Nova verzija sajta
Nadležni žele spriječiti nestanak Prokoškog jezera
anida.ramic - Četvrtak, 31.10.2013, 08:37
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Na lokalitetu Prokoškog jezera, na inicijativu načelnika općine Fojnica Salkana Merdžanića je održan sastanak sa premijerom i ministrima Srednjobosanskog kantona u čijoj nadležnosti i jeste lokalitet Prokoškog jezera. Tema sastanka je bila kako očuvati ovaj prirodni dragulj.

Nakon obilaska terena nadležni, članovi Vlade SBK su jednoglasno podržali ovakvu inicijativu spašavanja Prokoškog jezera. Ono oko čega su zauzeli jasan stav jeste da se zaustavi svaka daljna gradnja na lokalitetu Prokoškog jezera te da će koordinirano djelovati i spriječiti svaki pokušaj gradnje bilo kakvog objekta....

Jednodnevna planinarska tura do vrhova Vranice
Hazim Čukle - Utorak, 29.10.2013, 14:07
Klikni za više fotografijaPlaninari
Minulog nikenda po veoma lijepom i toplom danu u organizaciji PD „Vranica“ Fojnica, organizirana je jednodnevna planinarska tura sa usponom na četiri najveća vrha planine Vranice, koji su visoki preko dvije hiljade metara nadmorske visine.

U ovom usponu četiri vrha Vranice je učestvovalo 25 planinara domaćina i gostiju.Eduard Slađo Jukić, predsjednik PD“Vranica“ Fojnica nam je kazao –Krenuli smo u ranim jutarnjim satima sa usponom na prvi vrh , u nizu, a to je Ločika (2.107 m.n.v.), a potom grebenom do drugog vrha Krstac (2.085 m.n.v.), gdje smo sreli grupu planinara iz Prijedora, kaže Jukić i nastavlja.

Uspon se nastavio preko najvećeg vrha Vranice Nadkrstac (2.112 m.n.v.), a potom i Rosinja (2.058 m.n.v.), nakon čega smo se vratili južnim padinama grebenskog masiva do Sedla na Nadkrstacima i spustili se na Prokoško jezero, čime je i završena ova kružna tura koja je trajala 8 sati hoda.Osim nas domaćina sa nama su bili i članovi PSD „Treskavica“ Trnovo, među kojima su bila tri učesnika ujedno i najmlađi učesnici ture, a to su od 8-10 godina starosti Ivan, Matej i Lana Šagolj, kaže predsjednik Eduard Slađo Jukić.Četvrta samostalna izložba slika Sanje Jukić
Hazim Čukle - Petak, 25.10.2013, 12:34
Klikni za više fotografijaIzložba slika
U okviru književno-kulturne manifestacije „Susreti Zija Dizdarević“ Fojnica u sali hotela „Reumal“, otvorena je četvrta samostalna izložba slika slikarice Sanje Jukić iz Fojnice. Ovoj svečanoj ceremoniji je prisustvovalo oko dvije stotine građana Fojnice i gostiju, među kojima su bili porodica i kolege Sanje Jukić, Amir Jaganjac predsjednik Vrhovnog suda F BiH, advokat Duško Tomić, likovni umjetnik Mesud Kečo itd. Izložbu je otvorio Zlatko Dević, akademski slikar. U muzičkom dijelu programa nastupili su Monika Miličević i Samir Kučuk iz Fojnice.

Državna tužiteljica Sanja Jukić je rođena 1962 godine u Sarajevu, živi u Fojnici. Slikarstvom se bavi od 2003 godine, uglavnom slika pejsaže i mrtvu prirodu, tehnikom ulje na platnu. Prvu izložbu je imala 2006 godine, a imala je četiri samostalne i nekoliko zajedničkih izložbi. Sudjelovala je na više slikarskih kolonija. Njene slike krase domove u BiH, kao i diljem Evrope, pa čak i Australije i Amerike. Udata je i majka je troje djece. Na ovoj izložbi se nalazi 42 slike.

