Nova verzija sajta
Sretna Nova 2014 godina
anida.ramic - Utorak, 31.12.2013, 11:46
Klikni za više fotografijaNova godinaSvim građanima Fojnice želimo sretnu i uspješnu 2014 godinu!Vrijedna donacija Hrvatske vlade Franjevačkom samostanu Fojnica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 30.12.2013, 10:03
Fojnica
Nakon što je Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici nedavno dobio od Federalnog ministarstava kulture i sporta i Ministarstva okoliša i turizma donaciju od 19.000 KM za projekt stručne pripreme i izlaganje najvrijednijih muzejskih eksponata Muzeja Samostana, ovih dana je stigla još jedna vrijedna donacija Vlade R Hrvatske u iznosu od 560.000 Kuna. Fra Nikica Vujica, gvardijan Fraanjevačkog samostana u Fojnici nam je kazao

–Vlada R Hrvatske, odnosno Ministarstvo kulture i Državni ured za hrvate izvan R Hrvatske dali su Franjevačkom samostanu u Fojnici finansijsku potporu u iznosu od 560 000 Kuna za provedbu programa i projekata iz sredstava Državnog proračuna R Hrvatske za 2013 godinu. Ovaj novac je namjenjen za projekat pod nazivom „Uređenje muzejskog prostora Franjevačkog samostana u Fojnici“, projekt vitrina i polica, prostor prvog sprata Muzeja.

Državni ured za hrvate izvan R Hrvatske i Ministarstvo kulture će finansirati potpuno uređenje veče muzejske prostorije, koje uključuje nabavku vitrina i polica i troškove konzerviranja i restauriranja muzejskih eksponata, dokumenata i knjiga. Tu ćemo izložiti naše najvrijednije muzejske eksponate, naravno tu mislim na Ahdnamu, plašt fra Anđela Zvizdovića i sve ono što su franjevci kroz duboku povijest ovoga samostana sakupljali ono najvrijednije, a posebno ističem radove Fojničke škole minijaturne obrade plemenitog metala, ističe gvardijan Vujica i nastavlja

Taj posao će raditi djelatnici Zemaljskog muzeja BiH iz Sarajeva i djelatnici Državnog arhiva iz R Hrvatske. Nadam se da će ovaj projekat biti završen do mjeseca maja iduće godine, na radost nas i posjetitelja i da će nam samo ostati uređenje numizmatike koja je jako bogata. Mi imamo novac od razdoblja Filipa Makedonskog oa do na ovamo, kazao je gvardijan fra Nikica Vujica.Potpisani ugovori o stipendiranju 15 studenata
anida.ramic - Petak, 27.12.2013, 15:18
Klikni za više fotografijaOpćina
Ugovore o stipendiranju su danas u Općini Fojnica potpisali stipendisti i načelnik Općine Salkan Merdžanić.

Ukupno je dodjeljeno 15 stipendija za redovne studente općine Fojnica za 2013/2014 godinu. Općina će studentima deset mjeseci isplaćivati stipendiju u iznosu od 100 KM.

Načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić je nakon potpisivanja ugovora studentima poželio sretnu i uspješnu Novu godinu te da ostvare zavidne rezultate u svom daljem školovanju.
Sretan Božić
anida.ramic - Utorak, 24.12.2013, 12:44
Klikni za više fotografijaBožićSvim vjernicima katoličke vjeroispovijesti želimo sretan Božić!Učenici iz Kaknja u posjeti Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 24.12.2013, 12:30
Klikni za više fotografijaFojnica
Trideset sedam učenika OŠ“Omer Mušić“ iz Brežana općina Kakanj su posjetili Turski kulturni centar „Yunus Emre“ u Fojnici. Domaćin im je bio Nuri Turkyilmaz, direktor Kulturnog centra. Sa učenicima su bili nastavnici islamske vjeronauke Hazim Brbić i nastavnica turskog jezika Adisa Puščul. Učenicima i nastavnicima je dobrodošlicu zaželio Nuri Turkyilmaz, direktor, nakon čega su se djeca osvježila turskim čajem i sokovima.

Nastavnica Adisa Puščul nam je kazala -Ovdje su učenici naše škole 6.7.i 8 razreda koji uče turski jezik. To su sve odlični učenici i ovo je klasična posjeta ovom Centru i Fojnici. Prilikom naše posjete posjetili smo i Muzej Franjevačkog samostana u Fojnici i tekiju u Kaćunima, gdje smo imatli čas kaligrafije, kazala je nastavnica Adisa Puščul.

Nuri Turkyilmaz, direktor Turskog centra nam je kazao – Ovi učenici iz Kaknja, koji uče turski jezik su došli ovdje da vide kako se to ovdje radi. Tokom njihove posjete su u sali Centra pogledali dokumentarni film o Ahdnami, dokumentu koji je 28 maja 1463. godine na polju Milodraž sultan Mehmed Fatih uručio fra Anđelu Zvizdoviću. Učenici su imali i čas turskog jezika, gdje smo provjerili njihovo znanje, a nakon toga smo igrali jednu tradicionalnu dječiju igru, igru mice, nakon toga stonog tenisa, kazao je direktor Nuri Turkyilmaz.


Obavijest za građane
anida.ramic - Utorak, 24.12.2013, 09:47
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica


Obavijest


Broj: 06-49-SL/2013
Fojnica, 24.12.2013.
Ovim putem Vas obavještavamo da zbog katoličkog Božića 25.12.2013.godine (srijeda) neradni dan u Općinskom organu uprave Fojnica.

