Nova verzija sajta
Obilježena 70-ta godišnjica Visočko-fojničkog partizanskog odreda
Hazim Čukle - Petak, 30.08.2013, 14:45
Klikni za više fotografijaFojnica
U organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a općine Fojnica, na platou „Aquareumala“ u Fojnici je drugog dana proteklog vikenda obilježena 70-ta godišnjica formiranja Visočko-fojničkog partizanskog odreda.Ceremoniji obilježavanja ove godišnjice su prisustvovali predstavnici udruženja antifašista i boraca NOR-a općina Fojnice, Kiseljaka, Hadžića, Ilidže, Visokog,Kaknja, Breze i drugih okolnih općina, kao i predstavnici općine Fojnica , omladine i RVI Fojnice, građani i gosti Fojnice itd.

Nakon okupljanja,predstavnici udruženja antifašista i boraca NOR-a su položili cvijeće na spomen kosturnicu partizanskog groblja u Fojnici, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast palim borcima.Prisutne je prvi pozdravio Fehim Zečević, predsjednik UABNOR-a općine Fojnica i tom prilikom kazao da je Visočko-fojnički partizanski odred (VFPO) formiran 17.jula 1943 godineu selu Han-Ivnica kod Kreševa.Odred je od Formiranja bio sastavljen od boraca iz Sarajeva, Visokog, Kaknja, Vareša, Breze, Fojnice, Busovače, Ilijaša, Kiseljaka, Hadžića i Ilidže kazao je Zečvić i dodao

-Formiran je poslije V neprijateljske ofanzive i dolaska na teren Visoko, Fojnica, Kreševo Pete narodnooslobodilačke udarne divizije.Prva sjednica štaba Odreda i njegovo konstituisanje je održano u Kreševu.Štab su činili Milorad Novosel, komadant Odreda, Aza Koluder, komesar, Danilo Štaka zamjenik komesara,Akif Saletović, intendant i Edo Amrozić, obavještajni oficir Odreda, rekao je predsjednik Fehim Zečević.Nakon ceremonije obilježavanja ove godišnjice u restoranu „Central“Fojnica je za sve prisutne priređen ručak vojnički grah, a u zabavnom programu su nastupili folklorna sekcija KUD „1001 noć“ Fojnica.


Nastavak MNL "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Četvrtak, 29.08.2013, 09:29
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte raspored utakmica u okviru VIII kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Započeo prvi ciklus priprema zlatnih momaka za Poljsku
Hazim Čukle - Srijeda, 28.08.2013, 12:55
Klikni za više fotografijaFojnica
Dvadesetočlana ekspedicija zlatnih momaka, reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci, je započela prvi ciklus priprema od sedam dana u Fojnici. Smješteni su u „Aquareumalu“ Fojnica, a treniraju u sali O.Š.“Muhsin Rizvić“ i hotelu „Reumal“ u Fojnici. Naše vitezove koji su osvojili sve što se u ovom sportu može osvojiti predvodi šef stručnog štaba, selektor Mirza Hrustemović, sa pomoćnicima Ejubom Mehmedovićem i Zikretom Mahmutovićem.

U Fojnici su Sabahudin Delalić, kapiten reprezentacije i igrači : Adnan Manko, Safet Alibašić, Ervin Jusupović, Dževad Hamzić, Asim Medić, Mirzet Duran, Ismet Godinjak, Adnan Kešmer, Nizam Čanćar, Enis Kadrić, Muhamed Kapetanović, Edin Džino, Damir Grbić, Jasmin Brkić, Esad Durmišević i ekonom Dževad Šabeta Pupak.