Nakon što je zahvalila prisustnima slikarka Sanja Jukić je u šali započela govoriti –Lakše mi je na sudu završnu riječ dati, nego se vama u ovolikom broju obratiti, jer kad vas vidim ovako sve zajedno, adrenalin proradi, a srce zaigra. Nije lako naslikati jednu sliku,ne zato što ja nisam profesionalac, već je zato što je za ovu jednu sliku potrebno vrijeme, vrijeme koje ja moram odvojiti od svojih najmilijih. Kad počnem da slikam, ja se povučem u svoj svijet, satima ne progovaram ni riječi. Vjerujte ja sam za to vrijeme bila potrebna svojima i kao supruga i majka, da nije bilo njih, zasigurno nebi bila ovdje gdje sam sada, kazala je Sanja Jukić.


Dodjela nagrada i priznanja Malonogometne lige ,,Fojnica 2013“
anida.ramic - Petak, 25.10.2013, 12:02
Klikni za više fotografijaMNL Fojnica
U diskoteci Triumph je održana ovogodišnja manifestacija dodjele nagrada i priznanja malonogometne lige „Fojnica 2013“. Malonogometnu ligu“Fojnica 2013“ je organizovala Asocijacija za sport,ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam ASPEKT MNL FOJNICA.
Na manifestaciji su uručena priznanja i i nagrade za najuspješnije ekipe i pojedince MNL „Fojnica 2013“....

Konkurs za dodjelu stipendija studentima općine Fojnica u akademskoj 2013/2014
anida.ramic - Četvrtak, 24.10.2013, 11:36
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Općinski načelnik

Broj: 02-14-1191/13
Fojnica, 22.10.2013.godine

Na osnovu člana 39. Statuta Općine Fojnica („Službene novine Općine Fojnica“, broj: 4/08) i člana 6. Pravilnika o kriterijima za dodjelu stipendija, broj: 01-14-682/13 od 06.06.2013.godine i člana 1. Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o kriterijima za dodjelu stipendija, broj: 01-14-682/13 od 21.10.2013.godine, Općinski načelnik raspisujeKonkurs za dodjelu stipendija studentima
općine Fojnica u akademskoj 2013/2014 godini
Konkurs ostaje otvoren 20 dana od dana objavljivanja na oglasnim tablama/pločama Općine Fojnica i Mjesnih zajednica, te Web stranici Općine Fojnica www.fojnica.ba (NAPOMENA: Konkurs objavljen 24.10.2013.)...

Penzioneri iz Slovenije u posjeti Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 22.10.2013, 11:04
Klikni za više fotografijaFojnica
Već nekoliko godina u Fojnicu na odmor i rekreaciju organizirano iz Slovenije dolaze penzioneri ove zemlje.Tako je bilo i ovih dana , 52 umirovljenika iz Slovenije , članovi Udruženja društava umirovljenika Slovenije (ZDUS) su boravili u Fojnici na osmodnevnom odmoru i rehabilitaciji.Uglavnom su to bili njihovi nekadašnji poznati novinari kao što su Branko Maksimović, Lada Zei, Inda Kogej, Mitja Cjuha,Jože Pogačnik,Franjo Kavčić, Majda Božec-Santin,Brane Bukudur, Jasna Snežić,Jožica Barbić,Martina Rotar i drugi

Tokom svog boravka u Fojnici, organizovano je nekoliko izleta.Prvog dana svog boravka u Fojnici posjetili su dolinu Bosanskih piramida u Visokom gdje im je domaćin bio dr.Semir Osmanagić.Gosti iz Slovenije su posjetili i stari dio grada Fojnice i Franjevački samostan Duha Svetoga, rodnu kuću nobelovca Ive Andrića u Travniku, Avazov toranj i Baščaršiju u Sarajevu, Prokoško jezero i RC „Brusnicu“ u Fojnici.Vođa ove grupe je bio Safet Zjakić, predsjednik Udruženja.Oduševljeni su prirodnim ljepotama, ljudima Fojnice i BiH.

