Nova verzija sajta
Ambasador Republike Češke posjetio Zavod „Drin“
Hazim Čukle - Četvrtak, 20.12.2012, 13:53
Pročitano 314 puta
Klikni za više fotografijaPresjecanje vrpce
Jučer je Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica posjetio ambasador Republike Češke u BiH Tomaš Szunyog. Svečanim presjecanjem vrpce, koju su presjekli ambasador Tomaš Szunyog i direktorica Zavoda dr Samiha Hodžić otvorena je radionica za izradu dekorativnih predmeta od stakla. Radi se o projektu finansiranom od strane Republike Češke u sklopu Razvojne saradnje malih lokalnih projekata za 2012. godinu.

Vrijednost projekta je 7.500 KM. Od tog iznosa kupljena je peć za fuziju stakla, kao i ostala prateća oprema za tu radionicu. Zavod „Drin“ je svojim sredstvima opremio i adaptirao taj prostor, a u toku implementacije ovog projekta pružile su pomoć i firme iz uže i šire lokalne zajednice. U realizaciji aktivnosti involvirano je dvadesetak korisnika koji su bili uključeni u program procjene i osposobljavanja za rad sa staklom, koji su sada tu i angažovani.

Prilikom otvaranja radionice ambasador Tomaš Szunyog je kazao da je Republika Češka izdvojila BiH kao jednu od prioritetnih zemalja za razvoj i pomoć.

„Svake godine izdvajamo 50-60 miona Kruna (oko 2 miliona €), za velike projekte kao što su naprimjer poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, kao i male projekte kao što je ovaj. Vidimo sada da je to profesionalno urađeno, pomoći će Zavodu „Drin“, kazao je ambasador Szunyug.

Direktorica Zavoda „Drin“ Fojnica dr Samiha Hodžić je zahvalila na pomoći Republike Češke i dodala: „To su mali projekti, ali od malih projekata se prave i velike stvari. Krajnji cilj nam je da naše korisnike uposlimo tokom dana, da rade i da zarade sebi i đeparac. Cilj nam je da ono što proizvedemo u Zavodu, neko kupi zato što je to kvalitetno, a ne zato što želi pomoći Zavodu „Drin“. Ono što zaista čini ovu radionicu posebnom jeste šarolikost i kvalitet proizvoda, raznovrsnost u načinu rada i unikatnost konačnih proizvoda“, kazala je direktorica Hodžić.

pretraga novosti :: arhiva novosti