Nova verzija sajta
"Zauvijek zajedno"
anida.ramic - Petak, 31.05.2013, 09:49
Klikni za više fotografijaFojnica
Turska općina Umranija proteklog vikenda je u Fojnici i Sarajevu organizovala kulturnu manifestaciju simboličnog naziva "Zauvijek zajedno".

Cilj ove manifestacije bio je ukazati na suživot s drugim kulturama i njihove vjerske i tradicijske specifičnosti a povod je 550. godišnjica Ahdname.

Naime, Ahdnamu je davne 1463. godine u mjestu Milodraž sultan Mehmed II Fatih uručio fra Anđelu Zvizdoviću i time fratrima i katolnicima garantirao ljudska prava i slobode.

U okviru programa manifestacije gosti iz Turske su, nakon posjete Općini Fojnica, upriličili obilazak Franjevačkog samostana gdje su vidjeli orginalnu Povelju te plašt fra Anđela Zvizdovića.

Nakon toga, u Turskom kulturnom centru je upriličena izložba slika te panel na temu „Ahdnama“.

Drugog dana vikenda, u okviru manifestacije, na Baščaršiji je upriličen bogat program čiji je cilj bio da se kroz prikazivanje dokumentarnog filma, izložbe fotografija i koncerta ukaže na mogućnost i volju za životom sa drugom kulturom i njenim specifičnostima.
Ispraćena 35. generacija maturanata
anida.ramic - Petak, 31.05.2013, 08:56
Klikni za više fotografijaMaturanti
U prepunoj sportskoj dvorani svečano je ispraćena 35.generacija SMŠ „Zija Dizdarević“ Fojnica. Ove godine SMŠ „Zija Dizdarević“ su završila 103 učenika.

Najbolji učenici ove generacije su Rijad Hodžić, Adnan Čohadžić, Medina Ramić, Mahira Varka, Murvet Huskić, Hatidža Šabić, Ćazim Kubat, Senad Pašić, Merima Bašić, Sumeja Memija, Amina Omerčević, Vedad Pamić, Ajdin Vreto i Maid Omerčević.

Direktor SMŠ „Zija Dizdarević“ Sabit Muhić se obratio prisutnim te uručio nagrade najboljim učenicima.

Također, maturantima sa obratio i načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić koji im je tom prilikom poželio mnogo uspjeha i sreće u daljem školovanju i životu.

Nakon svečanosti u sportskoj dvorani, maturanti su tradicionalno prodefilovali gradom, a njihova maturska zabava je održana u hotelu „Reumal“.

Održana VI. sjednica OV Fojnice
anida.ramic - Ponedjeljak, 27.05.2013, 12:39
Klikni za više fotografija6. sjednica OV
Održana je šesta po redu sjednica Općinskog vijeća Fojnica. Na ovoj sjednici su se našle 24 tačke dnevnog reda. Vijeće je usvojilo nekoliko Prijedloga odluka, u prvom redu to su Prijedlozi Odluka o raspisivanju Javnog konkursa za izbor predsjednika i članova Nadzornog odbora JKP „Šćona“ d.o.o. Fojnica i Upravnog odbora Javne ustanove „Predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece“ Fojnica, te JU „Banja Reumal“.

Također na ovoj sjednici Vijeća usvojen je Prijedlog Rješenja o imenovanju komisija i to, Komisije za ljudska prava, mlade i jednakopravnost spolova, Komisije za prostorno planiranje, uređenje i ekologiju, Komisije za poslove mjesnih zajednica, Komisije za nadzor implementacije „Strateškog plana razvoja općine Fojnica" te Komisije za praćenje poštivanja Etičkog kodeksa izabranih predstavnika vlasti.

Vijećnici su primili k znanju Informacije o stanju sigurnosti na području Policijske stanice Fojnica za 2012. godinu i prva dva mjeseca 2013. godine koja pokazuje nezadovoljavajuće stanje u oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira te saobraćaja. Također prezentovana je i Informacija o radu Biroa za zapošljavanje Fojnica za 2012. godinu u kojoj stoji da je stopa zaposlenosti u općini Fojnica u odnosu na predhodnu godinu povećana za oko 2,5 %.

Usvojen je također Izvještaj o radu ustanove „Predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece“ Fojnica. Prilikom rasprave po ovoj tački dnevnog reda vijećnici SDP-a su, bez objašnjenja, napustili sjednicu OV.

Na kraju sjednice vijećnici su dobili i informaciju od Službe za privredu, finansije i budžet o punjenju budžeta Općine Fojnica za prva tri mjeseca 2013. godine u odnosu na plan.