"Volontiraj-Kreditiraj" u Općini Fojnica
anida.ramic - Ponedjeljak, 21.10.2013, 12:06
Klikni za više fotografijaOpćina
U sklopu projekta pod nazivom “Volontiraj-Kreditiraj” koji realizuje Udruženje Infohouse u okviru sedmog socijalnog dana na području Bosne i Hercegovine, Općina Fojnica je 10.oktobra na jedan dan uposlila pet učenika SMŠ “Zijah Dizdarević.

Na početku radnog dana, učenike-uposlenike je u svom kabinetu ugostio načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić. Tom prilikom učenice su imale priliku razgovarati sa Načelnikom te saznati sve što ih zanima o općinskoj administaraciji. Jedna od učenica je svoje radno iskustvo sticala upravo obnašajući funkciju općinskog načelnika.

Tokom svog prvog radnog dana učenici su bili raspoređeni po općinskim službama gdje su se praktično upoznali s radom općinske administracije, te i sami učestvovali u radu istih.

Projekat “Volontiraj-Kreditiraj” omogućava da srednjoškolci jedan dan nastave zamjene danom rada u firmama i institucijama i tako uspostave kontakt s potencijalnim poslodavcima, te stvaraju vlastitu predodžbu o radu.

Obilježen socijalni dan u Zavodu Drin
anida.ramic - Ponedjeljak, 21.10.2013, 09:54
Klikni za više fotografija"Drin"
7. Socijalni dan u okviru projekta „Volontiraj kreditiraj 2013“ je uspješno realizovan. Riječ je o projektu Udruženja Infohouse, u kojem je JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin aktivno učestvovao tako što je na jedan dan zaposlio 10 fojničkih srednjoškolaca Srednje Mješovite Škole „Zijah Dizdarević“, zdravstvenog smjera.

Radne aktivnosti u okviru Socijalnog dana započele su u konferencijskoj sali Zavoda, gdje su se okupili i učenici i stručni radnici Zavoda. Nakon kraćeg uvoda i predstavljanja, učenici su imali priliku da sami odaberu radno mjesto i svoje prvo radno iskustvo osjete, istinski obavljajući tu funkciju. Obzirom da se radi o kompleksnoj socio – medicinskoj ustanovi, akcenat je dat upravo aktivnostima iz tih oblasti. Tako su novi zavodski uposlenici bili raspoređeni po različitim službama i u toku jednodnevne prakse obavljali ulogu: psihologa, logopeda, socijalnog radnika, medicinskog tehničara, farmaceutskog tehničara, fizioterapeuta, sportskog instruktora, radno – okupacionog instruktora te projekt menađera.

Srednjoškolci su na taj način dobili uvid u raznolikost i kompleksnost poslova, a na kraju radnoga dana upisan im je staž u učeničke radne knjižice.

Direktorica ove ustanove, Đenita Karahmet, naglasila je kako se radi o jednom izuzetno važnom projektu za zajednicu, a poseban značaj jeste afirmacija mladih i podizanje svijesti lokalne i šire zajdnice o osobama sa mentalnim invaliditetom i njihovim mogućnostima. Nadamo se, da će učenici na najbolji način iskoristiti ovo važno životno iskustvo čiji cilj je bio unapređenje znanja te jačanje kapaciteta, kao i značaj uloge profesionalne orjentacije kod mladih koja je važan preduvjet za uspješnu profesionalnu budućnost.


