Nova verzija sajta
Internacionalni turnir u košarci „Fojnica 2013“
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 28.03.2013, 17:07
Klikni za više fotografijaKK "Star"
Internacionalni turnir u košarci "Fojnica 2013" će se održati u Fojnici od 29.03. do 31.03.2013. godine. Na turniru će sudjelovati ekipe iz Turske, Njemačke i Bosne i Hercegovine. Otvaranje turnira je planirano za 29.03.2013. (petak) u 17.00 sati u Aquareumal-u a utakmice će se igrati 30.03.2013. (subota) od 10.00 sati u sportskoj dvorani.

Generalni sponzor turnira je Općina Fojnica.

Održana V. sjednica OV Fojnice
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 28.03.2013, 17:03
Klikni za više fotografija5.sjednica OV
Vijećnici Općinskog vijeća Fojnice su na danas održanoj sjednici usvojili Izvještaj o izvršenju budžeta za 2012. godinu. Također je usvojen Prijedlog budžeta Općine Fojnica za 2013.godinu te Prijedlog Odluke o izvršavanju budžeta za 2013. godinu i Prijedlog budžetskog kalendara Općine Fojnica za 2013. godinu. Osim ovih tačaka, na dnevnom redu današnje sjednice su bile i dvije tačke vezane za RRC Reumal Fojnica, i to Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o preuzimanju osnivačkih prava koji je usvojen te je data saglasnost na Statut Javne Ustanove „Banja Reumal“ Fojnica. Kada je u pitanju tačka dnevnog reda koja se odnosila na razmatranje mogućnosti za izmjenu Zaključka o davanju prethodne saglasnosti za dobijanje koncesije za istraživanje zlata na lokalitetu Bakovići, stav OV je bio da se ostane na Zaključcima donesenim 2011. godine. I na kraju, Vijeće je podržalo i Prijedlog Odluke o osnivanju lovišta na području Srednjobosanskog kantona koji mu je dostavljen od strane Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK.

Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Fojnica bilo je prisutno dvadeset vijećnika od 21 koliko broji ovo tijelo.

Agenciju ONASA posjetio Načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Srijeda, 27.03.2013, 22:43
Klikni za više fotografijaPosjeta ONASA-i
Generalna direktorica Nezavisne novinske agencije ONASA Elvira Begović primila je jučer u sjedištu Agencije u Sarajevu načelnika Općine Fojnica Salkana Merdžanića kojeg je informirala o radu Agencije ONASA.

Direktorica E. Begović istaknula je da je misija Agencije kontinuirani doprinos razvoju istinitog, nezavisnog i profesionalnog informiranja u naprednoj, evropski orijentiranoj, multietničkoj i multikulturalnoj BiH.

Tokom susreta, razgovarano je i o unapređenju saradnje između Agencije ONASA i Općine Fojnica.

Načelnik Merdžanić obišao je poslovne prostorije i razgovarao sa uposlenicima Agencije...

Sastanak pred 5. sjednicu Općinskog vijeća
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 26.03.2013, 16:01
Klikni za više fotografijaSastanak pred 5. sjednicu
Danas su se u Općini sastali načelnik Općine Fojnica Salkan Merdžanić, predsjedavajući Općinskog vijeća Fojnice Bogomir Barbić i predsjednici političkih stranaka te predsjednici klubova političkih stranaka koje učestvuju u radu OV. Povod za održavanje ovog sastanka je 5. redovna sjednica OV Fojnice koja će se održati u četvrtak 28.03.2013. godine.

Općinsko vijeće imenovalo komisije/povjerenstva
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Subota, 23.03.2013, 20:25
Klikni za više fotografijaSjednica Općinskog vijeća
Četvrta sjednica Općinskog vijeća Fojnice je održana u četvrtak, 21. marta 2013. godine. Na sjednici je, od 21 vijećnika koliko broji ovo tijelo, bilo prisutno dvadeset vijećnika. Vijeće je imenovalo članove četiri komisije/povjerenstva i to:

1. Komisiju/povjerenstvo za Statut i propise
2. Komisiju/povjerenstvo za društvene djelatnosti
3. Komisiju/povjerenstvo za žalbe, prigovore, predstavke i prijedloge
4. Komisiju/povjerenstvo za budžet, finansije i ekonomska pitanja.

