Nova verzija sajta
Veziri ne brane trofej
Nevres Jemendžić - Ponedjeljak, 22.07.2013, 11:20
Klikni za više fotografijaTurnir
Fudbalski klub "Fojnica" organizira svake godine fudbalski turnir, pod nazivom Memorijal "Kenan Memija", posvećen bivšem igraču ovog kluba, borcu Armije R BiH, dobitniku "Zlatnog ljiljana", koji je poginuo u novembru 1993. godine.
Ovogodišnji 18. po redu memorijalni turnir igraće se u subotu i nedjelju, 27. i 28. jula 2013. godine ...

Košarkaški klub „Star“ se priprema za novu sezonu
Košarkaški klub «Star» - Ponedjeljak, 22.07.2013, 08:50
Klikni za više fotografijaKK STAR
Košarkaški klub „Star“ se priprema za novu sezonu, ligu mladih SBK za sve selekcije. Mladi košarkaši ne miruju pa su markirali terene za sve sportove u velikoj Sali, pod dirigentskom palicom njihovog trenera Samira Kučuka.

Klub trenutno broji oko 120 članova, a od septembra se planira upis novih članova.
Ciljevi i zadaci Kluba su da se u okviru kompletne sportske aktivnosti unaprjeđuje i popularizira sport, a posebno okupljanje djece i omladine zbog aktivnog bavljenja košarkom, zatim radom na pravilnom odgoju i razvoju mladih, kao i učestvovanje na sportskim takmičenjima.
U toku su pripreme za tradicionalni turnir „ Street ball 2013“.


Planinarska tura od Prokoškog jezera do Pogorelice
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 22.07.2013, 08:29
Klikni za više fotografijaPlaninari
U organizaciji PD“Vranica“ Fojnica organizirana je planinarska tura od Prokoškog jezera preko vrhova Ločike, Smiljevačke kose i Zec planine do Pogorelice.Na ovoj turi je učestvovalo četrdesetak planinara, pored domaćina na ovoj turi su učestvovali planinari PD“Bobovac“ Vareš, PD“Treskavica“ Sarajevo i PD „Bitovnja“ Kreševo, pješaćilo se deset sati.Ovoj grupi planinara se priključilo i trideset planinara HPD „Mosor“ Split iz Hrvatske, koji su u stigli u organizaciji PD“Bitovnja“ Kreševo.

Gosti iz Hrvatske su noćili dan prije na Prokoškom jezeru, gdje su imali uspon na najveći vrh Vranice Nadkrstac (2012 m.n.v.), dok su drugog dana noćili u planinarskom domu na Pogorelici, odakle su imali uspon do Gole Bitovnje, a nakon toga se vratili na Lopatu iznad Kreševa,gdje su u istoimenom planinarskom domu noćili i imali zajedničko sijelo i druženje.U kolu mira i pjesme
Hazim Čukle - Srijeda, 17.07.2013, 11:21
Klikni za više fotografijaFojnica
Na platou ispred Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ održana večer folklora, zajedničkog nastupa KUD“1001 noć“ Fojnica i KPD „Matija Gubec“ iz Bakovića , općina Fojnica pod nazivom „U kolu mira i pjesme“. Nastupile su folklorne i pjevačke grupe ova dva društva iz Fojnice.

Starija pjevačka grupa KPD“Matija Gubec“ su pjevali pjesme o Fojnici, a srednja folklorna grupa je igrala igre Hrvata fojničkog kraja, dok su članovi folklornih sekcija KUD „1001 noć“ izveli izgre iz srednje Bosne, a nastupio je i vokalni solista društva Harun Mujčić.

Organizatori ovog trećeg tradicionalnog druženja i folklora u Fojnici su Marica Prozo i prof.dr.Džen Pauer iz SAD, Marica Prozo je porijelkom iz Fojnice a živi i radi u SAD i ovom prilikom nam je kazala:
-Ja i profesorica Pauer već treću godinu radimo na jednom projektu izgradnje mira u BiH.Pripremamo i knjigu koja tretira tu tematiku.Napravili smo preko stotinu intervjua sa građanima općine Fojnica, imamo već dovoljno materijala, zavisi od izdavača.Ne želimo da završimo ovaj projekt, idemo dalje, kazala je Marica Prozo.Na kraju programa, zajedničko narodno kolo su zaigrali učesnici programa i posjetitelji.


