Nova verzija sajta
Obilježen socijalni dan u Zavodu Drin
anida.ramic - Ponedjeljak, 21.10.2013, 09:54
Pročitano 175 puta
Klikni za više fotografija"Drin"
7. Socijalni dan u okviru projekta „Volontiraj kreditiraj 2013“ je uspješno realizovan. Riječ je o projektu Udruženja Infohouse, u kojem je JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin aktivno učestvovao tako što je na jedan dan zaposlio 10 fojničkih srednjoškolaca Srednje Mješovite Škole „Zijah Dizdarević“, zdravstvenog smjera.

Radne aktivnosti u okviru Socijalnog dana započele su u konferencijskoj sali Zavoda, gdje su se okupili i učenici i stručni radnici Zavoda. Nakon kraćeg uvoda i predstavljanja, učenici su imali priliku da sami odaberu radno mjesto i svoje prvo radno iskustvo osjete, istinski obavljajući tu funkciju. Obzirom da se radi o kompleksnoj socio – medicinskoj ustanovi, akcenat je dat upravo aktivnostima iz tih oblasti. Tako su novi zavodski uposlenici bili raspoređeni po različitim službama i u toku jednodnevne prakse obavljali ulogu: psihologa, logopeda, socijalnog radnika, medicinskog tehničara, farmaceutskog tehničara, fizioterapeuta, sportskog instruktora, radno – okupacionog instruktora te projekt menađera.

Srednjoškolci su na taj način dobili uvid u raznolikost i kompleksnost poslova, a na kraju radnoga dana upisan im je staž u učeničke radne knjižice.

Direktorica ove ustanove, Đenita Karahmet, naglasila je kako se radi o jednom izuzetno važnom projektu za zajednicu, a poseban značaj jeste afirmacija mladih i podizanje svijesti lokalne i šire zajdnice o osobama sa mentalnim invaliditetom i njihovim mogućnostima. Nadamo se, da će učenici na najbolji način iskoristiti ovo važno životno iskustvo čiji cilj je bio unapređenje znanja te jačanje kapaciteta, kao i značaj uloge profesionalne orjentacije kod mladih koja je važan preduvjet za uspješnu profesionalnu budućnost.


pretraga novosti :: arhiva novosti