Nova verzija sajta
Rasformirao se ŽNK „Bosanke“
Hazim Čukle - Nedjelja, 24.02.2013, 21:02
Pročitano 140 puta
Klikni za više fotografijaŽNK "Bosanke"
Nakon skoro 40 godina postojanja i rada Ženski nogometni klub „Bosanke“ Fojnica, koje je od početka vodio trener veliki sportski etuzijast Dževad Mujkanović, se nedavno rasformirao i prestao sa radom. Razlog je finansijske prirode, nedostatak sredstava. Po riječima trenera Dževada Mujkanovića po zanimanju nastavnika matematike i fizike, na vijest o prestanku rada kluba, bilo je i suza kod mladih djevojaka, nogometašica iz Fojnice.

„Nadam se da će se iznači neko rješenje kako bi se priključili ponovo takmičenju u Prvoj ženskoj nogometnoj ligi BiH. Ženski nogomet u ovom malom banjskom gradiću podno Matorca je postojao skoro 40 godina. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća je u Fojnici postojao ženski fudbalski klub pod imenom „Viteks“, koji se takmičio u prvoj ženskoj fudbalskoj ligi Jugoslavije, koje su igrale sa klubovima iz Sarajeva, Splita, Ljubljane , Beograda, Niša i dr., a tada su iz našeg kluba tri djevojke igrale za žensku fudbalsku reprezentaciju Jugoslavije“, kazao je za Fojnica online trener Dževad Mujkanović.

Kasnije se klub pod nazivom ŽNK „Bosanke“ Fojnica se takmičio dvije godine u Prvoj ženskoj nogometnoj ligi BiH. Zaslugom trenera Dževada Mujkanovića klub je zauzeo visoko drugo mjesto na tabeli a četiri nogometašice iz Fojnice su nosile dres sa grbom ženske nogometne reprezentacije BiH. U svom postojanju nekoliko puta su nogometašice ovog kluba istupale iz nogometnih liga i ponovo se vraćale, uvijek je razlog bio finansijske prirode. Igrale su nekoliko godina rekreativno i po turnirima „veliki“ nogomet sa zapaženim rezultatima.

pretraga novosti :: arhiva novosti