Nova verzija sajta
Skijanje u Fojnici (2012/2013)
Mirsad Topalović - Nedjelja, 30.12.2012, 22:50
Čestit Božić i sretna nova 2013. godina
Fojnica online redakcija - Ponedjeljak, 24.12.2012, 07:00
Klikni za više fotografijaFojnicaČestit Božić i sretna Nova godina!Malonogometna liga (dječaci) za mjesne zajednice općine Fojnica
Udruženje za sport, ekologiju i kulturu «Respect» - Subota, 22.12.2012, 12:03
Klikni za više informacijaUdruženje za sport, ekologiju i kulturu
"Respect" Fojnica
organizuje

Malonogometnu ligu (dječaci) za mjesne zajednice općine Fojnica
Prijave ekipa traju do 04.01.2013.
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Osman Hurko 64 godine u braku sa suprugom Nezirom
Hazim Čukle - Subota, 22.12.2012, 11:57
Klikni za više fotografijaNezira i Osman
Među gostima Fojnice koji u nju dolaze sa razlogom, put ne vodi dalje, pa se morate vratiti istim, ima i onih koji su po nečemu različiti i neobični. Ovih dana je na odmor i rehabilitaciju u hotel „Reumal“ u Fojnici stigao neobičan bračni par, oboje penzioneri 89 godišnji Osman i 82 godišnja Nezira Hurko iz Rogatice koji su u braku već 64-tu godinu. Sreli smo ih u hotelskoj sobi, gdje su kafalenisali i gledali televiziju.

Osman nam je ispričao da imaju petero djece, osmero unučadi isto toliko i praunučadi...

Osnovan vokalni ansambl „Harmonija“ Fojnica
Hazim Čukle - Četvrtak, 20.12.2012, 23:04
Klikni za više fotografijaAnsambl „Harmonija“
U sklopu Kulturno umjetničkog društva „1001 noć“ Fojnica postoji i vokalni ansambl koji broji 13 dama svojih članica, koje rade uz pratnju prof. Midhata Salčinovića. Ovaj ansambl čine: Alma Bulić, Nerka Čohadžić, Zijada Salihagić, Razija Buharalija, Azra Dević, Samira Mušinbegović, Mirsa Džafić, Sabina Vrabac, Habiba Hadžimjejlić, Rabija Topalović, Rahela Iličić, Murisa Karić i Sejda Salčinović.

Jedna od njih je i Alma Bulić koja nam je kazala: „Prije proteklog rata smo u Fojnici imali kulturnih zbivanja na visokom nivou, imali smo i veliki gradski hor koji je sa orkestrom brojao i po 40 članica. Nas nekoliko koje smo bile članice tog gradskog hora i koje smo završile muzičku školu smo odlučili da osnujemo vokalni ansambl, koji djeluje u sastavu KUD „1001 noć“ Fojnica. U fazi smo registracije vokalnog ansambla, on se zove vokalni ansambl „Harmonija“ Fojnica. Probe su nam dva puta sedmično, same se finansiramo, imamo obećanja da će nam i drugi pomoći...

Opklade navijača Željezničara, Sarajeva i Veleža
Hazim Čukle - Četvrtak, 20.12.2012, 22:52
Klikni za više fotografijaNavijači u "akciji"
Širom BiH, fudbalski klubovi Premijer lige BiH imaju svoje navijače i simpatizere. Kako postoji rivalstvo između fudbalskih klubova, posebno komšijskih, tako postoji i rivalstvo i između njihovih navijača. Tu su i raznorazne opklade. Jedna takva lijepa tradicija, opklada navijača fudbalskih klubova Željezničara, Sarajeva i Veleža iz Mostara u Fojnici traje još prije od proteklog rata. Klade se uglavnom uposlenici hotela „Reumal“.

Opklade su uglavnom u pečenu janjad, iće i piće, a sve plaćaju navijači kluba koji je najslabije plasiran u polusezoni ili na kraju prvenstva fudbalske Premijer lige BiH. Odabere se lokacija i vrijeme realizacije. Tako je bilo i ovih dana, mjesto realizacije opklade je bilo u kaminu „Stara banja“ u Fojnici. Sve je bilo isto kao i prije, samo što su se sva tri tabora navijača solidarisali i zajednički platili i pojeli dogovoreno za ovu opkladu...

