Nova verzija sajta
Svečana akademija povodom 550-te godišnjice Ahdname
anida.ramic - Utorak, 21.05.2013, 08:49
Pročitano 374 puta
Klikni za više fotografijaFojnica
U Fojničkom samostanu je održana svečana akademija u povodu 550. godišnjice Ahdname, dokumenta koji je davne 1463. godine u mjestu Milodraž sultan Mehmed II Fatih uručio fra Anđelu Zvizdoviću. Tim dokumentom sultan Mehmed II Fatih je dao garanciju života i slobodu ispovijedanja vjere katolnicima.

Gosti ove akademije, koji su sa svog aspekta govorili o Ahdnami su bili prof. Srećko Džaja i književnik Ivan Lovrenović. Na akademiji su također predstavljeni rezultati mjerenja starosti Ahdname i plašta koji je sultan Fatih poklonio fra Anđelu Zvizdoviću, a koje su radili Institut Ruđer Bošković i Hrvatski državni arhiv.

Za istinsko svjedočenje ljubavi i dobrote prema svakom čovjeku te zalaganje za mir i suživot, Franjevački samostan Fojnica je posthumno dodijelio priznanje Ramizu efendiji Pašiću, a koje je ispred porodice primio njegov sin Edhem Pašić.

Akademiji je prisustvovao veliki broj zvanica, ljudi iz političkog i javnog života. Među zvanicama su bili i načelnik Općine Fojnica Salkan Merdžanić te predsjedavajući OV Fojnica Bogomir Barbić.

pretraga novosti :: arhiva novosti