Nova verzija sajta
Završen treći međunarodni kongres informoterapije u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 19.11.2013, 08:28
Klikni za više fotografijaFojnica
Drugog dana proteklog vikenda je završen treći međunarodni kongres informoterapije i klasične medicine, koji je tokom vikenda održan u „Aquareumalu“ u Fojnici.Kongres je održan u organizaciji Udruženja informoterapeuta i Centra tradicionalne alternativne medicine u Sarajevu i Nacionale akademije nauka Ukrajine.

Drugog dana kongresa , među učesnicima je bio i Faid Hećo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, koji nam je kazao da je zadovoljan radom kongresa i da podržava njihov rad, i da je alternativnamedicina budućnost medicine.Ministar Hećo je iskoristio priliku posjete Fojnici da obiđe prostore Republičkog rekreacijskog centra u Fojnici gdje na odmor i rehabilitaciju dolazi i boračka populacija iz Kantona Sarajevo.Prezadovoljan je viđenim, kazao nam je ministar Faid Hećo.

Brojne su teme odrađene na ovom kongresu informoterapije, među njima su se istakle sa svojim temama koje su predavale dr.Enisa Kukavica sa temom „Rezultati liječenja Parkinsonove bolesti kroz terapije Centra tradicionalne i alternativne medicine i dr. Jadranka Šarić sa temom „Tuberozna skleroza“, kao i organizator kongresa Branislava Rakonjac sa temom „Razvoj informoterapije u BiH od 2006 do 2013 godine“.

Dr.Jadraka Šarić nam je na kraju kongresa kazala –Ja sam Branislavi Rakonjac, organizatoru ovog kongresa informoterapeuta kazala da ja nju vidim na mjestu direktora jednog velikog instituta.Ona ide velikim koracima naprijed.Drago mi je da sam učestvovala na ovom velikom kongresu koji se sve više i ljepše uobličava i ima veliki uspjeh.Vrlo su bile interesantne teme, mnogo rezultata u ovoj sferi, i mnogo pozitivnih ljudi je u njemu učestvovalo, kazala je dr Šarić i dodala

Do sada je alternativna medicina malo čudno gledana, ona polako zauzima svoje mjesto, informoterapija pogotovo.Govoreći o ovoj našoj mladoj grani medicine kojom se mi bavimo, informoterapija će bit vrlo brzo veoma poznata i priznata, kazala je dr.Jadranka Šarić.Na kraju kongresa predavačima i učesnicima su uručeni certifikati, a nakon toga su učesnici kongresa obišli Fojnicu.
Rezultati utakmica III kola Lige mladih KKS SBK KSB za sezonu 2013/2014.
Kasum Asef - Utorak, 19.11.2013, 08:13
Klikni za više fotografijaKK "Star"
Rezultate utakmica II kola Lige mladih KKS SBK/KSB za sezonu 2013/2014. pogledajte ovdje.

Poziv na centralnu manifestaciju povodom Dana državnosti BiH
anida.ramic - Ponedjeljak, 18.11.2013, 14:27
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica


Javni poziv
Općina Fojnica i SMŠ „Zija Dizdarević“ pozivaju sve građane Fojnice da prisustvuju centralnoj manifestaciji obilježavanja 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Program obilježavanje će biti upriličen 22.11.2013. godine u 13.00 sati na platou ispred Općine Fojnica.

Ovo će biti prvi put da se u našem gradu na ovakav način obilježi Dan državnosti jer ovo je ideja učenika SMŠ „Zija Dizdarević“ koji će biti i glavni akteri manifestacije.

Dragi sugrađani, dođite u petak, 22.11.2013. u 13 sati ispred zgrade Općine da zajedno obilježimo ovaj bitan dan za našu jedinu domovinu, Bosnu i Hercegovinu.

Napomena: U slučaju loših vremenskih prilika ova manifestacija će biti održana u Sali OŠ “Muhsin Rizvić“.


Dobro došli!
Klanjana dženaza Semiru Klisuri
Hazim Čukle - Petak, 15.11.2013, 12:15
Klikni za više fotografijaFojnica
U utorak je poslije ikindije namaza klanjana je dženaza 22 godišnjem Semiru Klisuri iz Fojnice koji je u stravičnoj saobraćajnoj nesreći izgubio život u blizini Graca u Austriji, gdje se nalazio na privremenom radu u tom gradu.Semir Klisura je poginuo u jutarnjim satima u subotu 9. novembra, vraćajući se iz Njemačke , gdje je kupio automobil.

Đenaza je krenula ispred Muharem ef. džamije u Gornjoj Mahali , a Semir je ukopan u haremu Šećerhanova bašča u Fojnici.Blizu tri hiljade rodbine, prijatelja i sugrađana se oprostilo od rahmetli Semira Klisure, koji je izgubio život u cvijetu mladosti.U kući i ispred kuće porodica , rodbine i komšije u bolu i tugi , nemogu da vjeruju da neće više vidjeti Semira.Općinsko takmičenje iz programa „Misli mine!“
Crveni križ općine Fojnica - Petak, 15.11.2013, 08:24
Klikni za više fotografijaCrveni križ
U četvrtak, 14. novembra održano je općinsko takmičenje iz prpgrama „Misli mine“ u Osnovnoj školi „Muhsin Rizvić“. U sklopu samog takmičenja učešće su uzele 4 ekipe po 3 učenika sedmih razreda, i to:

