Nova verzija sajta
Program obilježavanja XXIX Susreta Zija Dizdarević Fojnica 2013
Nevres Jemendžić - Četvrtak, 28.11.2013, 11:57
Pročitano 175 puta
Susreti Zija Dizdarević Žiri za izbor najboljih kratkih priča na ovogodišnjem natječaju fojničkih Susreta Zija Dizdarević čine Tanja Stupar-Trifunović, Hadžem Hajdarević i Ivan Lovrenović, predsjednik.

Na natječaj je prispjelo 90 priča. To je manje nego proteklih godina, ali članovi žirija su zaključili da su tekstovi po književnoj kvaliteti mnogo ujednačeniji i da je daleko manji broj onih koji se već pri prvom čitanju mogu eliminirati iz konkurencije. To bi, dakle, moglo značiti da je natječaj Susreta Zija Dizdarević za kratku priču među autorima već sasvim dobro prepoznat po svojim ozbiljnim i visokim književnim zahtjevima, što, onda, broj od devedeset priča poslanih na natječaj čini veoma respektabilnim.

Pažljivo iščitavajući prispjele proze, prosijavajući u nekoliko krugova one koji su zahtijevali ponovno čitanje i prosuđivanje, članovi žirija su najprije izdvojili dvanaest naslova koji zaslužuju najveću pažnju kao priče od kojih će biti odabrane tri za nagradu. To su (abecednim redom): Basket s majstorom, Ispiti dobrote, Kate. Početak putovanja, Kesten, Konj, Le barraca ili priča o cipelama, Letovanje, Pobuda i frekvence, Roman o životu, To je bilo juče, U predvečerje i Zlatna ribica.

U slijedećem sužavanju nametnulo se pet naslova, koje žiri predlaže kao svoj najstroži širi izbor. To su priče Kate. Početak putovanja (šifra Alkmena), Kesten (šifra Bengazi), Letovanje (šifra Gomboc), Pobuda i frekvence (šifra Klepsidra 2) i U predvečerje (šifra Vodenica). Od tih pet naslova bit će izabrana tri kojima će biti dodijeljene nagrade Susreta Zija Dizdarević 1. decembra 2013. godine.


Program Završne manifestacije XXIX Susreta Zija Dizdarević


Subota, 30. novembar


17,00 h : Novo čitanje klasika
bh. književnosti: Hasan Kikić

Uvodničari: Mevlida Đuvić, Dino Pobrić

Sala hotela Reumal19,30 h : Gost Susreta: Abdulah Šarčević

Domaćin: Hilmo Neimarlija

Sala hotela ReumalNedjelja, 01. decembar

11,00 h : Svečana akademijaSvi programi se održavaju u sali hotela "Reumal".

pretraga novosti :: arhiva novosti