Nova verzija sajta
Postavljena ulična rasvjeta u Kujušićima
Hazim Čukle - Četvrtak, 22.11.2012, 09:35
Klikni za više fotografijaKujušići
Ovih dana je u naselju Kujušići u Smajlovićima postavljena ulična rasvjeta. Ovo naselje broji 25 domaćinstava i naselju je postavljeno 13 stubova i rasvjetnih mjesta u dužini od oko jednog kilometra. Vrijednost projekta koji je urađen je oko 5.000 KM, sredstvima mještana i pomoći Općine Fojnica. Radove je izvodila Elektrodistribucija Zenica PJD „Fojnica“ a akciju su vodili mještani Kujušića Dževad Mehić, Nevres Tiro i Maid Tulumović. Tim povodom je priređeno i narodno veselje uz pjesmu, narodna kola, iće i piće.

Završna manifestacija XXVIII Susreta Zija Dizdarević
Nevres Jemendžić - Srijeda, 21.11.2012, 19:51
Susreti Zija DizdarevićProgram Završne manifestacije XXVIII Susreta Zija Dizdarević

Subota, 24. novembar

• 15,00 h: Književno veče – Lana Bastašić; Promotor: Enver Kazaz; Klub 68
• 17,00 h: Novo čitanje klasika bh. književnosti – Vitomir Lukić; Uvodničari: Marko Vešović i Mevlida Đuvić
• 19,00 h: Gost Susreta – Marko Vešović; Domaćin: Enver Kazaz; Velika sala hotela Reumal

Nedjelja, 25. novembar

• 11,00 h: Svečana akademija
• 11,30 h: Izložba fotografija Kemala Hadžića; Velika sala hotela Reumal

Osman Traljo pobjednik državnog prvenstva u tavli
Hazim Čukle - Srijeda, 21.11.2012, 12:42
Klikni za više fotografijaOsman Traljo
U restoranu „Borik“ u Potocima kod Mostara je tokom proteklog vikenda u organizaciji Tavla Saveza Bosne i Hercegovine odigrano 13. pojedinačno prvenstvo BiH u tavli. Igralo se po švicarskom sistemu. Domaćin je bio Tavla klub „Bjelopoljac“ iz Mostara a učestvovalo je 120 igrača iz 14 tavla klubova BiH. Prvenstvo je svečano otvorio predsjednik Sportskog saveza BiH Omer Stambolić.

Nakon odigranih deset kola prvo mjesto je sa svih deset pobjeda osvojio i postao pobjednik Pojedinačnog prvenstva BiH u tavli Osman Traljo iz Tavla kluba „Dževad Salčinović Šajna“ iz Fojnice koji je inače i predsjednik ovog tavla kluba a uposlenik je hotela „Reumal“. Drugo mjesto je osvojio Kasim Hajdar i treće Dragi Hrvić, oba iz TK „Stari Grad“ Mostar. Najboljima su uručene novčane nagrade, pehari i diplome.

Kurs tradicionalne turske kuhinje
Hazim Čukle - Srijeda, 21.11.2012, 12:32
Klikni za više fotografijaTKC «Yunus Emre»
Turski kulturni centar „Yunus Emre“ koji je otvoren prije nešto više od godinu dana u Fojnici kao dar bratimljene upćine Umranija, jedne od 32 općine Istambula u Turskoj, je imao niz aktivnosti edukacije mladih i organizirao je nekoliko kurseva kao što su učenje turskog jezika, slikanje na vodi itd. Ovih dana je u toku upis polaznika kursa turske tradicionalne kuhinje. Broj polaznika je ograničen na deset.

Cijena pohađanja ovog kursa je 80 KM po polazniku i traje dva mjeseca. Kurs će se održavati petkom u popodnevnim satima u kuhinji Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ u Fojnici. Kurs turske kuhinje će voditi za to specijalizirana domaćica iz Turske, uspješni kandidati će dobiti certifikate. Vršiti će se obuka u spravljanju slijedećih jela turske kuhinje: Sebzeli bulgur pilavi, šekerpare, elti kuru fasulye, etli nohut, etli bulgur pilavi, yayla čorbasi, dondurmali irmih helvasi, tarhana čorbasi, arnavut džigeri, pijaz, yogurt čorbasi, lahmadžun, ezme, tavuk čorbasi, karniyarik, džadžik, šam tatlisi, sebze čorbasi, etli sarma, sutlač, arpa šehriyeli pirinč pilavi, ašure, arpa šehriye čorbasi, turlu, yešil merdžimek čorbasi, kofte, kirmizi merdžimek čorbasi, čoban kavurma, čoban salata, ayva tatlisi itd.

Biciklisti spojili ugodno sa korisnim
Hazim Čukle - Utorak, 20.11.2012, 13:04
Klikni za više fotografijaJosip Markota
Brdsko biciklistički klub „Slapovi Kozice“ Fojnica postoji nešto više od dvije godine, broji oko četrdeset svojih članova. Imaju veoma zapažena učešća na brojnim biciklističkim turama, u akcijama čišćenju grada, markiranju biciklističkih staza, edukaciji mladih članova kluba itd. Cilj im je zdrav odnos prema čovjeku, sportu, prirodi najviše, te kvalitetnom trošenju slobodnog vremena, učešće na sportskim manifestacijama i organiziranje istih, okupljanje ljubitelja biciklizma, uključivanje mladih članova u rad kluba.

