Nova verzija sajta
Džinovska mrkva u bašti Ibrahima Zečevića u Pločari Polju
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 29.10.2012, 21:29
Pročitano 202 puta
Klikni za više fotografijaIbrahim i Alija
Nakon što je nedavno poljoprivrednik Alija Hurem iz Pločari Polja u Fojnici na svojoj njivi pronašao džinovske krompire koji su težili po jedan kilogram, u istom naselju je penzioner Ibrahim Zečević sa svojim badžom Alijom Tulumovićem izvadio u bašti mrkvu tešku 1,5 kilograma. Bila je to džinovska mrkva žute boje.

Bilo je to kao u dječijoj priči „Deda i repa“, u ovom slučaju Ibrahim je pozvao u pomoć badžu Aliju Tulumovića, i povuci potegni, povuci potegni, iščupaše mrkvu tešku 1,5 kilogram. Ibrahim nam je ispričao: „Proljetos sam kupio sjeme mrkve kod komšije Munevera Mukače. Posijao sam je i evo šta je izraslo.

Kao prvo nisam do sada vidio žutu mrkvu. Eto izrasle su među ovim naranđastim mrkvama, koje su isto dosta velike. Bezbeli da nije nikad niko veću izvadio u ovom kraju. Evo dao sam ovu džinovsku mrkvu svom badži Aliji da je stavi u izlog restorana svoga sina Mensura u Fojnici da narod vidi, jer neće vjerovati da ovako povrće naraste u našem kraju, a u Pločari Polju sve valja“.

Ibrahim Zečević je vrlo zanimljiva osoba. Predsjednik je mjesne zajednice Pločari Polje preko 24 godine, popularno ga zovu Bracika, jer je veliki borac za svoj narod kao rahmetli Fadil Banjanović Bracika. Skoro toliko je i predsjednik džematskog odbora u Medžlisu Islamske zajednice Fojnica. Ove godine je i ako Bog da i hadžija, a na hadž je poslao bedela umjesto sebe. Za njega njegove komšije vole kazati da je doživotni predsjednik mjesne zajednice Pločari Polje.

pretraga novosti :: arhiva novosti