Nova verzija sajta
Tokom vikenda stotine skijaša u SRC „Poljana“
Hazim Čukle - Utorak, 29.01.2013, 12:25
Pročitano 231 puta
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
Lijepo i sunčano vrijeme posljednjeg januarskog vikenda je izmamilo na stotine ljubitelja zimskih radosti da dođu u Sportsko rekreacioni centar „Poljana“ iznad Fojnice. Dok je u gradu bila magla i hladno vrijeme na skijalištu sunčano i toplo. Put od Fojnice preko Bakovića, Bistrice i Kozovgrada do skijališta odlično očišćen i prohodan za sva vozila. Visina snijega je preko jednog metra, ski staze dobro urađene. Jedino se duže vremena čekalo na malom ski liftu jer veliki ski lift nije radio zbog kvara.

Iz Fojnice do skijališta vozi kombi bus svaki dan sa polaskom u 9,30 a povratak je u 16,30 sati. Troškove prevoza snosi Općina Fojnica. Vikendom je besplatan prevoz iz Brnjaka i Kiseljaka. Ispred motela „Brusnica“ na parkiralištu stotinjak automobila raznih registracija, većinom iz gradova okruženja, a ima ih i iz Dubrovnika, Splita, Pule, Rijeke itd. Moguće je iznajmiti ski opremu, a tu je i škola skijanja, za one koji žele naučiti skijati. Noćno skijanje je četvrtkom, petkom i subotom od 18-21 sat, cijena karte 10 KM.

Među brojnim skijašima i ljubiteljima zimskih radosti smo sreli i studenticu engleskog jezika 22 godišnju Zejnep Bajraktari iz Istanbula u Turskoj. Kazala nam je na dosta dobrom bosanskom jeziku da je prvi put u BiH: „Ovdje sam došla na usavršavanje i da učim bosanski jezik u Sarajevu. Tu ću boraviti desetak dana kako bi učila bosanski jezik a iskoristila sam priliku da dođem kod prijatelja u Fojnicu da se učim i skijati“ kaže Zejnep i dodaje:

„Kod nas nema snijega, i ako padne to je svega nekoliko centimetara. Nisam nikad skijala, a evo u ovom prekrasnom skijalištu iznad Fojnice sam za tri-četiri sata učenja već pomalo skijala. Gledala sam na televiziji i u novinama čitala o Bosni i Hercegovini, moji korijeni od pra, pra djedova vode sa ovih prostora. Učim Bosanski jezik, želim ga dobro naučiti. Priroda vam je prekrasna, ljudi ljubazni. Tokom boravka u BiH posjetit ću Mostar, Travnik, Sarajevo i Fojnicu“, završava razgovor za Fojnica online simpatična Zejnep.

pretraga novosti :: arhiva novosti