Nova verzija sajta
Općinska vlast iskazala podršku razvoju i napretku Fojnice
anida.ramic - Četvrtak, 12.12.2013, 17:11
Klikni za više fotografijaOpćina
Danas je u općini Fojnica potpisan Ugovor između Općine Fojnica i Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici te su uručene Odluke o privremenom vraćanju imovine Medžlisu Islamske zajednice Fojnica i Hrvatskom katoličko-prosvjetnom društvu „Rodoljub“ Fojnica.

Potpisanim Ugovorom između Općine Fojnica i Franjevačkog samostana najavljene su aktivnosti koje proizilaze iz planova budućeg razvoja Fojnice.

U prvom redu potpisanim Ugovorom se rješava lokacija za izgradnju autobuske stanice u Fojnici koja je potencijalno predmet restitucije u korist Franjevačkog samostana. Ovim Ugovorom Franjevački samostan je saglasan da se na toj lokaciji gradi autobuska stanica kao i drugi infrastrukturni objekti koji su bitni za razvoj Općine. S druge strane Općina Fojnica se obavezuje da će u cilju poboljšanja prilaza Samostanu napraviti novi pristupni put te izvršiti rekonstrukciju postojećeg puta.

Također, Ugovorom se pored ostalog, ugovorne strane obavezuju da će u cilju kvalitetnijeg funkcionisanja Muzeja koji se nalazi u sklopu Franjevačkog samostana ubuduće zajedničkim snagama raditi na poboljšanju uslova rada Muzeja i to na način da se osnuje Javna ustanova „Muzej“ a sve to zbog adekvatnijeg izlaganja muzejske postavke i njene dostupnosti široj javnosti...

10. Jubilarni malonogometni Božićni turrnir - Fojnica 2013
Udruženje za sport i rekreaciju «Katarina» Fojnica - Srijeda, 11.12.2013, 13:48
Udruženje za sport i rekreaciju Katarina FojnicaSinoć (utorak) su odigrane tri utakmice na 10. Jubilarnom malonogometnom Božićnom turniru - Fojnica 2013:

Riverside Pub - Gold Energy Drink 3:3 (5:6 nakon penala)
Inoma Kiseljak - Baja Aujto´s Kakanj 12:8
Gold Energy Drink - Bet Live Fojnica 7:9

Večeras (srijeda) su na rasporedu nove tri utakmice u izlučnom dijelu natjecanja.

19:35 Caffe Kamin Sarajevo - IUS Sarajevo
20:40 Autodijelovi HS Kiseljak - Riverside Pub
21:45 Mali raj - Caffematic


Druga sjednica „Lokalnog partnerskog vijeća“
anida.ramic - Srijeda, 11.12.2013, 09:41
Klikni za više fotografijaOpćina
U organizaciji Biroa za zapošljavanje Fojnica održan je drugi sastanak Partnerskog vijeća Općine Fojnica.

Na ovom sastanku je, a na osnovu prijedloga članova Partnerskog vijeća, izbran predsjednik, zamjenik i sekretar Partnerskog vijeća.

Za predsjednika Vijeća jednoglasno je izabran Bogomir Barbić (predsjednik Općinskog vijeća Fojnica, za zamjenika predsjednika je također jednoglasno izabran Bulić Alija(predsjednik „Udruženja poslodavaca“) a ispred osnivača za sekretara je imenovana Dedić Bibija (v.d. šef Biroa/Ispostave za zapošljavanje Fojnica).

Nakon izbora rukovodećih funkcija Partnerskog vijeća otvorena je rasprava te doneseni sljedeći zaključci:

1. Formiranje „Foruma mladih Fojnice“, uz uključivanje predstavnika mladih sa područja Općine
2. Uključenje predsjednika „Foruma mladih Fojnice“ u rad Vijeća
3. Uključenje predsjednika „Udruženja poslodavaca Fojnice“ u rad Vijeća
4. Izrada „Poslovnika o radu Partnerskog vijeća“
5. Izrada „Programa rada Partnerskog vijeća za 2014.godinu“ .
Rezulati utakmica Lige mladih KKS SBK KSB za sezonu 2013/2014
Kasum Asef - Srijeda, 11.12.2013, 09:15
Klikni za više fotografijaKK "Star"
Rezultate utakmica VI kola Lige mladih KKS SBK/KSB za sezonu 2013/2014. pogledajte ovdje.

Interni oglas za izbor i imenovanje vanjskog člana radnog tijela OV Fojnica
anida.ramic - Ponedjeljak, 09.12.2013, 09:57
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Općinsko vijeće


Broj: 01-49-1392/13
Fojnica: 09.12.2013. godine

Temeljem članka 24. Statuta Općine Fojnica („Službene novine Općine Fojnica“, broj: 4/08) i članka 30. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Fojnica („Službene novine Općine Fojnica“, broj: 4/08, 6/10 i 3/12) Stručna služba Općinskog vijeća i Općinskog načelnika objavljujeINTERNI OGLAS

za izbor i imenovanje vanjskog člana radnog tijela Općinskog vijeća Fojnica
Interni oglas ostaje otvoren do 18.12.2013. godine.

