Nova verzija sajta
Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine
Hazim Čukle - Utorak, 27.11.2012, 12:54
Klikni za više fotografijaPriredba u školi
Klikni za više fotografijaPosjeta spomeniku
U petak, povodom 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine, su učenici i njihovi nastavnici OŠ „Muhsin Rizvić“ priredili bogat kulturno zabavni program za svoje kolege, uposlenike škole, roditelje i građane Fojnice. Učenici članovi svih sekcija ove škole: folklorne, recitatorske, dramske, plesne itd su se predstavili publici u prepunoj sali škole. Najviše simpatija publike su pobrali i gromoglasnim aplauzom nagrađivani učenici nižih razreda i najmlađi učenici, članovi ovih sekcija.

U nedjelju je u organizaciji Udruženja antifašista i boraca Narodno oslobodilačkog rata (NOR) općine Fojnica, okupljanjem pored spomen – kosturnice Partizanskog groblja u Fojnici obilježena 69. godina od prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a i Dana državnosti BiH. Položeno je cvijeće, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je dužna pošta palim borcima i civilnim žrtvama rata. O značaju ovog datuma je pročitala referat Lejla Handžić, učenica SMŠ „Zija Dizdarević“.

Završeni XXVIII „Susreti Zija Dizdarević“
Hazim Čukle - Utorak, 27.11.2012, 12:18
Klikni za više fotografijaXVIII Susreti
U okviru završne književno-kulturne manifestacije ovogodišnjih XXVIII „Susreta Zija Dizdarević“ u Fojnici je pripremljen bogat kulturno zabavni program. Program je započeo prvog dana proteklog vikenda kada se u „Klubu 68“ u Fojnici održalo književno veče Lane Bastašić iz Banja Luke, čije su priče dvije godine zaredom osvojile prvo mjesto na natječaju Susreta za najbolju kratku priču/pripovjetku. Domaćin joj je bio Enver Kazaz.

Na svečanoj Akademiji prisutnima se obratio predsjednik Upravnog odbora manifestacije Nasir Selimović koji je govorio o maćehinskom odnosu određenih institucija prema ovoj manifestaciji i tom prilikom kazao: „Dakle, ovogodišnji XXVIII Susreti Zija Dizdarević Fojnica bez obzira na maćehinski odnos države, odnosno institucija koje bi trebale da potpomažu, da promoviraju kulturu u BiH, zadržali su kontinuitet i što mi je posebno drago i kvalitet."...

U petak počinje Deveti tradicionalni malonogometni Božićni turnir Fojnica '12
Hazim Čukle - Utorak, 27.11.2012, 01:04
Klikni za više fotografijaEkipa "Inoma" Kiseljak
U organizaciji Udruženja za sport i rekreaciju „Katarina“ Fojnica će se u sportskoj dvorani u Fojnici od 30.11.- 16.12. ove godine odigrati Deveti tradicionalni malonogometni Božićni turnir „Fojnica 2012“. Ekipe se mogu prijaviti do sutra, na telefon broj 063/338-856. Žrijebanje je prekosutra, 29. novembra. Kotizacija je po ekipi 200 KM. Natjecanje će se odvijati po Eurofustal pravilima 4+1+5, prednost u žrijebanju imaju prvoprijavljene ekipe.

Nagradni fond je 5.678 KM, od čega je nagrada za osvojeno prvo mjesto 4.000 KM, drugo mjesto 1.000 KM, treće 500 KM, također će bit nagrađeni i najbolji pojedinci turnira. Generalni pokrovitelj turnira je Ministarstvo prosvjete, kulture i znanosti SBK-a. Organizatori očekuju kao i obično veliki broj prijavljenih ekipa, koje dolaze iz: Sarajeva, Zenice, Travnika, Kiseljaka, Kreševa, Busovače, Fojnice itd. Prošlogodišnji pobjednik je ekipa „Inoma“ Kiseljak.

Prokoško jezero i krajem novembra privlači izletnike
Hazim Čukle - Utorak, 27.11.2012, 01:00
Klikni za više fotografijaIzlet na Prokoško
Pretprošlog vikenda je tridesetak izletnika iskoristilo sunčano i toplo novembarsko lijepo vrijeme i posjetilo Prokoško jezero kako bi na njemu proveli jedan ili dva dana vikenda. Po veoma dobrom makadamskom putu smo preko Tovarišta, Jezernice i Hrida nakon pređenih 23 kilometra stigli do Prokoškog jezera, gorskog oka i prirodnog dragulja smještenog u njedrima planine Vranice na 1636 metara nadmorske visine.

Pri samom dolasku primjećujemo da se dim vije iz svega nekoliko katuna, što je pokazatelj da su sa prvim mrazevima i snijegom mnogi napušteni, gdje će se vlasnici sa svojim stadima vratiti opet na proljeće. Ispred jednog od tih katuna nanizanih kao đerdan oko jezera srećemo dvojicu muškaraca koji sa jednom damom jedu pitu ispod sača. Rekoše da su badže, to su bračni par Almasa i Sulejmen Silajdžić i Bego Mekić iz Sarajeva. Prvi put su tu, došli slučajno, a na proljeće će ponovo doći jer im je predivno...

