najzanimljivije objavljene priče u printanim medijima o neobičnim ljudima i događajima.

Rahima Šehić – Alimanović rođena je 06.maja 1958 godine u Maloj Gostilji kod Višegrada sa adresom u Sarajevu.Supruga je palog borca Šefika Halimanovića, dobotnika Zlatnog ljiljana.Bavi se iterpretacijom sevdalinki i pisanje pjesama. Do sada je objavila nekoliko knjiga, Iz njenih stihozbirki muzički je obrađeno više pjesama od kojih je najzapaženija pjesma o legendarnom sevdaliji Safetu Isoviću.

U muzičkom dijelu programa su nastupili autorica Rahima – Šehić Halimanović, sevdalija Ramom Bejzić iz Fojnice i sevdalija Ivan Grubešić, advokat iz Novog Travnika.Veliki broj prisutnih na ovoj promociji u Fojnici je kupio ove knjige po cijeni od 15 i 10 KM.Rezultati V i raspored utakmica VI kola MNL "Fojnica 2014"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Utorak, 25.03.2014, 11:54
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte rezultate V kola i raspored VI kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2014"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


pretraga novosti :: arhiva novosti