Učenici koji su pohađali praktičnu nastavu, dobili certifikate
Hazim Čukle - Utorak, 16.07.2013, 07:47
Klikni za više fotografijaFojnica
Učenicima srednjih škola SBK-a koji se školuju za zanimanja iz hoteljestva, ugostiteljstva i turizma, a koji su pohađali praktičnu nastavu u Fojnici,su uručeni certifikati Turističko ugostiteljske škole iz Šamalijeresa (Chamalieresa) koja se nalazi u pokrajini Overnj (Auvergne) u Francuskoj.Ovo je treči ciklus ove školske godine, edukacije učenika, koji je u sklopu projekta „Centar Francuska-Overnj-BiH u Fojnici“, koji se sprovodi u saradnji francuske pokrajine Overnj i SBK-a i RR Centra „Fojnica“ u Fojnici.


Praktičnu nastavu pohađa 26 učenika srednjih škola, iz Fojnice, Kiseljaka, Busovače i Travnika. Od toga ih je 15 iz hotelsko-turističke škole ,treći razred, a 11 učenika je iz ugostiteljskih škola, smjer kuhar prvi razred.Sa učenicima su radili profesori iz škole Šamalijeresa Gaspari Christian, Vivant Thomas,Recasens Patrick i Huret Frederic i dva profesora iz Fojnice i Kiseljaka Muris Klisura i Vanja Rakita.Praktična nastava se odvija u hotelu „Reumal“ , „Novoj bolnici“ i „Aquareumalu“ u Fojnici.Najbolje rezultate u smjeru ugostiteljstvo je imala Elvira Topić iz Travnika, a kod kuhara Edina Arnaut Fojnica.

Certifikate su učenicima uručili prof.Huret Frederic, diretor praktične nastave, škole u Samalijeresu i Semin Sudžuka, zamjenik direktora RR Centar „Fojnica“ u Fojnici, koji nam je tom prilikom kazao:-Ovo je stručna specijalizirana nastava za učenike ovih strukovnih škola SBK-a.Ove školske godine su po četvrti put dodjeljeni certifikati učenicima, to su certifikati koji praktično otvaraju vrata ovim učenicima za zapošljavanje kod nas i u zemljama Evropske zajednice.U ove četiri godine je 120 učenika završilo ovu specijaliziranu praktičnu nastavu.Projekat je do sada finansirala regija Overnj i dijelom RR Centar „Fojnica“, dali će se nastaviti projekat vidjet ćemo u narednoj školskoj godini, rekoa je zamjenik direktora Centra Semin Sudžuka.

Turska Vojna Misija u BiH finansirala projekat zamjene kotla u O.Š. „Muhsin Rizvić“ u Fojnici
anida.ramic - Ponedjeljak, 15.07.2013, 13:48
Klikni za više fotografijaFojnica
Engin Alp, komadant LOT turske jedinice u Zenici i Salkan Merdžanić, načelnik općine Fojnica su svečanim presjecanjem vrpce označili završetak projekta ugradnje toplovodne peći u O.Š. „Muhsin Rizvić“ u Fojnici.

Vrijednost ovog projekta je oko 20.000 KM a u potpunosti ga je finansirala Turska Vojna Misija u BiH.

Na vrijednoj donaciji se u ime 820 učenika i 70 uposlenih, zahvalio Mujo Zahirović, direktor OŠ“Muhsin Rizvić“ Fojnica.

Prema riječima načelnika općine Fojnica Salkana Merdžanića ovakva pomoć je dobrodošla jer će učenici ove škole od sada znanje sticati u toplijim učionicama.


Nevrijeme u Fojnici
anida.ramic - Petak, 12.07.2013, 14:06
Klikni za više fotografijaDragačići
Olujno nevrijeme pogodilo je selo Dragačiće u srijedu poslijepodne. Tom prilikom načinjena je materijalna šteta.

U prvom redu, zbog začepljenja propusta oštećen je put i na njemu se nalaze velike količine mulja i kamenja. Prema riječima mještana, najvjerovatniji uzrok nastanka bujičnih potoka koji su prošli kroz selo i nanijeli štetu je neplanska sječa šume i veliki broj izgrađenih šumskih puteva. Na tim putevima, kažu, nisu rađeni kanali tako da se prilikom ovakvog nevremena stvara velika akumulacija vode što prouzrokuje potoke.