Natječaj za kratku priču/pripovijetku u 2013. godini
Nevres Jemendžić - Ponedjeljak, 27.05.2013, 11:48
Susreti Zija DizdarevićKnjiževno kulturna manifestacija
Broj: XXIX -7/13
Fojnica, 22.05.2013.godine


Upravni odbor Književno–kulturne manifestacije “Susreti Zija Dizdarević”,
na osnovu člana 7. Statuta manifestacije, raspisuje

NATJEČAJ
za kratku priču/pripovijetku u 2013. godini


Rok za dostavljanje radova je 15.09.2013. godine...

Rezultati utakmica VI kola i raspored utakmica VII kola MNL "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Ponedjeljak, 27.05.2013, 11:33
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte rezultate utakmica VI kola i raspored utakmica u okviru VII kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Fotografije sa odigranih utakmica VI kola MNL "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Ponedjeljak, 27.05.2013, 11:27
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Fotografije
Pogledajte fotografije sa odigranih utakmica u okviru VI kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"

Izložba Ahdname
anida.ramic - Utorak, 21.05.2013, 08:59
Fojnica onlineNačelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić i gvardijan Franjevačkog samostana u Fojnici fra Nikica Vujica su se dogovorili da povodom 550-te godišnjice obilježavanja Ahdname bude upriličena izložba orginalne verzije ovog dokumenta.

Naime, 24., 25. i 26. maja ove godine, u prostorijama Muzeja Franjevačkog samostana u Fojnici će biti izložena orginalna Ahdnama koju će moći vidjeti svi zainteresovani posjetioci.
Svečana akademija povodom 550-te godišnjice Ahdname
anida.ramic - Utorak, 21.05.2013, 08:49
Klikni za više fotografijaFojnica
U Fojničkom samostanu je održana svečana akademija u povodu 550. godišnjice Ahdname, dokumenta koji je davne 1463. godine u mjestu Milodraž sultan Mehmed II Fatih uručio fra Anđelu Zvizdoviću. Tim dokumentom sultan Mehmed II Fatih je dao garanciju života i slobodu ispovijedanja vjere katolnicima.

Gosti ove akademije, koji su sa svog aspekta govorili o Ahdnami su bili prof. Srećko Džaja i književnik Ivan Lovrenović. Na akademiji su također predstavljeni rezultati mjerenja starosti Ahdname i plašta koji je sultan Fatih poklonio fra Anđelu Zvizdoviću, a koje su radili Institut Ruđer Bošković i Hrvatski državni arhiv.

Za istinsko svjedočenje ljubavi i dobrote prema svakom čovjeku te zalaganje za mir i suživot, Franjevački samostan Fojnica je posthumno dodijelio priznanje Ramizu efendiji Pašiću, a koje je ispred porodice primio njegov sin Edhem Pašić.

Akademiji je prisustvovao veliki broj zvanica, ljudi iz političkog i javnog života. Među zvanicama su bili i načelnik Općine Fojnica Salkan Merdžanić te predsjedavajući OV Fojnica Bogomir Barbić.

Otvorena sezona lova na lipljena i mladicu
Hazim Čukle - Utorak, 21.05.2013, 08:18
Klikni za više fotografijaRibolovci
U organizaciji UG SR „Fojnica“ iz Fojnice, otvorena je sezona lova na lipljena i mladicu.Na lokalitetu Nadbare, uz obalu rijeke Fojnice se okupilo četrdesetak ljubitelja ribolova iz Fojnice, Kiseljaka, Kreševa i Sarajeva na otvaranju sezone.U sklopu otvaranja sezone lova na lipljen i mladicu, organizirano je i tradicionalno takmičenje u bacačkim disciplinama (bacanje u skič, metu i u dalj).

Takmičilo se deset ribolovaca.Pobjednik takmičenja je Refik Varka , koji je inače i predsjednik UG SR „Fojnica“ iz Fojnice.Drugo mjesto je osvojio Drago Biletić, treće mjesto Čedomir Pecirep itd.Sudije takmičenja su bili Jasmin Beba, Ivica Pecirep i Džemil Berbić.Najboljima su pripale nagrade ribolovna oprema kao što su ribarski štap triplex, komplet za izradu mušica, varalice, tava gril i set ribarskih noževa i diplome.Uz janjetinu na ražnju i specijalitetima sa roštilja, tri harmonike i pjesmu veselilo se do kasno u noć.na otvaranju sezone, ribe je bilo samo iz konzervi.Zakazana šesta sjednica Općinskog vijeća
anida.ramic - Ponedjeljak, 20.05.2013, 12:27
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton Središnja Bosna/Srednjobosanski kanton
Općina Fojnica
Općinsko vijeće Fojnica

S A Z I V A M
VI. sjednicu Općinskog vijeća Fojnica


Sjednica Općinskog vijeća Fojnica će se održati dana 21.05.2013. godine (utorak), u velikoj sali Općine Fojnica, sa početkom u 9:00 sati....

pretraga novosti :: arhiva novosti