Nova verzija sajta
Noć muzeja
Fojnica online redakcija - Ponedjeljak, 03.02.2014, 11:05
Pročitano 162 puta
Klikni za više fotografijaFojnica
Ovogodišnju Noć muzeja u Hrvatskoj obilježavaju teme zaštite i očuvanja kulturne baštine kroz održivi razvoj i dostupnost kulturne baštine posjetiteljima, interakciju kulturnih ustanova i lokalnih zajednica u stvaranju novih oblika suradnje i zajedničkog razvoja. Sukladno tome Noć muzeja 2014.simbolično je započeo u Muzeju Mimara otvorenjem izložbe nakita iz fundusa Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu, koji je od 2012. godine zatvoren za javnost, te je tom prigodom organizirana prodaja replika muzejskog nakita u korist Zemaljskog muzeja BiH. Na taj način će hrvatska muzejska zajednica iskazati podršku kolegama iz Sarajeva.

Budući da su stručnjaci iz Zemaljskog muzeja BiH (etnolozi, arheolozi, geolozi, konzervatori i preparatori) obrađivali i izložili samostanski muzejski nakit u prizemlju zgrade u Fojnici, a taj su posao vrhunski kvalitetno odradili, te da su već započeli veliki posao stručnog pripremanja i izlaganja najvrijednijih muzejskih eksponata na prvom katu muzejskog kompleksa fojničkog samostana, a među kojima su srebreni i zlatni predmeti Fojničke radionice minijaturne obrade plemenitog metala od XIV. do XIX. st. (zlato i srebro iskopano u Fojnici), vrata Samostanskog muzeja bila su otvorena u Noći muzeja 31. 1. 2014. od 18.00 do 22.00 sata (ulaz je bio besplatan). Ukupni broj posjetitelja je 338, a među kojima su bili i gosti iz Bugarske.

Svojim sudjelovanjem u ovom kulturnom događaju naš Muzej se pridružio svojevrsnom apelu odgovornim institucijama vlasti u našoj državi BiH da žurno pronađu rješenje trajnog financiranja Zemaljskog muzeja BiH, ove prevažne kulturno-historijske institucije za opstojnost naše države Bosne i Hercegovine. / R. R.

pretraga novosti :: arhiva novosti