Nova verzija sajta
Fojnica domaćin najmasovnijeg studentskog okupljanja u regionu
anida.ramic - Utorak, 07.05.2013, 11:19
Pročitano 209 puta
Klikni za više fotografijaHumanijada
Projekat “Humanijada 2013.” koji predvodi Udruženje studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu (USMF) i Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) ove godine održava se u Fojnici, u apartmanskom naselju Aquareumal.

Ovo je prvi put da se Humanijada, u dvadesetogodišnjoj tradiciji održava u Bosni i Hercegovini, i to u Fojnici od 08. do 12.05.2013. godine.

U ovom projektu učešće je uzelo preko 500 učesnika, 22 fakulteta, 12 gradova i 5 država.
Na ovom takmičenju će učestvovati slijedeći fakulteti: Fakultet zdravstvenih studija Sarajevo, Stomatološki fakultet Sarajevo, Farmaceutski fakultet Sarajevo, Medicinski fakultet Zagreb, Veterinarski fakultet Zagreb, Medicinski fakultet Split, Medicinski fakultet Tuzla, Veterinarski fakultet Sarajevo, Medicinski fakultet Osijek, Stomatološki fakultet Zagreb, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Zagreb, Farmaceutsko-biokemijski fakultet Zagreb, Medicinski fakultet Rijeka, Zdravstveno Veleučilište Vukovar, Medicinski fakultet Mostar, Fakultet zdravstvenih studija Mostar i Medicinski fakultet Sarajevo.

Koncept Međunarodnog takmičenja „Humanijada 2013.“ se zasniva na regionalnom povezivanju studenata biomedicinskih nauka, odnosno budućih kolega u struci i ostvarivanju međusobne saradnje, kroz mnogobrojne sportske aktivnosti i znanstvene seminare, kao i upoznavanje i zbližavanje različitih kultura država bivše Jugoslavije.

Humanijada 2013. obuhvaća četiri dana u kojima će studenti odmjeriti snage u različitim sportovima kao što su: mali nogomet, rukomet, košarka, odbojka, odbojka na pijesku, tenis i stolni tenis, te pored sportskih aktivnosti održat će se edukacijski skupovi na različite teme iz biomedicinskih nauka.

Uz navedene aktivnosti i bogat program takmičenja, studentima se pruža mogućnost odmora u vrhunskom apartmanskom naselju Aquareumal.

Općina Fojnica je prepoznala značaj navedenog projekta te će u svakom smislu podržati njegovu realizaciju i na taj način Fojnicu predstaviti u najljepšem mogućem svjetlu. Također, učešćem u ovom projektu Općina će dati doprinos u usmjeravanju mladih u pravcu sporta i zdravog života.

pretraga novosti :: arhiva novosti