Sastanak predsjednika političkih stranaka
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Srijeda, 20.03.2013, 16:35
Klikni za više fotografijaSastanak lidera
Predsjednici političkih stranaka iz Fojnice, predsjednik SDA, HDZ-a, Hrvatske koalicije, HSS Stjepan Radić, HSP BiH, SDP-a, SBB-a i SBiH-a su održali sastanak u zgradi Općine. Povod za ovaj sastanak je najavljena sjednica Općinskog vijeća Fojnice koja će se održati u četvrtak a na čijem dnevnom redu se nalazi Prijedlog imenovanja komisija/povjerenstava. Tačnije, predsjednici stranaka su razgovarali o usaglašavanju sastava komisija za rad i funkcionisanje OV. Stav predsjednika jeste da sve političke stranke, bez obzira na izborni rezultat, sa svojim predstavnicima učesvuju u radu komisija.

Doček gostiju iz Turske u Općini
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Srijeda, 20.03.2013, 15:46
Klikni za više fotografijaGosti iz Turske
Na poziv načelnika Općine Fojnica Salkana Merdžanića, načelnik turskog grada Umraniye, inače bratskog grada Fojnice, bio je gost Svečane sjednice OV Fojnice. Osim toga, Hasan Can je sa svojim saradnicima bio u posjeti zgradi Općine Fojnica gdje ga je dočekao načelnik Salkan Merdžanić sa svojim pomoćnicima. Tom prilikom održan je sastanak na kojem je, osim predstavnika ove dvije općine, bio prisutan i određen broj fojničkih privrednika te je dogovoreno da bi se naredna posjeta Općini Umraniye mogla realizovati upravo za privrednike, kako bi se stvorili uslovi za saradnju i na tom polju.

Načelnik Umraniye Hasan Can nije krio svoje zadovoljstvo što je ponovo u Fojnici, kako kaže u svome gradu, ali je istakao i da mu je bilo izuzetno drago kada su prije nekoliko dana, a povodom otvaranja nove zgrade Općine Umraniye, njegovi gosti bili načelnik Općine Fojnica Salkan Merdžanić i glavni imam Medžlisa IZ Fojnica Mensur ef. Pašalić.

Poslije sastanka gosti su otišli na akšam-namaz u Čaršijsku džamiju te su nakon toga bili gosti kulturno - zabavnog programa koji se održavao povodom Dana Općine.

Sastanak sa gostima iz Bačke Topole
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Srijeda, 20.03.2013, 15:38
Klikni za više fotografijaGosti iz Bačke Topole
Ovih dana Općina Fojnica je bila domaćin velikom broju gostiju koji su došli kako bi zajedno sa Fojničanima proslavili – 18. mart Dan Općine Fojnica ali i očuvali i učvrstili postojeće prijateljske veze. Tako je i načelnica Opštine Bačka Topola Melinda Mernjak sa svojim saradnicima boravila u našem gradu. Inače, sa ovom Općinom Fojnica baštini prijateljske veze još od 1978. godine. Sa gradonačelnicom Mernjak, načelnik Općine Fojnica Salkan Merdžanić i njegovi pomoćnici te predsjedavajući OV Fojnice Bogomir Barbić su održali sastanak. Tom prilikom predstavnici dviju općina su razmijenili iskustva o funkcionisanju općina te se razgovaralo o eventualnoj budućoj saradnji i produbljivanju međusobnih odnosa.

Bogat program obilježavanja Dana Općine Fojnica
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 19.03.2013, 21:41
Klikni za više fotografijaObilježen Dan općine
Ovih dana Fojničani ali i mnogobrojni gosti ovoga grada imali su priliku uživati u mnogobrojnim manifestacijama povodom 648-og rođendana Fojnice. Naime u subotu je u punoj dvorani održan kulturno-zabavni program u kojem su učestvovali KUD „1001 noć“ iz Fojnice, KPD „Matija Gubec“ također iz Fojnice, HKD „Napredak“ iz Kreševa, Zavod „Drin“ i Zavod „Bakovići“ te Turski kulturni centar „Yunus Emre“. Posjetioci su imali prilku uživati u lijepom pjesmi i igri.

