Nova verzija sajta
Popusti u februaru
PR JURRC "Fojnica" (Reumal) - Četvrtak, 31.01.2013, 12:16
Reumal FojnicaSvima koji nisu uspjeli iskoristiti dosadašnje popuste i pogodnosti – februar je posljednja prilika.

Reumal je svojim korisnicima omogućio dodatne pogodnosti tokom boravka:

Na sve manuelne masaže i dodatne fizikalne tretmane (osim hidro terapija) odobrava se popust od 50%.

Na boravke od 10 dana – Reumal daruje 2 dana GRATIS.

Ponuda vrijedi za privatne korisnike koji i penzionere/umirovljenike uz ček na pokaz.

Informacije i rezervacije:
tel: 030/838-800; 838-801; 838-802
fax: 030/838-900
email: rezervacije@reumal.ba
Rezervacija online
Tokom vikenda stotine skijaša u SRC „Poljana“
Hazim Čukle - Utorak, 29.01.2013, 12:25
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
Lijepo i sunčano vrijeme posljednjeg januarskog vikenda je izmamilo na stotine ljubitelja zimskih radosti da dođu u Sportsko rekreacioni centar „Poljana“ iznad Fojnice. Dok je u gradu bila magla i hladno vrijeme na skijalištu sunčano i toplo. Put od Fojnice preko Bakovića, Bistrice i Kozovgrada do skijališta odlično očišćen i prohodan za sva vozila. Visina snijega je preko jednog metra, ski staze dobro urađene. Jedino se duže vremena čekalo na malom ski liftu jer veliki ski lift nije radio zbog kvara.

Iz Fojnice do skijališta vozi kombi bus svaki dan sa polaskom u 9,30 a povratak je u 16,30 sati. Troškove prevoza snosi Općina Fojnica. Vikendom je besplatan prevoz iz Brnjaka i Kiseljaka. Ispred motela „Brusnica“ na parkiralištu stotinjak automobila raznih registracija, većinom iz gradova okruženja, a ima ih i iz Dubrovnika, Splita, Pule, Rijeke itd. Moguće je iznajmiti ski opremu, a tu je i škola skijanja, za one koji žele naučiti skijati. Noćno skijanje je četvrtkom, petkom i subotom od 18-21 sat, cijena karte 10 KM.

Među brojnim skijašima i ljubiteljima zimskih radosti smo sreli i studenticu engleskog jezika 22 godišnju Zejnep Bajraktari iz Istanbula u Turskoj. Kazala nam je na dosta dobrom bosanskom jeziku da je prvi put u BiH: „Ovdje sam došla na usavršavanje i da učim bosanski jezik u Sarajevu. Tu ću boraviti desetak dana kako bi učila bosanski jezik a iskoristila sam priliku da dođem kod prijatelja u Fojnicu da se učim i skijati“ kaže Zejnep i dodaje:

„Kod nas nema snijega, i ako padne to je svega nekoliko centimetara. Nisam nikad skijala, a evo u ovom prekrasnom skijalištu iznad Fojnice sam za tri-četiri sata učenja već pomalo skijala. Gledala sam na televiziji i u novinama čitala o Bosni i Hercegovini, moji korijeni od pra, pra djedova vode sa ovih prostora. Učim Bosanski jezik, želim ga dobro naučiti. Priroda vam je prekrasna, ljudi ljubazni. Tokom boravka u BiH posjetit ću Mostar, Travnik, Sarajevo i Fojnicu“, završava razgovor za Fojnica online simpatična Zejnep.

Ledenice
Hazim Čukle - Utorak, 29.01.2013, 12:15
Klikni za više fotografijaLedenice
Uz obalu rijeke Fojnice na putu Fojnica - Kiseljak u Zimijama zabilježili smo okom kamere lijep zimski prizor, ledenice na stijenama. Uslijed zahlađenja i minusa stijene su se okitile ledenicama kao ledenom zavjesom što daje lijepu sliku prolaznicima. U dužini od stotinjak metara na stijenama visi na hiljade ledenica koje liče na kristalne lustere ili prelijepu ledenu zavjesu.Kilogram suhe brusnice 30 KM, školjka domaćih jaja 12 KM
Hazim Čukle - Subota, 26.01.2013, 22:01
Klikni za više fotografijaPijaca
U Fojnici je od davnina pijačni dan srijeda.Tako smo proteklog januarskog pazarnog dana na zelenoj pijaci u Fojnici zabilježili cijene voća i povrća. Kako neko od kupaca reče cijene su januarske, a i posjeta je januarska. Nema kupaca, jer nema narod novaca, prošli blagdani i novogodišnji praznici, narod se istrošio, minusi i napolju, minusi i u džepovima.