Osim puteva, oštećena je i ograda mjesnog groblja i jedan mezar. Također, vidljiva je šteta na bazenu seoskog vodovoda te je voda zamućena i trenutno neupotrebljiva. I na poljoprivrednim imanjima je bilo štete. Ono što je bitno naglasiti jeste da nije bilo oštećenja stambenih i pomoćnih objekata u selu.

Nakon dojave stanovnika sela Dragačići Službi za civilnu zaštitu i inspekcijske poslove Općine Fojnica na teren je izašao referent za civilnu zaštitu Nevres Jemendžić koji je tom prilikom sa mještanima obišao selo te sačinio izvještaj o načinjenoj šteti.

Za saniranje šteta nastalih na putu Općina Fojnica je angažovala firmu čije mašine rade na raščišćavanju.


Javni poziv za prijavu kandidata za općinske instruktore i popisivače za područje općine/grada Fojnica
anida.ramic - Srijeda, 10.07.2013, 14:02
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica


Na osnovu člana 26. Zakona o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine („Službeni glasnik BiH“, br. 10/12 i 18/13), Popisna komisija općine/ grada Fojnica objavljuje

JAVNI POZIV
ZA PRIJAVU KANDIDATA ZA OPĆINSKE INSTRUKTORE I POPISIVAČE ZA PODRUČJE OPĆINE/GRADA FOJNICAPrijave za sudjelovanje u popisu će se zaprimati do 31.JULA 2013 godine...

Održana Skupština LD “Divokoza“ Fojnica
Hazim Čukle - Srijeda, 10.07.2013, 08:24
Klikni za više fotografijaLovci
U lovačkom domu „Jezernica“ u Jezernici podno Prokoškog jezera održana je redovna Skupština LD“Divokoza“ iz Fojnice. Skupštini je prisustvovalo 22 od 25 njenih članova. Na dnevnom redu su bili izvještaj o radu , izvještaj o finansijskom poslovanju društva, kao i plan rada za 2013/2014 godinu, koji je podnio predsjednik LD“Divokoza“ Fojnica Mensur Softić. Takođe su izneseni izvještaji glavnog lovovođe, disciplinske komisije i izvještaj lovočuvara društva. Svi izvještaji su jednoglasno usvojeni.

Na ovoj Skupštini su dodjeljene i zahvalnice LD“Divokoza“ Fojnica, za doprinos na afirmaciji društva, unapređenju i razvoju lovstva, zaslužnim lovcima i prijateljima društva. Zahvalnice su dobili: Elmedin Karahmet, Nijaz Pašić, Milenko Bošnjak, KUD „1001 noć“ Fojnica,Mato Mijatović, Hamdija Zahirović, Zoran Bošnjak, Hasib Klisura, Ljudevit Oroz, Enes Kubat, Jozo Miličević, Samir Halilović, Dragan Miličević, Esad Karalija,Anto Tuka, Nedžad Huskić, Asim Zulum i Senad Akšamović. Zahvalnice je uručio predsjednik društva Mensur Softić,nakon toga je uslijedio druženje do kasnih večernjih sati.

Uspješno završen drugi kamp košarkaškog kluba "Star" Fojnica -" Makarska 2013"
Košarkaški klub «Star» - Utorak, 09.07.2013, 08:31
Klikni za više fotografijaKK STAR
KK "Star" krajem juna mjeseca organizovao je košarkaški kamp za sve omladinske selekcije. Kamp je trajao u periodu od 25.06.-30.06.2013 godine.

Tokom boravka realizovano je :
-osnovni kamp: svakog jutra korektivna gimnastika i dva treninga dnevno,
-game kamp: odigrane su utakmice sa košarkaškim klubom iz Visokog čiji je trener Jakub Genjac.

Pored radnog dijela program kampa je bio popraćen i rekreativno zabavnim aktivnostima kao što su druženje, odlazak na plažu i kupanje, a zatim i večernji izlazak.

KK "Star" sa ovom aktivnošću zatvara uspješno svoju sezonu sa nadom se da će od septembra nastaviti još bolje, sa većim uspjehom u ligi mladih SBK i sa većim brojem polaznika.

pretraga novosti :: arhiva novosti