Budući da se bicikl smatra ekološkim prevoznim sredstvom, članovi kluba se zalažu za očuvanje okoliša, te promicanje ekoloških stavova i očuvanje prirode. Članovi BBK „Slapovi Kozice“ Fojnica su krenuli u još jedan manji eko projekat, spojili su ugodno sa korisnim, a to je spoj sporta, zdravlja i ekonomije. O čemu se radi pojasnio nam je Josip Markota, jedan od inicijatora osnivanja kluba, a inače je zaposlen kao Pomoćnik načelnika za opće poslove i društvene djelatnosti Općine Fojnica...

Prozivka nogometaša NK „Respect“ Fojnica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 19.11.2012, 23:42
Klikni za više fotografijaNK „Respect“
Tokom proteklog vikenda je u sali OŠ „Muhsin Rizvić“ u Fojnici priređena prozivka nogometaša NK „Respect“ iz Fojnice. Lideru NK „Respect“ Adnanu Koljšiju i njegovom pomoćniku Miroslavu Bošnjaku Mirači su se javila 34 nogometaša seniora iz svih mjesnih zajednica općine Fojnica.

Po riječima Adnana Koljšija to su nogometaši koji nisu do sada bili aktivni u nekom od nogometnih klubova. „U sastavu Udruženje za sport, ekologiju i kulturu je i NK „Respect“ iz Fojnice koji ima selekciju seniora i juniora koji bi se od iduće nogometne sezone trebali takmičiti u Sarajevskoj kantonalnoj nogometnoj ligi. Na prozivci juniora smo imali 36 nogometaša, prosjek starosti nogometaša je 20 godina", priča Koljši...

Lovci Fojnice u posjeti lovcima Bačke Topole u Srbiji
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 19.11.2012, 23:33
Klikni za više fotografijaLovci
Tradicionalno preko trideset godina lovci članovi Lovačkog društva „Divokoza“ Fojnica, krajem godine odlaze u trodnevnu posjetu kolegama lovcima članovima LD „Karadžrođevo“ iz Bačke Topole u Srbiji, sa kojima gaje dobre i plodne prijateljske odnose i uzajamne posjete. Tako je bilo i ove godine, posljednjeg radnog dana prošle sedmice, dvanaest lovaca Fojnice je otputovalo u Bačku Topolu, gdje su sa kolegama lovcima imali zajednički lov na zeca i fazana.

U Bačku Topolu su otputovali lovci na čelu sa predsjednikom i sekretarom LD „Divokoza“ Fojnica Mensurom Softićem i Šaćirom Mukačom, te lovci iz svake od osam lovačkih sekcija koliko broji ovo lovačko društvo: Dževad Kubat, Josip Mijatović, Ivan Ababović, Davor Glavočević, Mujo A.Salčinović, Gabrijel V. Kuliš, Jozo Mijić, Esad Karalija, Dženan Polutan i Džemal Klisura.

Kako nam je na polasku kazao predsjednik LD „Divokoza“ Fojnica Mensur Softić, lovci Fojnice su boravili u gostima u Bačkoj Topoli od 16-18 novembra. Uzvratna posjeta gostiju kolega iz LD „Karadžorđevo“ iz Bačke Topole Fojnici je planirana od 14-16 decembra ove godine, gdje će se organizirati zajednički lov na divlje svinje.

Planinari Fojnice na Jahorinskom Kleku
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 19.11.2012, 12:35
Klikni za više fotografijaJahorinski Klek, 1780 m
U organizaciji Planinarskog društva „Vranica“ Fojnica proteklog vikenda je petnaestak planinara ovog društva posjetilo planinarski dom „Nedim Pilav Jogi“ vlasništvo BPD „Goražde-Maglić“ iz Goražda a koji je smješten na lokalitetu Ruda glava, na obroncima Jahorine, na poznatom ratnom pravcu snadbjevanja Goražde - Grebak.

Kako nam je kazao predsjednik PD „Vranica“ Fojnica Eduard Slađo Jukić domaćini su ih dobro dočekali uz planinarsku logistiku: „Drugi dan boravka na tom lokalitetu smo organizirali dvosatni uspon na Jahorinski Klek, čija je visina 1780 metara, odakle smo se vratili do doma. Pješaćili smo oko 3,5 sati, uspon i povratak. Interesantno je napomenuti da je u ovoj turi bilo više dama planinarki neko planinara“, za Fojnica online je ispričao predsjednik Eduard Slađo Jukić.

Prokoško jezero danas popodne
mir5ad - Nedjelja, 18.11.2012, 23:43
Klikni za više fotografijaProkoško jezero

Pogledajte fotografije ovdje.
(Foto: Hazim Čukle, 18.11.2012)

Opalo lišće zadaje glavobolju radnicima koji čiste parkove
Hazim Čukle - Subota, 17.11.2012, 13:12
Klikni za više fotografijaJesen u parku
Hladne noći sa jakim mrazovima i sunčani novembarski dani uzrok su naglog opadanja lišća sa drveća, koje zadaje glavobolju radnicima koji čiste parkove. Okom kamere smo tokom vikenda zabilježili u parku hotela „Reumal“ u Fojnici kako radnici ovog banjskog lječilišta sakupljaju opalo lišće platana i drugog drveća, koje tovare u kamion i transportuju na gradsku deponiju smeća.pretraga novosti :: arhiva novosti