Pored dokaza o ispunjavanju općih uvjeta kao i posebnog uvjeta kandidat je obvezan priložiti kraći životopis/biografiju sa adresom i kontakt telefonom, osobno ili preporučeno na adresu:

Općina Fojnica
Stručna služba Općinskog vijeća i Općinskog načelnika
Ul. Bosanska br. 94
71270 Fojnica
sa naznakom, za „Interni oglas za izbor i imenovanje vanjskog člana povjerenstva Općinskog vijeća Fojnica“.

Ovaj Interni oglas objavit će se na oglasnoj ploči Općine Fojnica i na službenoj web stranici Općine Fojnica (www.fojnica.ba)...


Gosti iz Turske prodefilovali ulicama Fojnice
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 09.12.2013, 09:50
Klikni za više fotografijaFojnica
U organizaciji Turskog kulturnog centra "Yunus Emre" u Fojnici je održan koncert sufi i tasavuf muzike, ilahija, plesa Sema i Dervan iz Turske.To je muzika osmanlija iz Turske.Bilo ih je nekoliko grupa udruženja Federacije iz Turske ukupno 90 učesnika.

Nakon okupljanja ispred Turskog kulturnog centra "Yunus Emre" u Fojnici, gosti iz Turske su krenuli u defileu ulicama Fojnice.Nakon toga su svi posjetili Muzej i knjižnicu Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici.Nakon te posjete je priređen koncert u prepunoj sali hotela "Reumal"
u Fojnici.Prvi je sve selamio, pozdravio i obratio se prisutnima Nuri Turkyilmaz, direktor Turskog kulturnog centra "Yunus Emre" u Fojnici, koji je tom prilikom kazao

-Ovo je program zajedništva i jedinstva u Fojnici.Ova jedna grupa je iz Ankare, a druga iz Federacije udruženja iz Istambula u Turskoj.Htjeli smo napraviti nešto , što nije prije bilo u Fojnici i da građani upoznaju našu kulturu. Ako Bog da naredne sezone, narednog ljeta imat ćemo još dosta ovakvih susreta i programa,kazao je direktor Nuri Turkyilmaz.

Gosti su kazali da su oduševljeni gostoprimstvom bosanaca i hercegovaca, da su od prije čuli za tu vrlinu našeg čovjeka.Posebno su bili obradovani posjetom Muzeju i knjižnici Franjevačkog samostana u Fojnici.Nakon Fojnice drugi dan proteklog vikenda njihov koncert je održan u Sarajevu.


10. Jubilarni malonogometni Božićni turrnir - Fojnica 2013
Udruženje za sport i rekreaciju «Katarina» Fojnica - Ponedjeljak, 09.12.2013, 09:29
Udruženje za sport i rekreaciju Katarina FojnicaPočeo je 10. Jubilarni malonogometni Božićni turrnir - Fojnica 2013.

U petak 06.12. su odigrane prve tri utakmice:
Mesnica Meša Fojnica - Caffe Ais Fojnica 5:4
Autodijelovi HS Kiseljak - Gold Energy Drink 8:6
Caffematic Kiseljak - Baja auto´s Kakanj 6:8

U subotu je odigrano šest utakmica :

IUS Sarajevo - Šumašped Fojnica 1:9
Veterinarska stanica Fojnica - NK Brnjaci 3:1
Caffe Kamin Sarajevo - Autootpad Zigi Kiseljak 3:2
Riverside pub Fojnica - Bet Live Fojnica 5:3
Autootpad Fans - Caffe Ais Fojnica 9:6
Inoma Kiseljak - Mali Raj Kiseljak 6:5

Nedjelja 08.12. Rezultati :

Uvoz i prodaja auta KAJIĆ - Caffematic 1:8
Autodijelovi HS - AMB Fojnica 12:1
Caffe KAMIN Sarajevo - NK Respect Fojnica 13:5
Mali raj - Baja Auto´s Kakanj 8:4
Autootpad FANS - NK Brnjaci 6:6 (8:6) nakon penala
Veterinarska stanica Fojnica - Mesnica Meša Fojnica 2:2 (4:5) nakon penala


Međunarodno priznanje za Zavod Drin
Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica «Drin» - Petak, 06.12.2013, 16:22
Klikni za više fotografijaDrin
„Međunarodna nagrada za vodstvo u imidžu i kvalitetu“, naziv je priznanja koje je JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica DRIN, iz Fojnice dobio za svoju humanost i dugogodišnji rad sa osobama sa intelektualnim teškoćama i psihijatrijskim oboljenjima. Organizacija Global Trade Leaders' Club, sa sjedištem u Madridu, svake godine dodjeljuje ovu vrstu nagrade kompanijama iz svih sfera djelatnosti, čije su organizacijske kvalitete i osobnosti zaslužili ovo međunarodno priznanje.