Što se tiče cijena one su slične kao i u drugim gradovima u okruženju. Tako se kilogram kelja može kupiti za 1,5 KM, kupusa za 0,5 KM, kilogram zelene salate je 2 KM, čićoka ili morulja 1 kg je 5 KM, rodakva, prasa, cvekla i brokula se prodaju po 2 KM, kg kupus repe i okrugle repa je 1,5 KM, džumbir je 7 KM po kilogramu, tikvice i karfiol su po 2,5 KM 1 kg., mrkve je 1,5 KM, korjen celera 3 KM koliko košta i kg špinata. Crveni luk po kg je 1 KM a bijeli 4-5 KM, vijenac anduza i ovnaka košta 1 KM, krompir je od 0,80-1 KM po kilogramu...

U sudaru dva vozila trojica povrijeđenih
Hazim Čukle - Subota, 26.01.2013, 21:49
Klikni za više fotografijaJedno od vozila
Jučer, u petak 25. januara, u jutarnjim satima, tačnije oko 7,35 sati na putu Fojnica - Kiseljak u naselju Šćitovo polje u Fojnici dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su povrijeđena tri lica a na oba automobila je načinjena veća materijalna šteta. U sudaru su učestvovala dva automobila, oba marke „Golf“. U jednom od njih registarskih oznaka 441-M-596 za upravljačem se nalazio 39 godišnji Samel Hodžić, a sa njim je kao suvozač bio 30 godišnji Aldin Pamić, oba iz Fojnice. Drugim automobilom registarskih oznaka TA-344-195 je upravljao Mladen Biletić iz Kiseljaka.

Sva trojica su zadobili teže tjelesne povrede, nakon ukazane prve pomoći upućeni su u Kantonalnu bolnicu u Travniku. Za sada nisu poznati uzroci zbog kojih je došlo do ove saobraćajne nesreće. Uviđaj su obavili djelatnici Krim policije Policijske uprave Kiseljak.

Teška saobraćajna nesreća na ulazu u Fojnicu
Hazim Čukle - Subota, 26.01.2013, 21:42
Klikni za više fotografijaUništeno vozilo
Prekjučer, u četvrtak 24. januara, oko 21 sat u Bosanskoj ulici na ulazu u Fojnicu dogodila se teška saobraćajna nesreća u kojoj su dva lica zadobila tjelesne povrede. Kako nezvanično saznajemo u ovoj saobraćajnoj nesreći su učestvovala dva motorna vozila marke „Golf“ od kojih se automobil registarskih oznaka A45-E-703 za čijim se upravljačem nalazio 28 godišnji Ibrahim Bukvić iz Fojnice kretao iz pravca Fojnice, a automobil registarskih oznaka A72-J-282 kojim je upravljao 30 godišnji Kemal Bureković također iz Fojnice, kretao prema Fojnici. Iz za sada nepoznatih razloga došlo je do direktnog sudara.

Tom prilikom su oba vozača zadobila tjelesne povrede. Nakon što su dovezeni u hitnu službu „Doma zdravlja“ u Fojnici i nakon što im je ukazana prva pomoć upućeni su u Kantonalnu bolnicu u Travniku. Nezvanično smo saznali da je u ovoj saobraćajnoj nesreći Ibrahim Bukvić zadobio teže tjelesne povrede u predjelu grudnog koša i glave i da je zadržan u bolnici na daljnjem liječenju dok je Kemal Bureković nakon ljekarskog pregleda pušten kući. Na oba automobila načinjena je veća materijalna šteta. Uviđaj je obavila Krim policija Policijske stanice Fojnica.

