Nova verzija sajta
Obilježen Dan ašure
Hazim Čukle - Srijeda, 28.11.2012, 15:48
Pročitano 238 puta
Klikni za više fotografijaDan ašure
Dan ašure koji se obilježava desetog dana prvog mjeseca muharema Hidžretske godine ove 1434. godine je u Čaršijskoj džamiji u Fojnici obilježen u prepunoj džamiji, nakon jacije namaza uz prigodan program koji je pripremio Džematski odbor ove džamije. Nakon toga je program obilježavanja Dana ašure nastavljen uz program koji je pripremio Turski kulturni centar „Yunus Emre“ u Fojnici.

U Prepunoj sali ovog centra su se pored fojničana našli i gosti iz Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ iz Sarajeva. Prisutne je selamio i o Danu ašure govorio direktor Centra u Fojnici Mustafa Kayihan. Povodom Dana ašure je od strane Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ u saradnji sa Medžlisom IZ Fojnica pripremljeno oko 1.200 ašura koje su podjeljene džematlijama po džematima Fojnice i prisutnim u Turskom kulturnom centru „Yunus Emre“ u Fojnici. To je poklon Fojnici koji je finansirala bratimljena općina Umranija iz Turske, isto je uradila i prošle godine.

Ašure je pripremano u kuhinji hotela „Reumal“ u Fojnici uz pomoć uposlenika Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ Fojnica i uposlenika hotela a pod nadzorom šefa kuhinje hotela "Reuma" prof. Ismeta Imamovića. Poznato je da se ašure spravlja od 7-77 artikala od žitarica, voća i orašastih plodova, mora bit neparan broj. Fojničko ašure je spravljeno od 11 artikala, tako što je u velikom kazanu pripremljena agda od sitnog šećera, pa u nju dodano: pšenica, grah, riža, naranđa, suha kajsija, suhe grožđice, leblebija (slanutak), cimet, ružina voda i nar. Nakon što se smjesa ohladila upakovana je u prigodne posude i tako dijeljena posjetiocima.

pretraga novosti :: arhiva novosti