Tim povodom, upriličena je ceremonija dodjele nagrada i prezentacija nagrađenih kompanija, koja je održana 02. Decembra 2013 u Madridu, na kojoj je prisustvovalo 150 biznismena iz više od 30 zemalja svijeta, kao i predstavnici diplomatskog tijela zemlje učesnice.

Zavod Drin je imao čast i priliku da bude jedini predstavnik iz BiH i priliku da među 42 nagrađene kompanije prezentira svoj rad i humanu djelatnost koju obavlja šest decenija. Nagradu, bronzanu skulpturu, ispred organizatora, v.d. direktorici Karahmet Đeniti, dipl.scr., uručila je ambasadorica BIH u Kraljevini Španiji, njena ekselencija Jasna Krivošić Prpić.Vijećnici jednoglasno podržali važne odluke
anida.ramic - Petak, 06.12.2013, 14:23
Klikni za više fotografija9.sjednica OV
Održana je deveta sjednica Općinskog vijeća Fojnica na čijem dnevnom redu su se našle 22 tačke. Na ovoj sjednici je usvojen Prijedlog Odluke o preuzimanju osnivačkih prava nad JU Dom zdravlja Fojnica i Prijedlog Odluke o određivanju matičnog područja Općine Fojnica. Također je usvojen i Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o građevinskom zemljištu.

Zbog isteka mandata predsjedniku i članu Općinske izborne komisije Fojnica usvojen je Prijedlog rješenja o njihovom razrješenju. Nakon toga je usvojen i Prijedlog o imenovanju novog člana i predsjednika OIK Fojnica.

Na devetoj sjednici je usvojen i Izvještaj o izvršenju budžeta Općine Fojnica za period 01.01.2013. – 30.09.2013. godine te je donesena Odluka o Privremenom finansiranju od 01.01.2014. do 31.03.2014. Nacrt budžeta Općine za 2014. godinu je također usvojen ali uz zaključak da u narednih petnaest dana bude održana javna rasprava u vezi Nacrta.

Posebno bitne tačke na ovoj sjednici OV su bili Prijedlog Odluke o privremenom vraćanju vakufske imovine Medžlisu Islamske zajednice Fojnica, Prijedlog Odluke o privremenom vraćanju imovine HKPD „Rodoljub“ Fojnica i Zaključak o davanju saglasnosti na Protokol o budućoj saradnji Općine Fojnica i Franjevačkog samostana "Duha Svetoga. Prepoznajući njihovu važnost za budući razvoj grada ali i harmonizaciju odnosa vijećnici OV Fojnica su jednoglasno podržali sve tri tačke.
Isto tako, načelnik Salkan Merdžanić i vijećnici su bili odlučni kada je u pitanju realizacija zadatih aktivnosti koje će ojačati odnos navedenih institucija.

Na kraju, načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić je vijeću dao informaciju o dostavljenom Izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja Općine Fojnica za 2012. godinu, dajući obrazloženje za sve navode u Izvještaju. Pojašnjavajući o čemu je riječ Načelnik je rekao kako je Općina Fojnica dobila negativan izvještaj zbog proceduralnih a ne kriminalnih grešaka tako da su sva medijska i druga nagađanja vezana za to neosnovana.

Nakon toga, Načelnik je prezentovao i Plan aktivnosti za realizaciju preporuka radi otklanjanja nepravilnosti u radu općinskog organa uprave.


Javni poziv za učešće u javnoj raspravi
anida.ramic - Četvrtak, 05.12.2013, 08:33
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Općinski načelnik

Broj: 02-14-1199/13
Fojnica, 04.12.2013.

Na osnovu Zaključka Općinsko vijeće Fojnica, broj: 01-05-1306-17/13 od 04.12.2013.godine, te člana 24. tačka 3. Statuta Općine Fojnica, Općinski Načelnik upućuje


JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE U JAVNOJ RASPRAVI
O NACRTU BUDŽETA /PRORAČUNA OPĆINE FOJNICA ZA 2014. GODINU
Prema Zaključku Općinskog vijeća Fojnica subjekti javne rasprave su: Općinsko Vijeće i njegova radna tijela, političke stranke odnosno klubovi vijećnika, savjeti MZ-a, građani i udruženja građana sa područja Općine Fojnica.

Prijedlozi, primjedbe i sugestije na Nacrt Budžeta/Proračuna Općine Fojnica za 2014. godinu mogu se dostaviti u pisanoj formi Službi za privredu, finasije i budžet, najkasnije do 16.12.2013. godine putem:
- Pošte ili lično na adresu: Općina Fojnica Ul. Bosanska 94, ili na Info-centar Općine Fojnica sa naznakom „ za Nacrt Budžeta/Proračuna 2014.godina“.

Centralna javna rasprava o Nacrt Budžeta/Proračuna Općine Fojnica za 2014. će se održati dana 20.12.2013. godine u sali Hotela Reumal sa početkom u 10 sati.

Napomena: Nacrt budžeta/proračuna za 2014.godinu možete prezeti na Web stranici Općine Fojnica www.fojnica.ba

OPĆINSKI NAČELNIK
Salkan Merdžanić


pretraga novosti :: arhiva novosti