Nova verzija sajta
Vijećnici jednoglasno podržali važne odluke
anida.ramic - Petak, 06.12.2013, 14:23
Pročitano 175 puta
Klikni za više fotografija9.sjednica OV
Održana je deveta sjednica Općinskog vijeća Fojnica na čijem dnevnom redu su se našle 22 tačke. Na ovoj sjednici je usvojen Prijedlog Odluke o preuzimanju osnivačkih prava nad JU Dom zdravlja Fojnica i Prijedlog Odluke o određivanju matičnog područja Općine Fojnica. Također je usvojen i Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o građevinskom zemljištu.

Zbog isteka mandata predsjedniku i članu Općinske izborne komisije Fojnica usvojen je Prijedlog rješenja o njihovom razrješenju. Nakon toga je usvojen i Prijedlog o imenovanju novog člana i predsjednika OIK Fojnica.

Na devetoj sjednici je usvojen i Izvještaj o izvršenju budžeta Općine Fojnica za period 01.01.2013. – 30.09.2013. godine te je donesena Odluka o Privremenom finansiranju od 01.01.2014. do 31.03.2014. Nacrt budžeta Općine za 2014. godinu je također usvojen ali uz zaključak da u narednih petnaest dana bude održana javna rasprava u vezi Nacrta.

Posebno bitne tačke na ovoj sjednici OV su bili Prijedlog Odluke o privremenom vraćanju vakufske imovine Medžlisu Islamske zajednice Fojnica, Prijedlog Odluke o privremenom vraćanju imovine HKPD „Rodoljub“ Fojnica i Zaključak o davanju saglasnosti na Protokol o budućoj saradnji Općine Fojnica i Franjevačkog samostana "Duha Svetoga. Prepoznajući njihovu važnost za budući razvoj grada ali i harmonizaciju odnosa vijećnici OV Fojnica su jednoglasno podržali sve tri tačke.
Isto tako, načelnik Salkan Merdžanić i vijećnici su bili odlučni kada je u pitanju realizacija zadatih aktivnosti koje će ojačati odnos navedenih institucija.

Na kraju, načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić je vijeću dao informaciju o dostavljenom Izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja Općine Fojnica za 2012. godinu, dajući obrazloženje za sve navode u Izvještaju. Pojašnjavajući o čemu je riječ Načelnik je rekao kako je Općina Fojnica dobila negativan izvještaj zbog proceduralnih a ne kriminalnih grešaka tako da su sva medijska i druga nagađanja vezana za to neosnovana.

Nakon toga, Načelnik je prezentovao i Plan aktivnosti za realizaciju preporuka radi otklanjanja nepravilnosti u radu općinskog organa uprave.


pretraga novosti :: arhiva novosti