Nova verzija sajta
Grebenasta zimska tura po masivima Matorca, Zeca i Pogorelice
Hazim Čukle - Srijeda, 29.01.2014, 12:27
Planinari
PD“Vranica“ Fojnica je zasigurno jedno od najaktivnijih planinarskih društava u SBK, a vjerovatno i šire.Članovi ovog društva su aktivni tokom cijele godine.Iako je ovih dana počelo veoma hladno vrijeme i krenuli su minusi, u organizaciji PD“Vranica“ Fojnica organizirana je jednodnevna zimska grebenasta tura po masivima Matorca,Zeca i Pogorelice.

Dvadesetak najiskusnijih planinara ovog društva je na ovu turu krenulo sa lokaliteta Poljana ispred motela RC „Brusnica“, preko Objesta, vrha Matorca, Vran kamena, vrha Smiljeve kose za Zec planini i Zečije glave, zatim preko Marina dola do planinarskog doma PD „Pogorelica“ na Pogorelici iz Kiseljaka.Ova zimska tura je trajala oko 7 sati pješaćenja, a pored domaćina su učestvovali i nekoliko članova PSD „Treskavica“ Trnovo i PD „Trebević“ Sarajevo.

Dobar odmor u lovačkom domu na Pogorelici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 27.01.2014, 15:06
Klikni za više fotografijaPogorelica
Od Fojnice asvaltnim putem uzvodno uz riječicu Željeznicu se nakon pređenih 14 kilometara stiže do sela Dusina, a odatle dobrim makadamskim putem u dužini 4 kilometra vas vodi do Pogorelice na kojoj se nalazi lovački dom LD“Divokoza“ Fojnica.Smješten je na oko hiljadu metara nadmorske visine i pogodan je za odmor.Pogorelica je privlačna destinacija za izletnike, planinare, lovce, kratko rečeno za ljubitelje prirode.

Ispred doma smo sreli Mensura Softića, predsjednika LD „Divokoza“ Fojnica.Bio je u društvu lovočuvara Nedžada Fejzića i Elvir Salčinović, lovočuvar lovačke sekcije Dusina Fojnica.Predsjednik Mensur Softić nam je kazao- Lovački dom na Pogorelici je građen 6 godina i završen 1983 godine.Tu su podrum, prizemlje i dva sprata, posjeduje kamin salu za odmor, dvije kuhinje tri apartmana i sobe sa ležajevima, ukupno 40 ležajeva.Iz doma se pruža prekrasan pogled na Pogorelicu, pojašnjava Softić i nastavlja

Prošle godine smo svojim sredstvima članova lovaca postavili novu vanjsku stolariju, izmjenili dio vodovodne mreže i kupatila.Vrijednost projekta je oko 10.000 KM, plus postavili smo novi limeni krov vrijednost projekta je 7.000 KM.Najviše nam je pomogla firma „Karadrvo“ Ostružnica Fojnica koja nam je donirala kancelarijski namještaj i stolariju u lovačkom domu u Fojnici.Potrebno bi bilo uraditi fasadu, renovirati grijanje i nabaviti nove krevete, za to bi nam bilo potrebno oko 30.000 , tada bi naš dom izgledao kao dobar hotel, kaže Mensur Softić

Cijene su ovdje veoma primamljive.Noćenje za jednu osobu je 8 KM, dnevni boravak sa upotrebom sobe 5 KM, dnevni boravak na lokalitetu lovačkog doma uz korištenje kuhinje samo 1 KM.Bilo je tu nekoliko grupa koje su organizirano slavili Novu godinu. Informacije kod lovočuvara Nedžada Fejzića na mobilni 061 327 053.Službene novine općine Fojnica br. 5 i 6
Snežana Rajić - Petak, 24.01.2014, 18:49
Općina FojnicaObavještavamo vas da su izašli 5. i 6. broj Službenih novina općine Fojnica za 2013. godinu. Službene novine možete preuzeti ovdje.

Javni poziv
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Petak, 24.01.2014, 15:18
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Javni poziv
Asocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam "Malonogometna liga Fojnica" raspisuje javni poziv za prijavu ekipa u općinsku malonogometnu ligu "Fojnica 2014".
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Javni oglas
anida.ramic - Petak, 24.01.2014, 12:37
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Služba za privredu, finansije i budžet

Javni oglas
Ovim putem Vas obavještavamo da je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica objavilo Javni oglas za podnošenje prijava/zahtjeva/projekata za programe pomoći održivog povratka u cilju podrške zapošljavanju/samozapošljavanju povratnika u poljoprivredi u općinama FBiH.

Javni oglas možete pogledati u Prilogu.
Pomoćnik načelnika
Munib Behrić, dipl.ecc.

Obavijest
anida.ramic - Petak, 10.01.2014, 14:03
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica


Obavijest


Broj: 06-49-SL/2014
Fojnica, 10.01.2014.
Na osnovu člana 2. stava 1. tačke 4. Privremene odluke o praznicima i blagdanima Srednjobosanskog kantona (Službene novine SBK/KSB broj: 8/97, 2/04, 8/06 i 10/06), na području Srednjobosanskog kantona, utvrđuje se kao neradni dan ponedjeljak 13.01.2013.godine - rođenje Muhammeda a.s.