1. EKIPA „A“ (VII a), Turko Elvedina, Buharalija Esma i Kučuk Ilma
2. EKIPA „B“ (VII b), Softić Amar, Zahirović Fatima i Koffler Stefanie
3. EKIPA „C“ (VII c), Salčinović Veldin, Mukača Ajdin i Đuliman Irma
4. EKIPA „D“ (VII d), Handžić Kenan, Buljina Amila i Buljina Nedžmin

Cilj ovog takmičenja je bio da se podigne svijest mladima o opasnosti od mina, smanji mogućnost novih nesreća i ukaže na dugoročnost opasnosti. Učenike su pripremali i vodili nastavnik Midhat Salčinović, profesor Galib Borić i sekretar Crvenog križa općine Fojnica Senida Varka.

Takmičenje je organizovano u skladu sa opštim propozicijama. Na takmičenju su bila 3 zadatka:
1. Usmeni odgovor
2. Slagalica
3. Pantomima

Ekipa s najvećim brojem bodova je bila ekipa c, odnosno učenici VII c razreda, koji su imali ukupno 13 bodova te se plasirali na kantonalno takmičenje. Svi učenici su dobili simbolične poklone za učešće na ovom takmičenju.
Nominacije utakmica III kola Lige mladih KKS SBK KSB za sezonu 2013/2014
Kasum Asef - Petak, 15.11.2013, 07:55
Klikni za više fotografijaKK "Star"
Nominacije utakmica III kola Lige mladih KKS SBK/KSB za sezonu 2013/2014. pogledajte ovdje.

20 godina od ubistva fojničkih fratara
anida.ramic - Četvrtak, 14.11.2013, 08:46
Klikni za više fotografijaFojnica
Prigodnim programom u utorak i srijedu je obilježena 20. godišnjica ubistva dvojice fratara u Franjevačkom samostanu Duha svetoga u Fojnici; fra Nikice Miličevića, gvardijana i fra Leona Migića, vikara, koji su 13. novembra 1993. ubijeni u ovom samostanu.

U Franjevčkom samostanu je pred velikim brojem zvanica i vjernika obilježena godišnjica ubistva fratara.

Na početku programa obilježavanja je služena Sveta misa a u uvodnom dijelu programa kao domaćini su se obratili fra Nikica Vujica, gvardijan Franjevačkog samostana i načelnik Općine Fojnica Salkan Merdžanić.

Nakon toga je upriličeno predstavljanje knjige „Pucnji u fratre“, autora Zorana Oroza te predstavljanje dokumentarnog filma „Nepogubljena dobrota“, TV KISS - Branke Jukić.

U srijedu je nastavljen program obilježavanja godišnjice kada je upriličena Sveta misa, Liturgijsko pjevanje animiraju bogoslovi Franjevačke teologije Sarajevo. Također je upriličen Prigodni koncert „Stabat Mater“, Komorni gudački orkestar „BellArte“, G.B. Pergolesi, Alma Aganspahić - dirigent, Katarina Kikić - sopran, Zana Sataniškovska – mezzosopran.


Sastanak sa vlasnicima objekata na Prokoškom jezeru
anida.ramic - Srijeda, 13.11.2013, 14:27
Klikni za više fotografijaSastanak
Načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić je održao sastanak sa vlasnicima objekata na Prokoškom jezeru. Sastanku je prisustvovalo 150 osoba koji već posjeduju objekte na ovom lokalitetu.

Na početku sastanka Načelnik je prisutne upoznao sa svim bitnim podacima vezanim za Prokoško jezero, njegovim proglašenjem Spomenikom prirode te nadležnostima kada je sam lokalitet Jezera u pitanju ali i njegova okolina.

Osim toga, prisutni su imali priliku saznati šta je do sada, u prvoj fazi radova urađeno na Prokoškom jezeru. Načelnik Merdžanić je prenio informaciju koja je dogovorena na sastancima nadležnih održanih na Prokoškom jezeru, na kojim je dogovoreno da se izgradi centralni vodovod za postojeće objekte ali i odvod otpadnih voda.

Sve ovo, pojašnjava Načelnik čini se s razlogom da se Prokoškom jezeru vrate osnovne vitalne funkcije za njegov opstanak a to će se najbolje učiniti ako se objekti ne budu snabdijevali vodom koja se prirodno treba ulijevati u Jezero te ako se otpadne vode iz objekata ne budu ulijevale u Prokoško jezero. Također prisutne je upoznao i sa onim što je još neophodno uraditi kako bi se spriječio njegov nestanak...

Doček Nove 2014. u Reumalu
PR JURRC "Fojnica" (Reumal) - Srijeda, 13.11.2013, 09:04
Klikni da uvećaš

Informacije i rezervacije:
tel: 030/838-800; 838-801; 838-802
fax: 030/838-900
email: rezervacije@reumal.ba
Rezervacija online
Rezultati utakmica II kola Lige mladih KKS SBK KSB za sezonu 2013/2014.
Kasum Asef - Ponedjeljak, 11.11.2013, 14:19
Klikni za više fotografijaKK "Star"
Rezultate utakmica II kola Lige mladih KKS SBK/KSB za sezonu 2013/2014. pogledajte ovdje.

pretraga novosti :: arhiva novosti