Noćno skijanje na Poljani
Igor Jukić - Četvrtak, 24.01.2013, 23:12
Klikni za više informacijaRekreacijski centar "Brusnica"
organizira

Noćno skijanje na Poljani
svaki četvrtak, petak i subotu od 18 do 21 sat
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Delegacija Evropske unije u Fojnici
Nevres Jemendžić - Utorak, 22.01.2013, 12:46
Klikni za više fotografijaPosjeta EU delegacije
U sklopu redovnih posjeta općinama Bosne i Hercegovine, Delegacija Evropske unije boravila je i u Fojnici. Delegaciju su sačinjavali: dr. Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, Roland Gilles, ambasador Francuske u BiH, Emanuela Suprowitz, otpravnica poslova ambasade Poljske u BiH i Jean-Pierre Biebuyck, šef diplomatskog biroa Belgije u Sarajevu. Delegaciju su primili Salkan Merdžanić, načelnik Općine Fojnica, i Bogomir Barbić, predsjednik OV Fojnica. Cilj posjete je prikupljanje informacija o aktuelnim socijalnim, ekonomskim i političkim pitanjima u Fojnici, te posjeta značajnim privrednim subjektima i kulturno-historijskim spomenicima.

Nakon sastanka, načelnik Općine Fojnica je rekao: „Budući da sam dugo godina načelnik u Fojnici, goste sam upoznao sa stanjem u općini, onako kako ja ga doživljavam. Upoznao sam ih sa problemima s kojima se susrećemo, a posebno u oblastima zdravstva, školstva, privrede, ekonomije i o problemima koje imamo u funkcionisanju i saradnji sa višim nivoima vlasti. Jedan od problema koji se tiče svih lokalnih zajednica, pa tako i naše, jeste disbalans i razlika između funkcionisanja i samog rješavanja problema kada su u pitanju općine, kantoni, F BiH i država. Svakako da bi ova posjeta trebala biti poziv našim političarima da dođu, jer život se odvija na lokalnom nivou. Viši nivoi trebaju raditi u svojstvu potreba naroda, koji zna samo za općinu.“

U svojoj izjavi, dr. Renzo Daviddi je istakao: „Ovo je bila odlična prilika za nas da se upoznamo s problemima lokalne zajednice, zbog toga smo i organizovali posjete općinama širom BiH i to ćemo nastaviti raditi i u budućnosti. Mislim da je veoma važno direktno čuti od predstavnika lokalnih zajednica koji su to problemi s kojima se susreću, kako oni tako i stanovnici.“ Francuski ambasador se rekao da je najvažnije kod ove posjete to što su se bolje upoznali sa stanjem u lokalnim zajednicama. Istakao je da su razgovarali o odnosima između različitih nivoa vlasti u BiH, te da on smatra kako je Federaciji BiH potrebna reforma.

Najlonom pokrili Vatrogasni dom da ne prokišnjava
Hazim Čukle - Utorak, 22.01.2013, 10:39
Klikni za više fotografijaVatrogasni prokišnjava
Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Fojnica“ iz Fojnice su u vremenu svog postojanja na stotine puta pomagali drugima u spašavanju ljudi, njihove imovine i dobara. Ovih dana su prinuđeni da spašavaju svoju imovinu. Naime radi se o tome da im usljed obilnih padavina ovih dana krov prokišnjava, pa su prinuđeni da ga zaštite privremeno najlonom. Kazali su nam da je krov star oko 30 godina i da ga treba sanirati.

Rekoše nam da su napravili proračun da bi im trebalo oko četiri hilljade KM kako bi nabavili lim i svojim radom postavili ga na krov objekta. Uputili su zahtjev Općini Fojnica za pomoć na saniranju krova te se nadaju pomoći. Društvo broji 4 aktivna člana i 12 dobrovoljaca.

Respect liga (Fojnička budućnost) - 2. kolo
Udruženje za sport, ekologiju i kulturu «Respect» - Ponedjeljak, 21.01.2013, 14:07
Klikni za više informacijaUdruženje za sport, ekologiju i kulturu
"Respect" Fojnica


Rezultati 2. i raspored 3. kola Respect lige (Fojnička budućnost)
za predpionire i pionire MZ Fojnica
koje se igra 26.01.2013 (subota) sa početkom u 12:00 sati u dvorani OŠ "Muhsin Rizvić" Fojnica
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


pretraga novosti :: arhiva novosti