Planinari uređivali, markirali i prokresivali planinarske staze
Hazim Čukle - Utorak, 27.11.2012, 00:49
Klikni za više fotografijaObilježavanje staze
Planinari Planinaskog društva „Vranica“ Fojnica tokom godine imaju niz aktivnosti kao što su čišćenja okoliša, obilazak bh. planina, kao i radove na uređenju, markiranju i prokresivanje planinarskih staza na području općine Fojnica.

Tako je bilo i proteklih mjeseci, planinari Fojnice su to radili na širem rejonu planine Vranice uz finansijsku pomoć Evropske zajednice, tako da je postavljen veliki broj metalnih obilježavajućih stubova na potezu od planine Zec, preko grebenskog masiva planine Vranice i njenih vrhova, Ločika, Krstac i Nadkrstac koji je i najviši vrh Bosne (2112 m.n.v.)

Takođe su uređene i markirane nove planinarske staze koje vode iz Fojnice ka značajnim destinacijama na Vranici, Matorcu, Prokoškom jezeru. Nakon ovih aktivnosti planinara Fojnice, veliki dio starih zaboravljenih planinarskih staza je oživljeno, što omogućuje nesmetanu i sigurnu pojedinačnu posjetu ovih atraktivnih planinarskih destinacija oko Fojnice.

Liga mladih košarkaša SBK/KSB 2012/2013: 4. kolo
Kasum Asef - Utorak, 27.11.2012, 00:39
Klikni za više fotografijaKK "Star"
Rezultate 4. kola i poredak na tablici Lige mladih košarkaša SBK/KSB u sezoni 2012/2013 u okviru Kantonalnog košarkaškog saveza SBK/KSB pogledajte ovdje.

Pokradena dva kioska
Hazim Čukle - Utorak, 27.11.2012, 00:28
Klikni za više fotografija"Opresa" kiosk
Tokom noći četvrtak na petak 22/23 novembra u Fojnici se desila provalna krađa u dva kioska. U ulici Bosanska je došlo do provalne krađe u kiosk za prodaju štampe vlasništvo Muamera Omerčevića iz Fojnice a u ulici Mehmeda Spahe je došlo do provalne krađe u kiosk za prodaju štampe vlasništvo „Opresa“, oba u blizini zgrade Općine Fojnica. Ova dva kioska su udaljeni stotinjak metara jedan od drugoga.

U oba pomenuta kioska su provalnici razvalili ulazna vrata a u Bosanskoj ulici su i sa leđa kioska izrezali tablu lima. Iz prvog kioska odnešena je određena količina cigareta vrijednosti oko 200 KM dok je iz „Opresinog“ kioska odnešeno također cigarete i nešto novca. Načinjena je znatna materijalna šteta. Uviđaj su obavili djelatnici krim policije Policijske stanice Fojnica.

Učenicima koji uče turski jezik podijeljeni ruksaci i školski pribor
Hazim Čukle - Utorak, 27.11.2012, 00:19
Klikni za više fotografijaOŠ "Muhsin Rizvić"
Delegacija Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ iz Sarajeva u kojoj je bio direktor Centra Nuri Turkyilmaz, Umit Avci, stručnjak za Balkan i saradnici: Onder Gangal, Sehmuz Altin i Ivana Mihaljević su posjetili u petak prošle sedmice Turski kulturni centar „Junus Emre“ u Fojnici, gdje im je domaćin bio direktor ovog Centra u Fojnici Mustafa Kayihan.

Svi zajedno su posjetili OŠ „Muhsin Rizvić“ u Fojnici gdje su učenicima ove škole koji fakultativno uče turski jezik podijelili ruksake i školski pribor. Saznali smo da su se u projekat uvođenje turskog jezika kao fakultativnog jezika u nastavu u osnovnim i srednjim školama u njegovoj realizaciji uključile i neke od osnovnih škola iz SBK-a. Ovom prilikom je osnovcima u Fojnici podjeljeno 77 ruksaka i školskog pribora, kao i osnovcima iz Kaćuna, općina Kiseljak, gdje je podijeljeno 107 komada ruksaka i školskog pribora.

Na ovoj donaciji učenicima, zahvalila ispred OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica pedagogica ove škole Almina Sulejmanović.

Pet miliona pregleda 27 hiljada fotografija Fojnice
mir5ad - Petak, 23.11.2012, 00:18
Klikni za više fotografijaFojnica u sumrak
Ovih dana će biti premašen broj od 5 miliona pregleda skoro 27 hiljada (26.961) fotografija u Fojnica online foto galeriji (www.fojnica.ba/foto). Fotografije su razmještene u 2.185 albuma i 59 kategorija. Uz napomenu da odvojena foto galerija Reumala (www.reumal.ba/foto) koja je dugi niz godina bila sastavni dio Fojnica online trenutno broji 5.420 fotografija u 276 albuma i 18 kategorija koje su pregledane više od milion puta (1.152.816).

pretraga novosti :: arhiva novosti