Selektor Mirza Hrustemović nam je kazao -Fojnica je poznata destinacija za bh reprezentativce sjedeće odbojke, po tome što je dosada bila sretna i berićetna za naše uspjehe. Ovdje je širi spisak igrača, s obzirom da imamo i mlade igrače, sa njima radimo posebno. Treniramo dva puta, dok treći trening koristimo za rad sa podmatkom.Ovo je prvi od dva ciklusa priprema koje ćemo održati u Fojnici, pred odlazak na Evropsko prvenstvo u Elblag u Poljskoj, rekao je selektor Hrustemović i dodao

Učestvuje 13 reprezentacija,a nama su u grupi Hrvatska i Srbija. Planovi su nam poznati , mi branimo titulu prvaka Evrope.Radu ćemo pristupiti profesionalno, odgovorno i sa maksimalnim trudom, prema svim obavezama koje jedna selekcija treba da uradi i samim tim odbrani titulu prvaka Evrope.To je naša želja , da po osmi put budemo budemo na krovu Evrope, kada je u pitanju sjedeća odbojka, rekao je selektor Mirza Hrustemović.

Konačna lista općinskih popisivača i instruktora
anida.ramic - Srijeda, 28.08.2013, 11:50
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica


Konačna lista popisivača i instruktoraKomisija za popis Općine Fojnica objavljuje konačnu listu kandidata za općinske instruktore i popisivače za predstojeći Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. Konačnu listu pogledajte ovdje.

Za sedam dana osvojili vrhove Vlašića i Prenja
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 26.08.2013, 14:50
Klikni za više fotografijaPlaninari
Planinari PD „Vranica“ Fojnica su tokom cijele godine aktivni i organiziraju planinarske ture po planinama BiH, a ponekad i van granica naše zemlje. Za protekli sedam dana grupa od najaktivniji članova ovog planinarskog društva su imali dvije planinarske ture, posjetivši najviše vrhove planina Vlašića i Prenja.

Kako nam je kazao Eduard Slađo Jukić, uspon na Vlašić je započeo sa lokaliteta Golice, odakle smo krenuli preko Devečana (planinarski dom) do vrha Vlašička gromila i dalje do vrha Paljenika sa ukupno šest sati pješaćenja, kazuje predsjednik Jukić i nastavlja

Uspon na Prenj smo započeli sa lokaliteta Crno polje, odakle smo krenuli preko Jezerca (planinska kučica) do vrha Zelena glava čija je nadmorska visina 2155 metara.Povratak je bio do Konjičke Bijele, sa ukupnih 8 sati pješačenja.Planinari su bili oduševljeni viđenim, prelijepim panoramama naših planina, a iako smo na pola mjeseca avgusta, vidjeli smo snježnih smetova viskokih i po nekoliko metara, kaže predsjednik Eduard Slađo Jukić.

Mevlud na Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 26.08.2013, 11:28
Klikni za više fotografijaMevlud
Na Prokoškom jezeru, koje je udaljeno 24 kilometra od Fojnice u organizaciji Medžlisa IZ Fojnica je drugog dana prošlog vikenda u džamiji iznad ovog prirodnog dragulja, poslije podne namaza proučen deveti tradicionalni mevlud.Prisustvovalo je nekoliko stotina vjernika iz Fojnice, susjednih općina i šire, a učaći mevluda su bili imami Medžlisa IZ Fojnica.U prigodnom govoru , vjernicima se obratitio Mensur ef. Pašalić, glavni imam Medžlisa IZ Fojnica, koji je inače i predsjednik Udruženja ilmije IZ BiH,a govorili su i uvaženi visoki gosti.
U svom obraćanju vjernicima,Mensur ef. Pašalić, glavni imam Medžlisa IZ Fojnica je između ostalog kazao da su vakifi džamije na Prokoškom jezeru hadži Salih rahmetli Čabaravdić i njegova supruga, hadži Ferida hanuma Čabaravdić iz Visokog.Takođe je rečeno da je ova džamija veoma draga, jer po informacijama, ova džamija koja se nalazi na 1666 metara nadmorske visine na Prokoškom jezeru, jedina je džamija u Evropi na ovolikoj nadmorskoj visini, iako mala muslimanima Fojnice ogromna u srcima.