U Ivanovoj i Dušankinoj bašti, uvijek nove zanimljivosti
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 21.10.2013, 08:52
Klikni za više fotografijaFojnica
Godinama je u Fojnici u akciji „Biramo naljepšu baštu, vrt, terasu“, najuređenija bašta koju uređuju umirovljenici Ivan i Dušanka Babić iz ovog gradića na zlatonosnim rijekama.U svojoj bašti imaju velik broj vrsta raznog cvijeća, voća i ukrasa.Ivan je radio kao vozać, voli kazati da je vozao budže i glavešine i gdje god je hodao donosio je cvijeće i sadio ispred svoje vikendice sa suprugom Dušankom koja je bila uposlena kao akušerka u „Jezeru“ u Sarajevu.

U njihovom kutku, gdje provode vrijeme od proljeća do prvih snijegova dosta je zanimljivosti.Imaju zemljanog čovjeka koji je obrastao cvijećem, koji je ležao, pa sjedio i za kojeg Ivan voli reći u šali da će zahvaljujući fojničkoj termalnoj vodi jednog dana i odšetati iz njihove bašte.Tu se nalazi mini fontana, ukrasno grmlje, stara drvena kola, mostići, klackalice, ljuljačke itd.

Njihov sin Goran iz Minhena im je donio kameni računar vremena, a računa se pomoću kamena koji vis.Tako ta vremenska prognoza kaže „KAMENI IZVJEŠTAJ O VREMENU“ i dalje se navodi „Ako ne vidiš kamen onda je maglovito.Ako kamen pravi sjenu onda je sunčano.Ako je kamen mokar onda pada kiša.Ako je kamen bijel onda pada snijeg.Ako se kamen njiše onda puše vjetar.Ako kamen skače onda je zemljotres.Ako nema kamena onda ga je neko ukrao“.

Bašta im se nalazi stotinjak metara nizvodno od hotela „Reumal“, u ulici Šetalište, pa mnogi gosti koji prošetaju tom ulicom, uživaju gledajući tu ljepotu.U njihovoj bašti uvjek ima nešto novo.Tokom proteklog ljeta im je sin Zvonko iz Bordoa u Francuskoj, gdje živi i radi donio putokaz na kojem se nalaze strijelice gradova, mjesta i država gdje im se nalazi familija, prijatelji i komšije, kao i udaljenost tih mjesta od Fojnice.Ivan Babić nam je ispričao

-U Bordou u Francuskoj mi je sin Zvonko, koji je udaljen od nas 1.946 km,drugi sin Zvonko je u Minhenu udaljenom od Fojnice 880 km, tu je putokaz za Lućice, gdje sam rođen, Srbac gdje mi je rođena supruga Dušanka, Sarajevo gdje smo živjeli i sada preko zime, u Njujorku žive braća od supruge itd.Najudaljenija mjesta za koje imamo putokaz i prijatelje je Tokio u Japanu udaljeno 9.399 km i Hobart u Australija udaljeno od Fojnice, 15. 998 kilometara, a tu nam živi komšinica, kćerka Galiba Borića itd.Sve su tačni pravci i kilometraža, kaže Ivan.

Klanjalo se i na ulici
Hazim Čukle - Petak, 18.10.2013, 12:55
Klikni za više fotografijaFojnica
Jedan od najveći praznika muslimana, Kurban – bajram je i u Fojnici proslavljen svečano.Džamije su bile pretjesne da bi primile veliki broj vjernika građana i gostiju Fojnice, koji su u jutarnjim satima krenuli ka džamijama, kako bi klanjali bajram namaz.Kurban-bajram je na području Medžlisa IZ Fojnica klanjan na 12 mjesta, a klanjalo se u džamijama, u haremima džamija i na ulici.

Centralna svečanost klanjanja Bajram namaza je održana u Muharem efendijinoj ,( Čaršijskoj džamiji), gdje je bajram namaz predvodio i bajramsku hudbu govorio Mensur efe. Pašalić, glavni imam Medžlisa IZ Fojnica.Nakon klanjanja bajram namaza , vjernici su se uputili svojim kućama, kako bi radost bajrama podjelili sa svojim najmilijim, a veliki broj njih je i klao kurban.

pretraga novosti :: arhiva novosti