Otvaranje izložbe slika Vjekoslave Čondrić u sali hotela „Reumal“ je upriličeno u nedjelju a u ponedjeljak je otvoren 10. Fojnički vikend knjige ali i književno veče sa Draganom Marijanovićem. Dva Zavoda koji egzistiraju na području Općine Fojnica, Zavod Drin i Zavod Bakovići, svoje radove su izlagali u Turskom kulturnom centru „Yunus Emre“.

Ono što je bitno istači jeste da je i ove godine u sklopu obilježavanja Dana općine raspisan konkurs za najbolje literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola. Ovoga puta tema je nosila naziv „Sve moje je ovdje“ a nagrade su dobile Amina Klisura iz OŠ „Muhsin Rizvić“, Ivana Bošnjak iz OŠ „Ivan Goran Kovačić“ te Elma Meša iz SMŠ „Zija Dizdarević“. Njima su nagrade uručene na Svečanoj sjednici OV Fojnice.

Sportisti na svoj način obilježili Dan Općine Fojnica
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 19.03.2013, 19:43
Klikni za više fotografijaTurnir za pionire
U sklopu obilježavanja Dana Općine Fojnica održan je niz kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija. Kada je riječ o sportskim manifestacijama Šahovski klub „Fojnica“, Tavla klub „Dževad Salčinović Šajna“ i Fudbalski klub „Fojnica“ su proteklog vikenda organozivali prigodne turnire.

U klupskim prostorijama održan je tradicionalni turnir u tavli „Fojnica 2013“. Na turniru je učestvovalo 26 igrača iz Sarajeva i Fojnice. Nakon vrlo zanimljivih partija, prvo mjesto na turniru je zauzeo Osman Traljo, drugoplasirani je bio Redžep Zaimović, a trećeplasirani Nedžad Čohadžić, svi iz Fojnice. Pobjedniku turnira dodjeljen je pehar na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća.

A „Šahovski klub Fojnica“ je organizovao 2. Šahovski memorijal Remzija Softić. Turnir je okupio 61 igrača iz nekoliko gradova Bosne i Hercegovine, među kojima je bilo četiri internacionalna majstora, tri fide majstora, ali i veći broj rekreativaca, koji vole ovu drevnu igru i koji su došli da svojim učešćem sačuvaju uspomenu na rahmetli RemzijuSoftića, vrsnog fojničkog šahistu.Turnir je igran po švicarskom sistemu, u 9 kola, a sudije su bili Mirza Miralem, Mirjana Barbić i Ahmed Kreso. Nakon nekoliko sati igre, pobjednik 2. Šahovskog memorijala RemzijaSoftić je Zoran Runić, internacionalni majstor, drugo mjesto je zauzeo Dejan Marjanović, a treće Atif Dumpor, internacionalni majstor. Oni su dobili novčane nagrade, medalje i diplome, a pobjednik je dobio i pehar u trajno vlasništvo i veliki prelazni pehar.

I fudbalski klub „Fojnica“ je na svoj način dao doprinos obilježavanju Dana Općine. Naime, organizovan je prvi malonogometni turnir za pionirske ekipe, godište 2000., pod nazivom „Četiri grada“. Na turniru su učestvovale ekipe: Fudbalski klub „Fojnica“, Fudbalski klub „Biser“ Sarajevo, Nogometni klub „Busovača“, Škola fudbala „Carioce“ Kiseljak, Nogometni klub „Katarina“ Fojnica, Nogometna škola „Šampion junior“ Sarajevo. U finalu su se sastale ekipe „Carioce“ i „Šampion junior“. Pobjednik turnira je ekipa „Carioce“ iz Kiseljaka. Njima je također na Svečanoj sjednici uručen pehar. Generalni pokrovitelj svih turnira bila je Općina Fojnica. „2. Šahovski memorijal Remzija Softić“ i malonogometni turnir „Četiri grada“ je otvorio Salkan Merdžanić, općinski načelnik.

pretraga novosti :: arhiva novosti