Nova verzija sajta
Otvorena sezona skijanja
Hazim Čukle - Srijeda, 02.01.2013, 23:47
Pročitano 217 puta
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
Krajem decembra je u Rekreacijskom centru „Brusnica“ na Poljani iznad Fojnice otvorena sezona skijanja. Do tog skijališta se dolazi iz Fojnice preko Bakovića, Bistrice i Kozovgrada dobro očišćenim putem nakon pređenih 15 kilometara. Sportski rečeno, vrijeme i teren odlični za igru. Visina snježnog pokrivača oko 70 cm. Skijalište se nalazi na 1570 metara nadmorske visine, gdje se nalazi i motel „Brusnica“ koji raspolaže sa 12 luksuznih apartmana restoranom sa oko 50 mjesta, kao i terasu sa tridesetak mjesta.

Na postojećim ski stazama, pogodnim za sve one koji su početnici, rekreativci ili oni iskusniji skijaši. Mali ski lift je bio u funkciji, dužine 450 metara, dok veliki ski lift dužine od 1100 metara radi od proteklog vikenda. Nekoliko ski staza je očišćeno. Kapacitet ski lifta je oko 250 skijaša na sat, tu je nekoliko skijaških staza širine od 30 - 200 metara ukupne dužine nekoliko kilometara, a nagib ski staze je 30-40 stepeni. Prvog dana otvaranja ski sezone od hotela „Stari grad“ u Fojnici je do skijališta vozio minibus, a skijanje je bilo besplatno.

Ispred motela „Brusnica“ smo zatekli nekoliko desetina automobila, ljubitelja skijanja, šetnje i uživanja u zimskim čarolijama. Najviše je tu bilo mladih, a bilo je i onih koji su se i sunčali na decembarskom suncu u skijalištu. Cijene su prošlogodišnje, tako dnevna ski karta za odrasle košta 20 KM po osobi, dok za djecu do 14 godina ona iznosi 15 KM, a cijena ski karte za noćno skijanje je 10 KM. Puni pansion u motelu „Brusnica“ je 75 KM po osobi, za djecu do 5 godina besplatno. Moguće je iznajmiti ski opremu, kao i jednu od nekoliko vikendica koje se nalaze uz skijalište. Tu se nalazi i škola skijanja za one koji žele naučiti skijati.

Sa skijališta se pogled pruža do Sarajeva i okolne planine Zec, Pogorelica, Bitovinja, kao i do nekih hercegovačkih planina. Kako meteorolozi najavljuju nove snježne padavine tako će Rekreacijski centar „Brusnica“ iznad Fojnice biti idealno mjesto za ljubitelje zimskih radosti.

pretraga novosti :: arhiva novosti