Nova verzija sajta
Zaključak sa Vanredne sjednice Općinskog vijeća
Snežana Rajić - Nedjelja, 03.03.2013, 20:16
Općina FojnicaBroj: 01-05-170-2/13
Fojnica: 02.03.2013. godine

Na osnovu člana 87. Poslovnika Općinskog vijeća Fojnica („Službene novine Općine Fojnica“; broj: 4/08, 6/10 i 3/12), Općinsko vijeće Fojnica na Vanrednoj sjednici Općinskog vijeća održanoj 02.03.2013. godine donosi

ZAKLJUČAK


I Općinsko vijeće Fojnica osuđuje napade izvršene putem elektronske mreže i SMS poruka na Načelnika općine, Predsjednika Općinskog vijeća Fojnica i općinske vijećnike kojima je upućena prijetnja. Općinsko vijeće traži od Policijske stanice Fojnica da poduzme Zakonom određene mjere kako bi se počinitelji navedenih dijela otkrili i sankcionisali u skladu sa Zakonom.

II Zaključak će se objaviti u „Službenim novinama Općine Fojnica“.

Predsjednik Općinskog vijeća Fojnica
Dr. Barbić Bogomir


O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
www.fojnica.ba/opcina
Općinski vijećnici osudili prijetnje upućene Načelniku općine i Predsjedniku Općinskog vijeća
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Nedjelja, 03.03.2013, 20:12
Općina FojnicaNa jučerašnjoj vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Fojnica vijećnici su jednoglasno osudili prijetnje smrću upućene načelniku Fojnice Salkanu Merdžaniću i Predsjedniku Općinskog vijeća Bogomiru Barbiću.

Naime, u četvrtak u večernjim satima u SMS poruci koja je poslana s nepoznatog broja, upućene su im prijetnje o čemu su obavijestili policiju koja trenutno vrši istragu.

- Sjednica je održana jer ne želimo da se prijetnje tumače kao da se radi o prijetnjama na nacionalnoj osnovi. Ne mogu vjerovati da 20 godina nakon rata postoje takvi ljudi koji mogu uputiti ovakvu poruku - naglasio je Salkan Merdžanić, načelnik Općine Fojnica.

Ističe, da su prijetnje najvjerovatnije posljedica nezadovoljstva izbornim rezultatom određenih osoba, ali je rekao i da to nije način na koji bi trebali iskazivati svoje nezadovoljstvo.

Poručio je ipak da neće podleći pritiscima i napustiti poziciju koja mu je povjerena demokratskim putem, voljom naroda Općine Fojnica.

Predsjednik Općinskog vijeća Fojnica Bogomir Barbić je na sjednici kazao da upućene prijetnje na mobitele i društvene mreže od nepoznatih osoba, nekoliko vijećnika Fojnice te načelnik Općine dobijaju još od konstituirajuće sjednice te da se na taj način stvaraju pritisci na vijećnike i blokira rad Vijeća.

U zaključku koji su vijećnici na sjednici usvojili zatraženo je od Policijske stanice Fojnica da poduzme zakonom predviđene mjere kako bi se počinitelji ovih dijela otkrili i sankcionirali.

Sutra Vanredna sjednica Općinskog vijeća
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 01.03.2013, 12:55
Općina FojnicaObavještavamo Vas da će se Vanredna sjednica Općinskog vijeća Fojnica održati dana 2. marta 2013. godine (subota), u velikoj sali Općine Fojnica, sa početkom u 12:00 sati. Povod za održavanje Vanredne sjednice su upućene prijetnje načelniku Općine Fojnica Salkanu Merdžaniću, predsjedavajućem OV Fojnica Bogomiru Barbiću te određenom broju vijećnika OV Fojnica.

Pozivamo predstavnike medija da prisustvuju i medijski proprate ovaj događaj.

Apel za pomoć teško oboljeloj Zuka Aldini
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 28.02.2013, 22:17
Klikni za više fotografijaFojnica
Fojničanka Aldina Zuka, iz naselja Obojak MZ Prokos, boluje od reumatoidnog atritisa (kostobolje) te hitno mora na venuznu terapiju. Kako bi prvi dijagnostički tretman mogao biti uspješno realizovan potrebno je do 30. aprila obezbjediti 15.000,00 KM. Međutim, porodica Zuka nije u mogućnosti prikupiti potrebni novac te stoga molimo sve ljude dobre volje da pomognu dvadesetdevetogodišnjoj Aldini, majci dvoje djece.

Sredstva za pomoć liječenja Aldine Zuka možete uplatiti u konvertibilnim markama u Sparkasse banci na broj žiro računa: 1994706056676296.

Pokažimo svoju humanost!

Javni poziv za prijavu (registraciju) u Općinsku malonogometnu ligu "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Utorak, 26.02.2013, 18:57
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")

Javni poziv
Pozivamo vas da se prijavite (registrujete) u Općinsku malonogometnu ligu "Fojnica 2013"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Liga mladih košarkaša SBK/KSB 2012/2013: 9. kolo
Kasum Asef - Ponedjeljak, 25.02.2013, 12:39
Klikni za više fotografijaKK "Star"
Rezultate 9. kola i poredak na tablici Lige mladih košarkaša SBK/KSB u sezoni 2012/2013 u okviru Kantonalnog košarkaškog saveza SBK/KSB pogledajte ovdje.