Memorijalni turnir Gerd Wagner
Hazim Čukle - Petak, 10.01.2014, 13:51
Klikni za više fotografijaUdruženje Respect"
U organizaciji Udruženja za sport, ekologiju i kulturu „Respect“ Fojnica u sali O.Š. „Muhsin Rizvić“ u Fojnici je odigran tradicionalni deveti memorijalni malonogometni turnir „Gerd Wagner“, koji se igra u čast Gerd Wagnera, koji je kao tadašnji zamjenik visokog predstavnika u BiH tragično izgubio život u helikopterskoj nesreći 17 septembra 1997 godine pored Prokoškog jezera zajedno sa još 11 visokih dužnosnika Međunarodne zajednice.

Na ovom memorijalnom turniru su učestvovale 22 ekipe iz Fojnice, Busovače, Kreševa, Kiseljaka, Kaknja, Sarajeva i Austrije.Nastupiloje 276 mladih nogometaša u starosnim kategorijama od V-VIII razreda osnovne škole i srednjoškolci.U kategoriji osnovaca prvo mjesto je osvojila ekipa „Tom i Đeri“ Fojnica, drugo mjesto ekipa „Denfix“ Kiseljak.Kod srednjoškolaca najbolji su bili ekipa „Bet live“ Fojnica, drugo mjesto ekipa „Rohani“ Fojnica.

Najboljima su pripale nagrade pehari i medalje, a za sve učesnike su obezbjeđeni sokovi i sendvići.Nagrađeni su i najbolji pojedinci.Kod osnovaca najbolji igrač turnira je bio Ahmed Hasanović, najbolji golman Jasmin Kršić, oba iz ekipe „Tom i Đeri“, a najperspektivniji mladi igrač je bio Amar Hodžić iz ekipe „Teletabisi“.Kod srednjoškolaca je najbolji igrač bio Halil Merdžanić ekipa „Gorani“, a najbolji golman je Josip Šimunić iz ekipe „Bet live“.

Memorijalnom turniru su prisustvovali braća Pero, Marinko i Darko Tomičić , prvi od njih je i predsjednik Udruženja „Respekt“ Fojnica, ostali su članovi.Inače braća Tomičić su i finasirali ovaj memorijalni turnir, a žive i rade u Austriji i Njemačkoj.Zajedno sa Adnanom Koljšijem, liderom NK“Respect“ Fojnica su se složili da je ovo bio masovan turnir, da je sve proteklo fair play, da je najveća vrijednost turnira multietičnost i da nije bilo ni najmanjeg ekcesa na memorijalu, kazali su da će deseti memorijal „Gerd Wagner“ iduće godine trajati dva dana.


Sastanak sa novoizabranim predsjednicima MZ-a
anida.ramic - Petak, 10.01.2014, 12:14
Klikni za više fotografijaOpćina
Nakon održanih izbora za predsjednike i članove savjeta mjesnih zajednica na području općine Fojnica, Općinski načelnik Salkan Merdžanić je sa saradnicima upriličio jučer sastanak sa devet novoizabranih predsjednika mjesnih zajednica.

Nakon što je Načelnik čestitao predsjednicima na izboru te poželio sreću u radu, uslijedilo je predstavljanje predsjednika fojničkih mjesnih zajednica.

Novoizabrani predsjednici su: MZ Pločari Ibrahim Zečević, MZ Šćitovo Nihad Mehtić, MZ Ostružnica Nevres Huseinbašić, MZ Fojnica Kenan Manov, MZ Prokos Mensud Softić, MZ Pridola Almir Mujčić, MZ Bakovići Vlado Kuliš, MZ Gojevići Zdenko Miličević i MZ Dusina Edhem Akšamović.

Na sastanku su predsjednici upoznati sa pravima i obavezama te su im date upute i smjernice za rad u narednom periodu.

Pomoćnik načelnika Josip Markota je prisutne pozvao na kontinuiranu saradnju i zajedničko djelovanje radi stvaranja što boljeg ambijenta za život na području općine Fojnica.

Na kraju, svi sudionici sastanka su se složili s potrebom za češćim sastancima sa općinskom administracijom te donošenjem jednoobraznog Statuta za sve mjesne zajednice.

Apel za pomoć Muniri Salčinović
Fojnica online redakcija - Srijeda, 08.01.2014, 08:35
Klikni za više fotografijaMunira Salčinović
Već smo pisali o našoj sugrađanki Muniri Salčinović koja već tri godine ide na dijalizu u Travnik.

Prije godinu dana pokrenuta je akcija "Prikupljanje sredstava za trasplataciju bubrega" pri NVO OTVORENA MREŽA.

Iznos sredstava koji je potreban je 40.000 KM. Većina tih sredstava je već prikupljena putem otvorene mreže, ali zbog urgentnosti slučaja, mole se svi ljudi koji su u mogućnosti da pomognu u prikupljanju ostatka sredstava.

U prilogu pogledajte: potvrdu sa hemodijalize, potvrdu o pokretanju akcije na otvorenoj mreži i broj žiro računa.


SPARKASSE BANK
RAČUN BANKE:199-000 000 000 00-23
SALČINOVIĆ MUNIRA
Dusina 75, 71270 Fojnica


pretraga novosti :: arhiva novosti