Nova verzija sajta
Opklade navijača Željezničara, Sarajeva i Veleža
Hazim Čukle - Četvrtak, 20.12.2012, 22:52
Pročitano 260 puta
Klikni za više fotografijaNavijači u "akciji"
Širom BiH, fudbalski klubovi Premijer lige BiH imaju svoje navijače i simpatizere. Kako postoji rivalstvo između fudbalskih klubova, posebno komšijskih, tako postoji i rivalstvo i između njihovih navijača. Tu su i raznorazne opklade. Jedna takva lijepa tradicija, opklada navijača fudbalskih klubova Željezničara, Sarajeva i Veleža iz Mostara u Fojnici traje još prije od proteklog rata. Klade se uglavnom uposlenici hotela „Reumal“.

Opklade su uglavnom u pečenu janjad, iće i piće, a sve plaćaju navijači kluba koji je najslabije plasiran u polusezoni ili na kraju prvenstva fudbalske Premijer lige BiH. Odabere se lokacija i vrijeme realizacije. Tako je bilo i ovih dana, mjesto realizacije opklade je bilo u kaminu „Stara banja“ u Fojnici. Sve je bilo isto kao i prije, samo što su se sva tri tabora navijača solidarisali i zajednički platili i pojeli dogovoreno za ovu opkladu.

Bili su tu transparenti i rekviziti klubova i raznih šala na račun drugog kluba. Tako je vođa navijača Željezničara Selver Memija kazao da su i oni dosta plaćali ceh, da su čak u jednog čovjeka u Gornjoj Mahali imali i svoje stado ovaca koje su potrošili u izgubljene opklade. Ove polusezone je Željezničar jesenji prvak, jedino su veležovci i sarajlije morale služiti šampionske navijače. Ago Zulum je donio tu i harmoniku, gdje su svi uz pjesmu i veselje ostali do kasno u noć i dogovor za narednu opkladu na kraju fudbalskog prvenstva.

pretraga novosti :: arhiva novosti