U Fojnicu doputovala grupa od 48 ranjenika iz Libije
Hazim Čukle - Nedjelja, 24.02.2013, 22:20
Klikni za više fotografijaDolazak u "Novu bolnicu"
Već drugu godinu libijski ranjenici koji su nastradali tokom oružanih sukoba u Libiji u revoluciji i svrgavanju bivšeg predsjednika Muamera Gadafija dolaze na rehabilitaciju i oporavak u Fojnicu. Nedavno je u Fojnicu je stiglo 38 libijskih ranjenika, dok je istog dana u večernjim satima stigla grupa od još deset ranjenika. Sa njima su u pratnji i dva ljekara iz Libije. Smješteni su u „Novu bolnicu“.

Od glasnogovornice RR Centra „Fojnica“ iz Fojnice Merside Bureković smo saznali da se u ovom rehabilitacionom Centru u Fojnici već dvije godine nalaze ranjenici iz Libije i da imaju dobru saradnju sa libijskim Komitetom za ranjenike u Sarajevu.

„Danas je stigla ova grupa od 48 ranjenika, narednih dana očekujemo ih još. Imamo i iskustvo raditi sa njima, naravno tu je naš stručni tim ljekara i ostalog osoblja. Ovo su teži ranjenici, bolesnici kojima treba dugoročna rehabilitacija i oporavak.

Ova grupa će na rehabilitaciji provest tri mjeseca, nekima će taj boravak bit i produžen. Za njihove prijeme smo sve pripremili, od prijema na aerodromu u Sarajevu, transfera, animacije i smještaja u Fojnici. Imamo terapeute koji govore arapski jezik, uraditi ćemo sve da ranjenici što prije ozdrave i vrate se svojim kućama u Libiju“, kazala je za Fojnica online glasnogovornica Mersida Bureković.

Rasformirao se ŽNK „Bosanke“
Hazim Čukle - Nedjelja, 24.02.2013, 21:02
Klikni za više fotografijaŽNK "Bosanke"
Nakon skoro 40 godina postojanja i rada Ženski nogometni klub „Bosanke“ Fojnica, koje je od početka vodio trener veliki sportski etuzijast Dževad Mujkanović, se nedavno rasformirao i prestao sa radom. Razlog je finansijske prirode, nedostatak sredstava. Po riječima trenera Dževada Mujkanovića po zanimanju nastavnika matematike i fizike, na vijest o prestanku rada kluba, bilo je i suza kod mladih djevojaka, nogometašica iz Fojnice.

„Nadam se da će se iznači neko rješenje kako bi se priključili ponovo takmičenju u Prvoj ženskoj nogometnoj ligi BiH. Ženski nogomet u ovom malom banjskom gradiću podno Matorca je postojao skoro 40 godina. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća je u Fojnici postojao ženski fudbalski klub pod imenom „Viteks“, koji se takmičio u prvoj ženskoj fudbalskoj ligi Jugoslavije, koje su igrale sa klubovima iz Sarajeva, Splita, Ljubljane , Beograda, Niša i dr., a tada su iz našeg kluba tri djevojke igrale za žensku fudbalsku reprezentaciju Jugoslavije“, kazao je za Fojnica online trener Dževad Mujkanović.

Kasnije se klub pod nazivom ŽNK „Bosanke“ Fojnica se takmičio dvije godine u Prvoj ženskoj nogometnoj ligi BiH. Zaslugom trenera Dževada Mujkanovića klub je zauzeo visoko drugo mjesto na tabeli a četiri nogometašice iz Fojnice su nosile dres sa grbom ženske nogometne reprezentacije BiH. U svom postojanju nekoliko puta su nogometašice ovog kluba istupale iz nogometnih liga i ponovo se vraćale, uvijek je razlog bio finansijske prirode. Igrale su nekoliko godina rekreativno i po turnirima „veliki“ nogomet sa zapaženim rezultatima.

Štampan novi broj „Godišnjaka“ Književne zaklade/fondacije „Fra Grgo Martić“
Hazim Čukle - Nedjelja, 24.02.2013, 20:57
Klikni za više fotografijaGodišnjak
Književna zaklada/fondacija „Fra Grgo Martić“ iz Kreševa postoji od 2006. godine a osnivač i finansijer je kompanija „Stanić group“ iz Kreševa. Osnovana je s ciljem poticanja književnog stvaralaštva, te poboljšanje materijalnog položaja književnih stvaralaca. S tim ciljem Zaklada/Fondacija svake druge godine raspisuje natječaj za književnu nagradu „Fra Grgo Martić“ koja se dodjeljuje u šest kategorija, sa bogatim novčanim fondom nagrada. Osim toga Zaklada se bavi izdavačkom djelatnošću, stipendiranjem studenata književnosti, organizira književne prevoditeljske kolonije itd.

Tako je ovih dana štampan novi treći broj „Godišnjak“ književne zaklade/fondacije „Fra Grgo Martić“, kojeg je uredio književnik i novinar Milo Jukić iz Kreševa. Godišnjak je štampan na 128 strana i ukratko je zabilježeno sve ono čime se Zaklada bavila od sredine 2010. do kraja 2012. godine. Tu su izvještaji o promocijama knjiga, i književnih večeri, a prezentirani su i dojmovi sa književno prevoditeljske kolonije, te predstavljena akcija „1000 knjiga za kulturne i obrazovne institucije u BiH“. Posebno mjesto u „Godišnjaku“ zauzimaju djela književnih nagrada ove Zaklade.

pretraga novosti :: arhiva novosti