Atik džamija: Kulturno – historijski biser fojničkog kraja
Emir Aletić - Petak, 23.08.2013, 08:41
Klikni za više fotografijaAtik džamija
Fojnička Atik džamija je istinski kulturno – historijski biser fojničkog kraja. Ovaj objekat važi za jedan od najstarijih u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, a izgrađen je 1551. godine. No, ono što ovu džamiju razlikuje od većine drugih u našoj zemlji jeste činjenica da u svojoj višestoljetnoj historiji nikada nije pretrpjela ozbiljne vizualne promjene.

Baš onako kako je njen izgled zamislio Mustafa Hadr prije skoro 500 godina, Atik džamija i danas krasi stari dio gradića koji se, kao rijetki, može pohvaliti iznimno bogatom i slavnom historijom. Zanimljivo je da mahala u kojoj je smještena, prema osnivaču džamije i danas nosi ime Hadrovići...

Foto safari na Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Utorak, 20.08.2013, 13:44
Klikni za više fotografijaIzložba
Nakon što je u organizaciji Foto kluba FOT Travnik u Travniku otvorena 16. klupska izložba umjetničke fotografije i izložba umjetničkih fotografija koju je organizirala Asocijacija za umjetničku fotografiju, prvog dana ovog vikenda su je u sali hotela „Reumal“ u Fojnici otvorena Međunarodna izložba fotografije pod nazivom „Zeleno blago“, sa ekološkom tematikom.Otvaranju ove izložbe fotografija je prisustvovalo tridesetak fotografa iz BiH, Turske, Srbije i Hrvatske.

Nakon obraćanja domaćina i gostiju, izložbu je otvorio, Mirsad Mujanović, predsjednik Foto kluba FOT Travnik, koji je kazao –Ovdje je izloženo 172 fotografija, koje su nagrađene u tri kategorije pod nazivom „zeleni metuzalemi“, „kamen i voda“ i „zeleno šareno“.Na konkurs je stiglo oko 1.000 fotografija, zbog skučenosti prostora žiri je odabrao ove izložene, kazao je predsjednik Mujanović i dodao

Mi svake godine tradicionalni organizujemo na području SBK , foto safari na kojem učestvuju foto klubovi iz cijele BiH , a imamo i gostiju iz drugih zemalja.Ovo je deveti foto safari i odlučili smo se baš za područje Fojnice i Vranice, zbog ljepote prirode.Učestvuje trideset fotografa iz 4 zemlje, a na Prokoškom jezeru ćemo provesti dva dana.Fotografije koje gore napravimo će bit izložene u mjesecu novembru u Travniku, a kasnije i u hotelu“Reumal“ u Fojnici, kazao je predsjednik Mirsad Mujanović.Preliminarna lista općinskih popisivača i instruktora
anida.ramic - Četvrtak, 15.08.2013, 07:49
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica


Preliminarna lista popisivača i instruktoraKomisija za popis Općine Fojnica objavljuje preliminarnu listu kandidata za predstojeći popis stanovništva u BiH, koja će služiti za izradu konačne liste kandidata za popis, sukladno sa Procedurama i potrebama općine/grada. Preliminarnu listu pogledajte ovdje.Javni oglas za ostvarivanje novčanih sredstava
anida.ramic - Utorak, 13.08.2013, 14:45
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton Središnja Bosna/Srednjobosanski kanton
Općina Fojnica
Služba za privredu, finansije i budžetObavijestObavještavaju se poljoprivrednici sa područja općine Fojnica da je izašao javni oglas za ostvarivanje novčanih sredstava:

Rok za podnošenje zahtjeva u tekućoj godini za uzgoj rasplodne stoke- rasplodne junice je do 01.09.2013.god.

Rok za podnošenje zahtjeva u tekućoj godini za uzgoj rasplodnih krmača je do 01.10.2013.god.

Rok za podnošenje zahtjeva u tekućoj godini za tov junadi je do 01.10.2013.god.


Pomoćnik načelnika
Behrić Munib, dipl.ecc.


pretraga novosti :: arhiva novosti