Ambasador Republike Češke posjetio Zavod „Drin“
Hazim Čukle - Četvrtak, 20.12.2012, 13:53
Klikni za više fotografijaPresjecanje vrpce
Jučer je Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica posjetio ambasador Republike Češke u BiH Tomaš Szunyog. Svečanim presjecanjem vrpce, koju su presjekli ambasador Tomaš Szunyog i direktorica Zavoda dr Samiha Hodžić otvorena je radionica za izradu dekorativnih predmeta od stakla. Radi se o projektu finansiranom od strane Republike Češke u sklopu Razvojne saradnje malih lokalnih projekata za 2012. godinu.

Vrijednost projekta je 7.500 KM. Od tog iznosa kupljena je peć za fuziju stakla, kao i ostala prateća oprema za tu radionicu. Zavod „Drin“ je svojim sredstvima opremio i adaptirao taj prostor, a u toku implementacije ovog projekta pružile su pomoć i firme iz uže i šire lokalne zajednice. U realizaciji aktivnosti involvirano je dvadesetak korisnika koji su bili uključeni u program procjene i osposobljavanja za rad sa staklom, koji su sada tu i angažovani.

Prilikom otvaranja radionice ambasador Tomaš Szunyog je kazao da je Republika Češka izdvojila BiH kao jednu od prioritetnih zemalja za razvoj i pomoć...

Umihana ima džinovski krompir
Hazim Čukle - Četvrtak, 20.12.2012, 13:12
Klikni za više fotografijaUmihana sa krompirom
Nakon što smo nedavno pisali na Fojnica online da je poljoprivredni proizvođač Alija Hurem iz Pločari Polje u Fojnici iskopao na svom imanju džinovski krompir teži od jednog kilograma, javila nam se domaćica Umihana Akšamović iz naselja Dusina podno Pogorelice, koja je donijela krompir teži od dva kilograma. Džinovski krompir su kaže iskopali na svom imanju na Pogorelici na 1200 metara nadmorske visine ona i njen muž Vejsil. Krompir teži 2,30 kilograma, malo je kalirao, a iskopali su ga prije više od mjesec dana i čuvaju ga u kući.

Vlasnica džinovskog krompira Umihana nam je kazala da je sa svojim mužem Vejsilom zasijala tonu sjemenskog krompira, a da su i pored ovogodišnje velike suše iskopali oko 10 tona krompira...

Tužna vijest o preranoj smrti Kemala Ramića
Hazim Čukle - Četvrtak, 20.12.2012, 13:04
Klikni za više fotografijaDženaza Kemalu Ramiću
Osmog decembra 2012. godine u svojoj 52. godini života, zauvijek nas je napustio naš sugrađanin i prijatelj Kemal Ramić Kemo je bio omiljen u društvu, kao i kod svojih kolega i korisnika u Zavodu "Drin" u Fojnici gdje je bio zaposlen. Svima će ostati u lijepom sjećanju. Neka mu dragi Allah dž.š. podari Džennet.
Izmirenje obaveza po Rješenju o naknadi za korištenje gradskog građevinskog zemljišta
Općina Fojnica - Četvrtak, 20.12.2012, 11:16
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Služba za društvene djelatnosti i
stambeno-komunalne poslove

Broj: 08-14-1265/12
Fojnica, 18.12.2012. godine

Obavijest


Poštovani sugrađani,

Obavještavamo vas da svi koji nisu izmirili obaveze po dobivenom Rješenju o naknadi za korištenje gradskog građevinskog zemljišta:

- Vezano za stan za period 01.01.2012. – 31.12.2012. godine,
- Vezano za kuću za period 01.01.2008. – 31.12.2012. godine,

Dužni su ih izmiriti najkasnije do 31.12.2012. godine, u protivnom iste ćemo morati naplatiti putem nadležnog Suda.

Eventualni dug prema gore navedenoj obvezi, možete izmiriti uplatom na:

Primalac: Općina Fojnica,
Žiro-račun broj: 3389002208367582 – UniCredit Bank, Filijala Fojnica
Svrha uplate: GGZ po Rješenju broj:________(navesti)
Vrsta prihoda: 722434
Šifra općine: 030

Unaprijed zahvalni,
Pomoćnik načelnika
Josip Markota

pretraga novosti :: arhiva novosti