"MALI RAJ" Pobjednik turnira
Udruženje za sport i rekreaciju «Katarina» Fojnica - Ponedjeljak, 23.12.2013, 15:14
Udruženje za sport i rekreaciju Katarina FojnicaSinoć je u prepunoj dvorani u Fojnici u finalnoj utakmici turnira, momčad "Mali Raj" iz Kiseljaka pobijedila momčad "Veterinarske stanice & Mix Co." iz Fojnice rezultatom 8:2 i potpuno zasluženo osvojila pobjednički pehar, diplomu i novčanu nagradu od 4.000 KM, dok su "veterinari" za drugo mjesto osvojili pehar, diplomu i nagradu od 1.000 KM.

U utakmici prije finala, nakon regularnog dijela utakmice rezultat između "Autodijelova HS" i "Šumašpeda" je bio 4:4, a više spretnosti u raspucavanju imala je momčad "Šumašpeda" te osvojila treće mjesto na turniru i pehar, diplomu i nagradu od 500 KM.
Nagradu za Fair Play momčad turnira dobila je momčad "Internacionalnog univerziteta Sarajevo" koja je svojim pristupom i angažmanom nadasve zaslužila ovaj trofej.
Za najdarovitijeg mladog nogometaša proglašen je Mateo Lovrić iz momčadi "Bet Live" iz Fojnice...

Javni poziv stručnim licima za podnošenje prijava za tehnički pregled građevina
anida.ramic - Ponedjeljak, 23.12.2013, 09:12
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Općinski načelnik


Na osnovu člana 56. Zakona o građenju (Sl. novine SBK broj: 11/05) i člana 39 Statuta Općine Fojnica, Općinski načelnik objavljuje:J A V N I P O Z I V
stručnim licima za podnošenje prijava za tehnički pregled građevina

I.

Pozivaju se zainteresovana fizička lica da podnesu prijave za tehnički pregled građevina za 2014 i 2015 godinu, u skladu sa Zakonom o građenju sljedećih struka:

Arhitektonske,
Građevinske,
Elektrotehničke,
Mašinske,
Saobraćajne,
Geodetske,
Zaštite od požara i eksplozije,
Sanitarne zaštite,
Veterinarske...Raspored i satnica za vikend
Udruženje za sport i rekreaciju «Katarina» Fojnica - Petak, 20.12.2013, 14:43
Udruženje za sport i rekreaciju Katarina FojnicaOstala su još tri dana na 10. Jubilarnom malonogometnom Božićnom turniru - Fojnica 2013, koji su igra pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta Kantona Središnja Bosna, a u organizaciji Udruženja za sport i rekreaciju "KATARINA" Fojnica.
Danas (petak) na rasporedu su zadnje tri utakmice četvrtine finala, nakon kojih ćemo dobiti tri momčadi koje će se pridružiti momčadi "Malog Raja" iz Kieljaka koja je u srijedu osigurala prolaz u polufinale.
Sastaju se:
19:35 h : Veterinarska stanica Fojnica & Mix Co.Kiseljak - Inoma Kiseljak
20:40 h : Riverside Pub - Šumašped Fojnica
21:45 h : Autodijelovi HS Kiseljak - Caffe Kamin Sarajevo


Polufinalne utakmice su na rasporedu sutra (subota) u 19:30h i 21:00h.
Prije polufinalnih utakmica odigrat će se tradicionalna prijateljska utakmica pionira U15 između NK KATARINE i FK Fojnice u 17:45.

Završna večer turnira je nedjelja 22.12.2013.
Program:
15:10h FK Rudar - NK KATARINA (pioniri U15 - prva utakmica mini-turnira)
15:50h NK Kreševo - FK Rudar (pioniri U15 - druga utakmica mini-turnira)
16:30h NK Kreševo - NK KATARINA (pioniri U15 - treća utakmica mini-turnira)
17:00h NK Brnjaci (U35+) - NK KATARINA (U35+) "prijateljska" utakmica
18:30h Utakmica za treće mjesto na turniru FOJNICA 2013
20:15h FINALE - Jubilarnog 10. malonogometnog Božićnog turnira - Fojnica 2013
21:25h Zatvaranje turnira i svečana dodjela pehara, diploma i nagrada
www.fojnica.ba/katarina
Promocija knjige "Zračak i Medačak"
anida.ramic - Petak, 20.12.2013, 14:11
Promocija
Sinoć je u prepunoj sali hotela Reumal održana promocija knjige „Zračak i Medačak“ autorice Razije Buharalija. To je prva objavljena knjiga ove Fojničanke ali ne i prvi izlazak u javnost.
Naime, njene priče su objavljivane u dječijim časopisima i prilozi u časopisu „Fondeko“. Također, Razija se sa svojim igrokazom predstavila na takmičenju TV Hayat.

Na promociji knjige autorica je upoznala prisutne o svom prvom ostvarenju „Zračak i Medačak“ te o tome kako ovo djelo ima humanitarni karakter. Osim Razije o knjizi je govorila i Azra Dević.

Nura Bazdulj – Hubijar, književnica koja je također trebala biti promotor ove knjige nije došla na svečanost ali je poslala pismo u kojem za Raziju Buharaliju kaže „Čitala sam njen rukopis prije nego sam znala išta o njoj. I prepoznala čovjeka velikog srca i duše prostrane kao ruska stepa. Ženu koja divno piše. Ženu koja divno crta. Ženu koja je divan pedagog i nastavnik...Njeno štivo Zračak i Medačak je opravdano dobilo takav naslov. Zrači dobrotu i ljubav, a slatko je kao med. Ne samo slatko. Poučno je.“

Program promocije uljepšao je dječiji hor Bubamara, ritmička sekcija Školske perlice i vokalni ansambl Harmonija KUD-a "1001 noć".

1 2 3 4 Slijedeća stranica >>
pretraga novosti :: arhiva novosti